Последвайте ни в Google News Showcase
Лютите чушки удължават живота! Според учени от медицинския колеж „Ларнър“ към Университета във Вермонт смъртността при хора, които консумират този вид лют зеленчук намалява с 13%.
В миналото се е смятало, че чушките и подправките са полезни при лечение на болести, но досега само едно друго проучване, извършено в Китай през 2015 г., е изследвало ефекта на лютите чушки и смъртността.
Използвайки данни, събирани от над 16 000 американци за период от 23 години, студентът по медицина Мустафа Чопан и проф. Бенджамин Литенберг са установили, че консуматорите на люти чушки са предимно млади мъже, бели или мексикано-американци, омъжени и пушачи, пиещи алкохол и консумиращи повече месо и зеленчуци.
За тях е характерно също, че имат нисък холестерол, по-ниски доходи и образование в сравнение с тези, които не консумират червени люти чушки.
Според изследователите, макар и механизмът за забавяне на смъртността да не е напълно ясен, възможно е едни от рецепторите, възприемащи лютиви агенти като капсаицина в чушките, да е отговорен за наблюдавания ефект.
Чопан и Литенберг смятат също, че друго обяснение за благоприятния ефект върху здравето на зеленчука е и фактът, че капсаицинът влияе на механизмите в клетките и молекулите, предпазвайки от наднормено тегло, коригира кръвния поток и има антимикробни свойства.
WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)