ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Едни от най-добрите майстори на хубави коктейли от цял свят са на Световното първенство за барманите в София. От 10 октомври в продължение на пет дни българска столица е домакин на форума.
За домакинство на шампионата България се е преборила с Швейцария, Израел и Италия. От събота до четвъртък у нас ще премерят майсторлък 120 бармани от десетки държави в два стила. Първият е класически с 6 категории. Втория стил е Флеър – това е атрактивното жонглиране. Двама са състезателите от България – по един участник и в двата стила. От 2010 година досега нямаме година без да сме в тройката на света, каза Пенчо Пенчев. Той е президент на Българската асоциация на барманите от 10 години. Самият Пенчев е барман от 1990 година. Мода в коктейлите винаги е имало и ще има, призна той, но не крие и че като цяло старото забравено, идва отново на мода.
„Тя се диктува от големите компании – алкохолни и безалкохолни и ако искат да наложат някакъв продукт, например, измислят нови рецепти. В момента се набляга на вкусове, които не са специфични за коктейли – вкус на чесън, шоколад с чесън и нещо от този род”, каза Пенчев и добави, че в момента са на мода коктейлите, които са възможно най-прости за приготвяне и всеки може да си ги направи у дома. Трябва да имаш знания, за да направиш хубав коктейл, но той се оценява и по външния му вид. Трябва да изглежда много добре, да е добре украсен, да има хубав цвят, да има добър аромат и най-важното нещо да е вкусен. Освен добрия подбор на аромати за хубавия коктейл е задължително и това барманът, ако е професионалист, да разбере какво ще е подходящо за клиента.
„Ние сме малко като докторите – разпитваме клиентите. Барманът първо трябва да разбера клиентът какво желае да консумира – дали по-силен аперитивен коктейл, или малко по-лек разтоварваш, дали да бъде по-тръпчив, или по-сладък. Едва след това вече се подбира самия букет”, каза Васил Колев. Той е двукратен световен шампион, барман е от 20 години и участва на световната сцена близо 12. Задължително за един коктейл да стане добър е желанието и подготовката. Според Колев в пиенето на коктейли има мода, като тя в момента се диктува от по-горчивите напитки, битери и малко по-аперитивни коктейли. На Васил също не е убегнала тенденцията, че всичко старо се завръща и става ново.
„Доста по-старите коктейли, позабравени и не до там позабравени се връщат в момента, но се прибавят нови, по-съвременни добавки и така се актуализират ”, каза експертът. Световният шампион сподели, че измислянето на имена на коктейли е най-сложната част. Често те се кръщават на любим човек, клиент, или клиент, който си поръчал нещо, което е станало сполучливо. Според него и заради нашето любопитство, и заради труда, който е положен, българите сме започнали все по-добре да се справяме на световната сцена. „В продължение на около 10 години Асоциацията на барманите си беше начертала план, който за наше щастие се осъществи”, заяви Васил Колев.