Ето каква сума достигна Jackpot Cards, най-високият джакпот на efbet.com (18+)
Пролетта ни поднася букет от пресни зеленчуци, за които е зажаднял организмът ни след продължителната и изтощителна зима. Пазарите вече бъкат от пресни моркови, хрупкав спанак, лапад, коприва и др. Всяка домакиня може да приготви от тях за трапезата вкъщи невероятни вкусотии, пълни с витамини. С участието на месо или без него, пролетните гозби винаги са желани в българския дом.
Венец с кайма
Продукти: 500 г кайма, сол и черен пипер, смлени бахар и кимион, риган и чубрица, мащерка,1 ч. ч. грах,1 ч. ч. кисели краставички, 2 сварени яйца,2 сварени моркова, 2 кренвирша, 2-3 сварени картофа
3-4 с. л. домати, галета, олио, свежа зелена салата.
Начин на приготвяне: Каймата се омесва с подправките, отцедения грах, ситно нарязаните кисели краставички и яйца, нарязаните на колелца моркови и кренвирши, картофите и доматите – на кубчета. Дъното и стените на кръгла форма за кекс се намазват с малко олио и се изсипва каймата, като отгоре се поръсва леко с галета. Пече се в умерена фурна (180 градуса). След като е готов венецът и поизстине, се обръща в десертна чиния. Пролетният венец с кайма се поднася като в средата се насипва свежа зелена салата.
Продукти: 1 връзка пресни моркови, 1 глава кромид лук, 250 г кайма, 2 с. л. галета, 1 яйце, сол, кората от 1/2 лимон,1/2 връзка копър.
Начин на приготване: Морковите се сваряват до полуомекване в леко подсолена вода. Настъргват се на ситно ренде и се смесват с настъргания лук, галетата, каймата, яйцето, настърганата кора от лимона, ситно нарязания копър и солта. Оформят се кюфтета, които се изпържват до златисто в обилна мазнина.
Продукти: 100 г моркови, 80 г кервиз, 100 мл олио
1 с. л. брашно, 500 г киселец, 1 филийка бял хляб, 2 зеленчукови бульона, 1 с. л. ситно нарязан магданоз,
4 с. л. кисело мляко, 4 рохко сварени яйца.
Начин на приготвяне: Задушават се рендосаните моркови и нарязания на ситно кервиз в сгорещеното олио. Прибавят се брашното и се пържи до златисто, след което се слага измитият и нарязан киселец. Разбърква се и се сваля от котлона. Към получената смес се добавя филийката хляб и всичко се пасира. Налива се 1 литър вода да заври и се добавяме натрошените зеленчукови бульончета. След като се разтворят добре, се добавя пасираната смес и се оставя да ври 10 минути. Застройва се с кисело мляко и във всяка чиния се слага по едно рохко яйце. Крем супата от киселец се поднася със ситно нарязания магданоз.
Продукти: 1 кг и 250 г коприва, 125 г краве масло
50 г брашно, 300 мл прясно мляко, 100 мл отвара от коприва или вода, сол, чесън, смлян черен пипер.
Начин на приготвяне: Копривата се почиства и измива. Отцеждат се от водата, след което се пасира. В част от маслото се изпържва брашното. Добавя се копривата, пържи се малко и се разрежда с отварата от копривата и прясното мляко. Пюрето се вари 10-15 минути. Подправя се със сол, черен пипер и малко счукан чесън. Пюрето от коприва преди поднасянето се залива с препържено масло.