ВНИМАНИЕ! Отрови дебнат от салатите - не докосвайте маруля, айсберг и спанак преди да ги измиете внимателно

Бомба

ВНИМАНИЕ! Отрови дебнат от салатите - не докосвайте маруля, айсберг и спанак преди да ги измиете внимателно

40754
на 20.04.2017
ВНИМАНИЕ! Отрови дебнат от салатите - не докосвайте маруля, айсберг и спанак преди да ги измиете внимателно
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

В сезона на салатите, количеството на нитрати е по-високо при листните зеленчуци. В списъка на „опасните” влизат марули, салата айсберг, рукола и спанак – затова трябва да сме изключително внимателни, когато купуваме от тях за трапезата, информира по темата Нова.

От проверените от началото на годината на границата над 15 000 пратки с плодове и зеленчуци пестициди са открити в 33 пратки – основно вносни лимони, нар и пипер.

Според експерти обаче при много по-ниски от разрешените нива се достига до вредни ефекти за здравето, като анемия, стомашни проблеми и дори отравяния. Още по-големи са рисковете при децата, за които допустимото съдържание на нитрати е много по-малко.

„По-голямото количество се натрупва, когато се обработват земеделските площи с минерални торове, когато не се спазват добрите земеделски практики – може да има натрупване на нитрати”, обяснява инж. Елка Темелчева от Централна лаборатория за химични изпитвания и контрол в БАБХ.

Повече нитрати се трупат през зимата, когато производителите използват и повече химикали в оранжериите. На борсата край Първомай и търговци, и производители са категорични, че нитрати в салатата няма. Не толкова сигурни обаче са купувачите. Според производителите торовете, с които се третират вносните зеленчуците, са различни от нашите и затова нитратите в тях са с пъти повече.

При 80 изследвани проби през миналата година инспекторите откриват свръх съдържание на нитрати в една – със спанак. Доказано е, че нитратите не са токсични.

При определени условия те се редуцират в нитрити, които всъщност са опасните. Това става при висока температура, съхраняване на продуктите в найлонови торбички и други.

Нитритите са опасни, защото се свързват с хемоглобина и пречат той да пренася кислород. Настъпва тъканен глад за кислород, което е болестно състояние, особено опасно за малките деца. Още по-опасно е когато тези нитрити реагират с амините от храната.

Експертите съветват да белим кората на зеленчуците или да премахваме най-горните листа, преди да правим салата, защото там се натрупват най-много нитрати. Затова е добре да накисваме салатата преди да стигне до трапезата.

На пазара потребителят трудно се ориентира коя салата е българска и коя внос. Често дори зеленчуци от Турция, Гърция и Македония са предлагани като родни, тъй като се търсели повече.

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов бесен заради новата коалиция между ППДБ, Възраждане, БСП и ИТН: Лицемери! Поне 5-6 служебни правителства ще се изредят. Ще запозная партньорите защо заради тези хора ползваме само руски газ и руски петрол (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов бесен заради новата коалиция между ППДБ, "Възраждане", БСП и ИТН: Лицемери! Поне 5-6 служебни правителства ще се изредят. Ще запозная партньорите защо заради тези хора ползваме само руски газ и руски петрол (ВИДЕО)
ново
Днес: 45
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК