Темпераментът на Испания влиза и в кухнята

Световна кухня

Темпераментът на Испания влиза и в кухнята

34965
на 07.11.2012
Темпераментът на Испания влиза и в кухнята

Ястията са леки, но и хранителни

Испанската кухня се слави по цял свят като една от най-разнообразните в света. Тъй като страната се намира на кръстопът между Африка и Европа, там могат да се опитат както арабски ястия, така и изтънчени специалитети от Стария континент. Освен това се намират и много еврейски и мавърски рецепти. В наши дни като задължителни съставки се явяват и типичните за Северна и Южна Америка картофи и домати. Задължителното нещо, което всеки чужденец трябва да хапне в Испания, е тапас. Това са малки хапки от различни ястия, които се ползват най-вече за мезе на стотиците видове бира, както и традиционното сладко вино сангрия.   Андалуско гаспачо Необходими продукти: 3-4 домата 50 г бял хляб без коричката 1 краставица 1 кутийка майонеза 2–3 с. л. оцет 1 с. л. магданоз щипка захар сол черен пипер кубчета лед   Начин на приготвяне:  Попарваме доматите и ги обелваме. Един от доматите смесваме с накиснат във вода хляб, който е бил отцеден. Прекарват се през сито или се разбива с миксер. Разбиваме майонезата с оцета и добавяме хляба с домата. Добавяме половин литър вода, посоляваме, поръсваме с пипер, захар и накълцан лук. Доматите и краставиците нарязваме на кубчета. Слагаме и тях в супата. Посипваме с магданоз и поднасяме с кубчета лед.     Бифтек Необходими продукти: 1 скилидка чесън 4 бифтека 1 глава кромид лук 4 сладки червени чушки 4 домата сол и смлян черен пипер зехтин   Начин на приготвяне: Натъркваме месото с чесън и подправяме с черен пипер, посоляваме. Пържим в сгорещен зехтин. Трябва във вътрешността да остане светлорозово. Задушаваме лука и чушките, нарязани на ситно. Там добавяме и доматите, нарязани на четвъртинки.  Задушаваме още няколко минути и заливаме бифтеците. Поднасяме с бял хляб или картофено пюре.     Заек с хлебен сос   Необходими продукти: 1200-1400 г заек 1 стрък мащерка 1 стрък розмарин 5 скилидки чесън 50-70 г краве масло 50 г бекон За марината: 2 кофички кисело мляко 1 с. л. накълцана прясна мащерка 1 с. л. накълцан пресен розмарин 4 скилидки чесън 4 глави дребен лук шалот или балучка сол и смлян черен пипер   За соса:   1 голяма глава кромид лук 100 г хляб 250 мл сухо бяло вино 200 г телешки бульон 1 с. л. меласа (мед, кленов сироп или кафява захар) смлян черен пипер щипка мащерка     Начин на приготвяне:   За да направим маринатата нарязваме лука на дребно, а чесънът пресоваме. В купа ги смесваме заедно с ароматнит треви, солта и смления черен пипер. Намазваме заека с приготвената смес и го оставяме в купа. Отгоре сипваме и киселото мляко. Оставяме с капак в фладилника за поне 8 часа. Обръщаме периодично. Вадим от хладилника и измиваме със студена вода. Подсушаваме.  Нарязваме. Загряваме тиган с дебело дъно и слагаме половината от бекона и половината от кравето масло. Прибавяме и стръковете мащерка и розмарин, както и небелените скилидки чесън. Едва тогава слагаме и парчетата заек и запържваме до златисто, от двете страни. За да направим и соса за заека, отново започваме с лук. Той се нарязва на филийки. В загрят тиган разтопяваме останалото масло и слагаме бекона. Добавяме лука и намаляваме огъня. Задушаваме за около 7 минути, като периодично разбъркваме.  Добавяме една супена лъжица от меласата и разбъркваме добре. След две минути наливаме и виното. Увеличаваме огъня и го оставяме докато виното не се изпари до половината. Подправяме със смления пипер, както и бульонът. Прибавяме и предварително запържения в масло хляб. Добавяме в тази смес и заека. Захлупваме и оставяме за около 40 минути на тих огън. След като яденето стане готово, разпределяме в чинии. Поливаме ги със соса, който преди това е смлян на пюре. Поръсваме и с мащерка.   Кексчета   Необходими продукти: 3 яйца 175 г захар 60 мл прясно мляко 190 мл зехтин 210 г брашно 5 г бакпулвер щипка сол 1 ч. л. канела настъргана кора от 1 лимон захар за поръсване   Начин на приготвяне:     Взимаме яйцата, които са със стайна температура. Разбиваме ги със захарта. Прибавяме смес от зехтина и млякото без да спираме миксера. Брашното разбъркваме със солта, канелата и бакпулвера. Пресяваме и прибавяме към млечно-яйчената смес. Добавяме и кората на един лимон. Всичко се прави на най-ниската скорост на миксера. Тя се увеличава до средна за около две минути едва, когато добавим и лимона. Оставяме в хладилник за час. Загряваме фурната до 250 градуса. Във форма за мъфини слагаме хартия. Слагаме тестото в найлонов плик с ръбчета. Режем едното и така ползваме плика като шприц. Пълним формите до две трети от обема им. Поръсваме със захар. Намаляваме температурата на фурната до 220 градуса и оставяме да се пече само отдолу. Печем за около 15 винути. В последната минута включваме и горното награвяне, за да се зачервят.       Крем супа от краставици     Необходими продукти: 2 краставици 1 авокадо сок от 1/2 лимон 1 ч. л . зехтин 1 ч. л. сусамов тахан щипка сол ледена вода   Начин на приготвяне: Обелваме краставиците и авокадото. Нарязваме на парчета и прехвърляме в блендер. Добавяме лимоновия сок, зехтина, тахана и солта. Пасираме. Добавяме ледена вода. Крем супата се сервира студена.     Мадридска чеснова супа   Необходими продукти: 750 мл телешки бульон 200 г твърд бял хляб 4–6 скилидки чесън 1 и 1/2 ч. л. сол 2 c. л. зехтин 1 c. л. сладък червен пипер кайенски пипер 1 c. л. оцет 4 яйца 2 c. л. нарязан зелен лук   Начин на приготвяне:   Кипваме бульона. Нарязваме хляба на кубчета. Пасираме чесъна, заедно с половин чаена лъжица сол. В тиган загряваме зехтина и прибавяме чесъна и запържваме леко, за да не почернее. Пържим и хляба до златисто, поръсваме с пипер и вадим от тигана. Кипваме литър вода. В нея слагаме солта и оцета. Разбиваме яйцата в отделен съд и прибавяме към кипящата вода. Слагаме парчетата хляб в супник и заливаме с бульона. Слагаме в него и готовите вече яйца. Посипваме отгоре със зелен лук.    
препоръчано

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи
ПИК TV x
СКАНДАЛНИ ПОДРОБНОСТИ! Шофьорът на Бойко Рашков посрещал Стефан Димитров на служебния вход на МВР, Тенчо Тенев завел контрабандиста на банкет на КАТ (НА ЖИВО) СКАНДАЛНИ ПОДРОБНОСТИ! Шофьорът на Бойко Рашков посрещал Стефан Димитров на служебния вход на МВР, Тенчо Тенев завел контрабандиста на банкет на КАТ (НА ЖИВО)
ново
Днес: 78
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК