Последвайте ни в Google News Showcase
Тиквата е изключително полезна, пише в. "Дейли стар", позовавайки се на британски здравен експерт. Д-р Сет Ранкин, основател на Доктърс клиник в Лондон, не пести хвалбите си за зеленчука.
WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)
"Фибрите са важни за добро здраве на храносмилателната система и редовни черва. Добрата новина е, че 100 г тиква съдържат 0,5 г фибри, за сметка на незначително количество калории.
Хората, които искат да отслабнат, могат да хапват тиква на воля, вместо да залъгват глада между храненията с нездравословни продукти", казва д-р Ранкин.
Тиквата е с високо съдържание на калий - по-високо, отколкото в бананите, което я прави отлична за консумация след тренировки за възстановяване на електролитите.
Зеленчукът е полезен и за зрението и имунната система. Съдържащият се в него бета каротин, отговорен за характерния оранжев цвят, се преобразува от тялото във витамин А. Сто грама тиква осигуряват 170 процента от необходимия за доброто здраве на очите витамин, особено в дългите зимни вечери, плюс полезните за зрението антиоксиданти лутеин и зеаксантин.