Топдиетолозите проф. Байкова, проф. Емилова и проф. Мермерски: Качваме поне 4 кг. по Коледните пости!

РЕТРО

Топдиетолозите проф. Байкова, проф. Емилова и проф. Мермерски: Качваме поне 4 кг. по Коледните пости!

39990
на 23.11.2014
Топдиетолозите проф. Байкова, проф. Емилова и проф. Мермерски: Качваме поне 4 кг. по Коледните пости!

Последвайте ни в Google News Showcase

Започнаха 40-дневните Коледни пости, които ще завършат на 24 декември – Бъдни вечер. Известно е, че по време на тях не бива да се яде месо, мляко, сирене , яйца, кашкавал. Може да се хапва риба, олио, да се пие вино. Но не и в дните сряда и петък. Всички, които  постят не за първи път знаят ,че на Никулден – 6 декември, се разрешава консумацията на неограничено количество риба и вино. Разбира се, изискванията на Коледните пости не важат за децата, бременните, болните и възрастните хора. На тях са разрешени мляко и млечни продукти. 

WINBET – Ранно изплащане за брой голове за първи път в България! (18+)

препоръчано

Защо всъщност се отдаваме на дълги пости преди Коледа? Вярващите го правят, за да се подготвят да посрещнат раждането на Божия син Исус Христос. А хората, които не са толкова религиозни, доброволно започват строга диета в името на собственото си зраве. Защото не е тайна, че съвременната медицина препорачва редуването на консумацията на постна и блажна храна. Учените признават ползите на човешкия организъм от постенето – то подобрява съня и паметта, влияе отлично на бъбреците и ако правилно протича, човек може и да отхвърли някой и друг нежелан килограм от снагата си. Не е тайна още, че милиарди хора по света се хранят с оскъдна белтъчна храна. Например китайците, индийците, много азиатски народи почти не кусват белтъчни продукти от животински произход. В същото време са здрави, а племена като вилкабамба и хунза – са най-дълголетните на земята.

От друга страна диетолозите виждат и сериозни рискове в продължителните пости. Защото не бива да се подценява важността на месото и млякото. Отсъствието на животински протеини лишава организъма от незаменими аминокиселини, желязо и калций, както и от витамин В12 – важен фактор в кръвотворенето. А и продължителните пости, по време на които мнозина наблягат на макароните, козунаците и баничките, качват с най-малко два килограма телесното тегло, твърди джипито д-р Асена Семова от столично ДКЦ.

И така, доколко са полезни и доколко не постите? Кои от позволените храни да предпочитаме по време на тях  и към кои да не посягаме? На тези въпроси отговарят най-известните наши спецове по диететика.

 

Проф. Донка Байкова: Забравете мазните мекици!

Според християнската религия Коледните пости са велики, защото пречистват душата. А според нас, лекарите, пречистват и тялото преди голямото хранително натоварваме в предстоящите празници. Нека обаче не забравяме, че вече е зима, температурите са по-ниски и никак не са полезни прекалените ограничения на храните. Така че трябва да се наблегне най-вече на тяхното разнообразие.

За закуска:  филия пълнозърнест хляб с лютеница. Или овесени ядки – те са пълни с пектин, който контролира кръвната захар. Още: микс от семена – лелено - полезно е за нормализиране на холестерола, сусамено – съдържа калций. За обяд: боб и хляб, ориз и грах, нахуд и елда. Те повишават качеството на белтъка и го доближават до животинския.

За вечеря: зеленчукови ястия с една филия пълнозърнест хляб, слънчогледово семе, плодове и 30 грама ядки. Внимание зная, че сте гладни! И по тази причина непрекъснато дъвчите хляб. Забравете го, както и макароните и мазните мекици. Те са причина повечето жени да качват от 4 кг. нагоре по Коледните пости. Яжте само хляб грахан.

 

Проф. Христо Мермерски: Бобът гони рака

Коледните пости са полезни. Но аз се срещнах с патриарх Неофит и обсъдихме как да обясним на хората с какво точно да се хранят по време на тях. Защото когато се прави диетичен режим, той трябва да зависи от здравословното състояние на човек. Не бива хората, които постят, да страдат в процеса на духовното и физическото си пречистване. Затова аз препоръчвам:

За закуска: 3 настъргани свежи моркова с 2 с.л. зехтин „Екстра Върджин” и 1-2 л. сок от лимон. Бетакоротинът в морковите /провитамин А/ действа великолепно на зрението, косата, кожата, той е силен антиоксидант. Следователно с един куршум отстрелваме 6 заека. За обяд: боб с малко растителна мазнинка. Това е най-доброто противораково лекарство. Като с метла пречиства всичко от устата до правото черво. За вечеря: една шопска салата, ако не с бучка обезмаслено сирене, поне с повече растителна мазнина. Като сутрин и вечер може да се хапва и кофичка кисело мляко с масленост 2%. Към него се добява полифлорен мед /той се събира през май/ и гранулиран пектин, както и 20-30 капки прополисова тинктура. Тя унищожава вирусите, бактериите, микробите и низшите гъби в организма. А за диабетиците препоръчвам 1-2 лъжици суперполезни смлени орехи /не случайно ореховата ядка прилича на човешки мозък!/. Тя съдържа селен. Към смлените орехи се прибавя и една чаена лъжичка канела, която пък понижава кръвната захар. И веднага нивото й пада под 6,5, което е нормалната му стойност.

 

Проф. Людмила Емилова: „Смути” от зеленчуци зарежда със сила

Казвам „да” на Коледните пости, те са изключително полезни. Неслучайно древните българи, които са ги прилагали стриктно, са били най-дълголетната нация в света. Препоръчвам на всички да постят по Коледа, но без да прекаляват с бялото брашно и бялата захар.

За закуска: Преди хапване изпийте 1-2 чаши вода с лимон или билков чай с мед. По този начин се пречиства храносмилателната система. В около 10 ч. се изяжда цял плод – ябълка, грозде, круша , дюла. Може мандарина или портокал. За обяд: не яжте банички и понички! Пригответе една голяма салата от сурови / не парникови!/ зеленчуци. Най-добре е от ряпа или алабаш. Може да вземете сурово червено цвекло – от кръглото. Обелете го и го настъргайте. Смесете го с 1-2 настъргани зелени ябълки, лимон, зехтин, орехи и копър. Вечерта може да сложте и малко чесън. Към салатата се полага и порция постна манджа. Позволяват се 1-2 филийки препечен пълнозърнест черен хляб. За вечеря: задължителна е салатато от алабаш или гулия в голяма супена чиния, може и с покълнало жито или семена. Плюс едно постно ястие. През деня препоръчвам т.нар. „смути” – гъста смес от плодове и зеленчуци. Листа от маруля, спанак, магданоз, рукола, целина плюс един плод се смесват в блендера с малко вода. Това питие вдига страхотно имунитета! Рибата се ядесамо печена или приготвена на пара, без хляб и ориз. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми мъчат Стрелците, Везните - в плен на емоциите ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Семейни проблеми мъчат Стрелците, Везните - в плен на емоциите
ПИК TV x
ПИК TV! В последния работен ден преди изборите: Депутатите гласуват вдигането на военните заплати - НА ЖИВО ПИК TV! В последния работен ден преди изборите: Депутатите гласуват вдигането на военните заплати - НА ЖИВО
ново
Днес: 27
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК