ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Сините сливи помагат при анемия и са изключително полезни за укрепване на имунитета. Те се препоръчват и при авитаминоза. Плодовете помагат и при различни чревни заболявания, пише "Телеграф".
Учените посочват, че те са една от новите суперхрани. В една слива се съдържат толкова антиоксиданти, колкото в цяла шепа боровинки. "Сливите са много полезни за нас. Ако всеки изяжда по 2-3 сливи на ден, ще бъде добре за здравето ни", уверяват диетолози от болница "Сейнт Джордж" в Лондон. В една слива се съдържа истинска съкровищница от полезни вещества. В нея има 87% вода, 9% захар, 0,8% пектинови вещества, 0,8% белтъчини, 0,5% влакна, 1,3% ябълкова киселина, а сливата е богата на витамините А, Б1, Б2, С. Тя съдържа и натрий, калий, магнезий, фосфор, желязо. Сушените сливи запазват полезните си качества, но трябва да се знае, че стават по-богати на захари.