Какво ни кара да ядем мазно? Рядка генна мутация тласка хората към тлъсти блюда

Бомба

Какво ни кара да ядем мазно? Рядка генна мутация тласка хората към тлъсти блюда

16993
на 05.10.2016
Какво ни кара да ядем мазно? Рядка генна мутация тласка хората към тлъсти блюда
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Рядка генна мутация кара някои хора да предпочитат мазни храни и да избягват сладкото, откриха британски учени. Те са стигнали до своето откритие, след като са провели експеримент, при който доброволци е трябвало да ядат „на корем“ колкото пожелаят, пише научното издание "Сайънс алрт".

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

И макар повечето от нас да предпочитат мазното хапване, според екипа хората с мутация в гена меланокортин-4 рецептор (MCR4) наблягат на този вид храна повече от останалите.

Те се спират на блюда с високо съдържание на мазнини, дори и когато тази мазнина е скрита. „Нашата работа показа, че дори и стриктно да се контролира външността и вкуса на храната, нашите мозъци могат да открият хранителното съдържание“, каза водещият учен на изследването Садаф Фаруки от Университета в Кеймбридж. Фаруки и нейният екип са провели експеримента си върху 54 доброволци. От тях 20 души са били слаби, 20 са били с наднормено тегло, а останалите 14 са били с наднормено тегло и мутация на гена MCR4.

Според проучването 1 от всеки 100 души с наднормено тегло имат такава мутация, която ги прави по-податливи на трупане на килограми. Трите групи доброволци първо е трябвало да преминат през вкусов тест, получавайки три различно приготвени варианта на традиционното индийско ястие пилешка корма. И трите блюда са били направени така, че на вкус и вид да са еднакви, но всъщност съдържат ниско, средно и високо ниво на мазнини, т. е. мазнините в тях представляват съответно 20%, 40% и 60%. След като опитат храната, доброволците имат право да ядат колкото искат, от което от тях искат. Резултатите са показали, че групата от хора с мутация на гена MC4R е изяла почти двойно повече (95%) от най-мазното блюдо в сравнение с групата от слаби доброволци и 65% повече от групата с наднормено тегло, но без мутация.

Учените обаче са установили, че макар и да събужда апетита за мазно, мутацията прави хората по-малко склонни да ядат сладко. При втори експеримент същите доброволци е трябвало да избират между три еднакви десерта, наречени етон мес, направени от ягоди, бита сметана и белтъци със захар. Десертите съдържат различни проценти захар, въпреки че на вид и вкус са еднакви. Този път слабите доброволци и тези с наднормено тегло са предпочели храните с най-високо съдържание на захар, докато групата с мутация на MC4R е предпочела тези с по-малко захар.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса
ПИК TV x
Доц. Борислав Цеков съсипващо пред ПИК TV: Вотът на недоверие минава всякакви граници! Ето защо (ВИДЕО) Доц. Борислав Цеков съсипващо пред ПИК TV: Вотът на недоверие минава всякакви граници! Ето защо (ВИДЕО)
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК