Под напрежение! Френски топготвач иска да се откаже от трите си звезди „Мишлен“, защото...
Шеф-готвач от Южна Франция, носител на престижните три звезди „Мишлен“, заяви, че иска да се откаже от тях, тъй като напрежението по ежедневното приготвяне на съвършени ястия е прекалено голямо, съобщи Нова телевизия.
WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)
Ресторант „Льо Суке“ на Себастиен Брас се присъединява към елитния списък със заведения с три звезди „Мишлен“ през 1999 г. В момента такива са едва 27 заведения в целия свят.
46-годишният шеф-готвач обяви официално вчера, че иска името му да отпадне от изданието за 2018 година на кулинарния гид на „Мишлен“, което по думите му ще му позволи „да обърне нова глава“ в работата си.
Брас посочва, че макар постигането на трите звезди да му е донесло голямо задоволство, поддържането на високото ниво на очаквания го е поставило под огромно напрежение.
Брас разказва, че проверки на заведението му се правят два-три пъти годишно и човек никога не знае кое от 500-те блюда, приготвяни в кухнята всеки ден, може да бъде инспектирано.
„Може би ще бъда не толкова известен, но ще се примиря с това“, каза той, допълвайки, че ще продължи да готви, но без напрежението дали някое от творенията му ще бъде оценено от инспекторите на „Мишлен“.
Брас не е първият шеф-готвач, който се отказва от звездите „Мишлен“. Редица френски ресторанти се отказват от отличията си.
През 2005 г. покойният парижки ресторантьор Алан Сандеран – един от основателите на движението Nouvelle Cuisine, предизвика шок в бранша, отказвайки се от звездите си.
Според него клиентите са били отблъсквани от излишния лукс на подобни ресторанти.