Последвайте ни в Google News Showcase
Здравните инспектори от Пазарджик извършиха контрол на ученическото хранене, съобщи за Фокус Таня Чомакова от Регионална здравна инспекция-Пазарджик. Тя обясни, че контролът е обхванал 4 училищни стола, 25 училища, 7 училищни бюфета и 4 кухни-майки.
WINBET – 3 начални бонуса + 3 подаръка за Спорт, Казино и Live Казино! (18+)
„Инспекторите констатираха, че храната се приготвя и доставя от фирми за кетъринг, готви се по предварително изготвени седмични менюта, пълнозърнестият хляб присъства поне два пъти седмично, в повечето случаи за обедно хранене на децата се предлага супа и основно или основно и десерт. В някои училища, особено в малките населени места, няма обедно хранене. Причината е ниската финансова издръжка, отпускана за дете на ден от съответната община, нежеланието на родителите да доплащат, тъй като предпочитат за времето между редовните учебни занятия и занималнята да осигурят обедното хранене у дома“, допълни Чомакова.
Тя каза също, че най-често срещаните нарушения при храненето на учениците са свързани с това, че в училищните бюфети се предлагат напитки, които не са разрешени от Наредба № 37 – газирани безалкохолни напитки и сокове, които не са 100% натурални, а освен това е недостатъчно количеството на предлаганите сезонни плодове и зеленчуци в обедното меню. „Не се предлага риба поне веднъж седмично. За констатираните нарушения са издадени 5 предписания за хигиенни мероприятия и 1 акт за установяване на административно нарушение за неизпълнение на предписание на контролните органи“, уточни Чомакова.