Да си оближеш пръстите в Чили

Световна кухня

Да си оближеш пръстите в Чили

33844
на 21.11.2012
Да си оближеш пръстите в Чили

Морските дарове и царевицата са на първо място

Чилийската кухня и култура са колкото познати, толкова и екзотични. Южноамериканската страна се простира на тънка ивица по континента и е приютила на територията си близо 600 вулкана. Океанът пък дава на местните хора много и различни видове риба и морски дарове. Основна част от менюто на чилийците е и царевицата. За готвене се използват дори и листата й.   Тиквени палачинки   Необходими продукти: 200 г тиква 4 с.л. олио брашно мед   Начин на приготвяне: Сваряваме тиквата и я смачкваме на пюре. На друго място правим кладенче от брашно и в изливаме загрято олио. Едва тогава смесваме с тиквата. Замесваме и добавяме по малко брашно. Продължаваме така докато се получи твърдо тесто, за да можем да го разточим. С чаша правим кръгчета по листа тесто. Пържим ги в сгорещено олио. Поднасяме с мед.       Пиката     Необходими продукти: 400 г телешко месо 200 г свинско месо 2 глави кромид 1 зелена чушка 3 домата 600 г картофи олио 1 свински колбас майорана кориандър сол 10 маслини нарязан магданоз   Начин на приготвяне: Нарязваме основните продукти на малки парченца - месото, колбасът, кромидът, доматите, чушката и картофите. Запържваме картофите. В друг тиган пържим двата вида месо, както и колбаса и лука. Добавяме подправките. Идва ред на доматите, на чушката и маслините. Задушаваме за няколко минути. Разбъркваме заедно с картофите. Поръсваме с магданоз и поднасяме веднага.     Сос   Необходими продукти: 8 домата 4 глави кромид лук 1 лютива чушка 1/4 ч.ч. вино 1 с.л. пудра захар канела сол 2 с.л. вода   Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно, както и доматите и чушки. Поръсваме ги с оцета, захарта и канелата, посоляваме. Задушаваме ги на тих огън, докато омекнат. След това се претриват през сито, прибавяме и водата. Варим десетина минути и разбъркваме през цялото време.       Мус   Необходими продукти: 1/2 кг сушени кайсии 300 г захар 1/2 кг каша от царевично брашно 400 мл сметана 2 с. л. Желатин   Начин на приготвяне: Оставяме кайсиите във вода за едно денонощие. Сваряваме ги във вода със захар. След това ги накълцваме. Разбиваме царевичната каша с миксер. На друго място разбиваме сметаната. Разтваряме и желатина на водна баня. В прозрачни форми слагаме от кашата и плодовете. Добавяме и по равни количества сметана и желатин. Разбъркваме хубаво и оставяме в хладилника за 2 часа. Варим кайсиите до сгъстяване на сиропа. За да ги поднесем, слагаме малко сос, отгоре малко мус, както и сушени кайсии. Накрая отново поливаме със сос.     Шишчета   Необходими продукти: 36 едри скариди зехтин 1 скилидка чесън 1 с. л. нарязан магданоз 1 с. л. нарязан кориандър сол млян черен пипер 1 ч. ч. печурки 1/2 к. ч. бяло вино Начин на приготвяне: Слагаме по три скариди на всяко шишче. Печем ги на скара и поливаме непрекъснато със зехтин и сос. Добавяме им чесън, магданоз, кориандър, сол и пипер. Отделно запържваме печурките със зехтина, заливаме с вино и задушаваме докато стане готово. Забождаме всяко шишче в гъбите и така ги поднасяме.        
препоръчано

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Стойчо Стойчев предупреди за възможен страшен батак, ако Главчев подаде оставка: Всичко се счупи заради изказването на Борисов за външния министър (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Стойчо Стойчев предупреди за възможен страшен батак, ако Главчев подаде оставка: Всичко се счупи заради изказването на Борисов за външния министър (ВИДЕО)
ново
Днес: 6
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК