ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Технологът-експерт Стоян Геров от Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки обясни, че през последните години тенденцията за производство на фалшив алкохол е намаляла и са по-редки фаталните инциденти с такъв алкохол, предаде Новини бг".
Причина за спада на производството на фалшив алкохол е затегнатия контрол от страна на държавата. През вчерашния ден станахме свидетели на подобен инцидент, който отне живота на четирима души. Геров коментира, че е много трудно да бъде разпознат фалшивия алкохол, защото хората, които прекаляват губят вкусовите си качества.
Според експерта, за да се стигне до фатален край се употребява спирт, бъркан в гараж с различни химически смеси, които да придават аромат и цвят на ракията, но довеждат до натравяне на организма. Геров е категоричен, че ако бъде употребявана домашно произведена ракия, дори и в по-голямо количество, не може да настъпи смърт.
До фатален край се стига, когато напитката съдържа метанол, ацетон или друг вид химия. Не консумирайте алкохол, миришещ на лак за нокти, призова той. Също така, когато приготвяме ликьори в домашни условия, плодовете с костилки трябва да бъдат чистени, тъй като костилките при ферментацията отделят отрова, която в минимални количества води до смърт.