ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Личните лекари, специалистите в лечебните заведения и лабораториите трябва да повишат вниманието си за случаи на трихинелоза. Това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Ваня Танчева-Манчева, предаде "Дарик".
Тя припомни, че сезонността на това заболяване е през месеците от декември до март.
Основен източник на трихинелозата са заразени както дива, така и домашна свиня, а по-рядко коне и мечки. Въпреки, че от началото на 2015 г. е установен само един епидемичен взрив, противоепидемичните мерки по отношение на трихинелозата през настъпващия есенно-зимен сезон трябва да се провеждат, категорични са здравните експерти.
Трихинелозата протича с много разнообразни признаци и може да наподобява грип, ентероколит или астма, като тежестта на заболяването зависи от

количеството консумирано месо, което не е претърпяло достатъчна термична обработка.
Инкубационният период е от 5 до 30 дни. Това е времето от консумацията до появата на първите признаци на заболяването, сред които са: гадене, повръщане, диария и коликообразни болки. За 2-3 дни болките намаляват, но температурата се покачва до 39-400С и се задържа 2-3 седмици. Появяват се също отоци по клепачите, по лицето и обилни изпотявания, както и конюнктивит.
Следва появата на болки на дъвкателната, гълтателната, междуребрената мускулатура и крайниците. Очите стават силно фоточувствителни, по кожата се появява розеолоподобен обрив, болните се оплакват от затруднено дъвчене и гълтане.
Ако не се диагностицира и лекува болният не се чувства добре месеци наред до 1-2 години, като се оплакват от безсъние, виене на свят, ускорена сърдечна дейност, ниско кръвно налягане, обща слабост и мускулни болки.

