Внимание! Една от най-консумираните ядливи гъби у нас се оказа отровна
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Една от най-консумираните ядливи гъби в България – “миша гъба” е токсична. За това ни информираха от БАН. Китайски учени са изолирали от гъбата цял комплекс от токсини. Отровата й може да предизвика тежки поражения в човешкия организъм и дори смърт, съобщава БНТ.
Мишата гъба се среща в боровите гори най-често през пролетта и есента. До този момента е считана за ядлива и е предпочитана от много гъбари не само в България, но и в Европа. Днес става ясно, че консумацията й причинява тежки поражения на бъбреците и може да доведе до смърт.
“До момента все още не са добре изяснени концентрациите, над които веществата предизвикват този проблем и вероятно също я има индувидуалната реакция”, обясни Борис Асьов от БАН.
В България съществува държавно утвърден списък на гъби, които могат да се търгуват. Той обаче не е подновяван от 60-те години. Така в него фигурират имена на гъби, които в последствие е установено, че са отровни. Пример за такава е “лимонката”.
“Това е един от сериозните проблеми, върху които би трябвало да се поработи – да има механизъм, да се намери механизъм за осъвременяване на тази информация”, смята Асьов.
В българските книги за любители-гъбари има описани около 200 вида ядливи гъби. Изследователят на гъбното царство – Борис Асьов съветва ако искаме да се захванем със занаята да проверим в книгите, които купуваме дали гъба “киселка” е вписана като ядлива. Ако е така тази книга е недостоверна.