Проф. Христо Мермерски разкрива трик как да се предпазим от инфаркт и инсулт в жегите
Последвайте ни в Google News Showcase
Опасните жеги водят до бум на инфаркти и инсулти. Високите температури оказват влияние най-вече на хората, които имат проблеми със сърцето, както и на по-възрастните, страдащи от различни заболявания. Проф. Христо Мермерски обаче е открил начин да се справим с живака и рисковете, които крие горещото време за нашето здраве, информира „Телеграф”. „За да предотвратим инфаркта или инсулта, се изисква нещо много простичко.
WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)
Ако си спомняте, навремето имаше един конкурс „Мис мокра фланелка”. Това е тайната. Дори в стаята да е 40-50 градуса, ако ние сме с мокра тениска, от изпарението на водата тялото ни ще се охлади и телесната температура ще е в границите на 28-29 градуса, което е поносимо”, обяснява специалистът. „При резките промени на температурите организмът се адаптира трудно. Възрастните хора не трябва да стоят на климатик и след това веднага да излизат навън в топлото време”, казва проф. Мермерски.
Той съветва следобед между 14 и 16 часа да не излизаме навън. Ако въпреки това ни се налага да сме под жаркото слънце, то освен мократа тениска е добре да предпазим и главата си с кърпа. Хубаво е тя също да е мокра, защото мозъкът е най-уязвим. По думите на проф. Мермерски, храната и напитките също са от изключително значение през лятото. Важно е да забравим за тлъстото месо, за киселите и люти ястия, като ги заместим с плодове и зеленчуци.
„С храната можем да се лекуваме. През лятото най-подходящо е да ядем диня. Тя се препоръчва при високо кръвно налягане, тъй като високите стойности на калия имат диуретичен ефект. Освен това се препоръчва консумацията й срещу отоци на сърдечна недостатъчност и тонизиране на сърдечната мускулатура”, обяснява докторът и допълва, че пъпешът също е чудесен и много полезен продукт. Друга препоръка на проф. Мермерски е да закусваме домати със зехтин, задължително от маслини, и малко черен или пълнозърнест хляб.
„Има едно изследване, проведено в Америка, между хора, които консумират всеки ден маслини и такива, които не ядат този продукт. Оказва се, че сърдечните инфаркти са близо 11 пъти по-малко на остров Крит, където постоянно се използва маслиновото олио, в сравнение с другите участници в проучването”, казва професорът.