Последвайте ни в Google News Showcase
До 45 процента стига разликата в цените на основни хранителни стоки в различните региони на България. При брашното, захарта и олиото отклоненията са между 20 до 45 % в плюс или минус. Това отбелязват от Държавната комисия по стокови борси и тържища на база статистическите данни от месец - януари 2017 година. При средна цена на брашното за страната от 0.80 лв./кг във Враца тя е била 0.60 лв/кг, а в Пловдив - 0.85 лв./кг.
WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)
Сравняваме последните данни на Комисията за периода 6-10 февруари по отношение на цената на основните хранителни стоки, които българинът поставя всеки ден на масата си. Приблизително половината от тях се търгуват в Пловдив на по-високи от средните цени. Така например зрелият фасул е най-скъп под тепетата. Цената му е средно 3.60 лв./кг при 3.00 лв./кг в Стара Загора и Враца и 2.90 лв./кг във Варна.
Забележимо по-висока спрямо визираните градове е цената на каймата смес - 5.30 лв./кг в Пловдив, докато във Варна и Враца тя е 3.90 лв./кг, а в Стара Загора - 4.90 лв./кг.
Пилешкото месо също е по-скъпо под тепетата - 3.90 лв./кг. За сравнение - във Враца и Стара Загора то е с 20 ст. по-евтино, а във Варна - с 25 ст.
Кравето сирене в Пловдив държи висока цена от 5.80 лв./кг като във Враца и Варна, докато в Стара Загора стойността е с 30 ст. по-ниска. Същата е ситуацията и при кашкавал Витоша - 10.40 лв./кг в Пловдив и 10.12 лв./кг във Варна и Враца. По този показател Стара Загора впечатлява с изключително ниската цена от 8 лв./кг./Марица.бг