ШАШ! 50% от хляба ни е произведен от незаконни фирми, но насъщният ни не е с ГМО, яжте спокойно
Последвайте ни в Google News Showcase
Липсата на адекватно законодателство позволява нелоялни производители да пускат на пазара своята неконкурентоспособна продукция. Второто е допускането на пазара на нелоялни търговски практики, според които е възможно преетикетирането на някои продукти например. Това заяви пред БНТ Мариана Кукушева председател на Браншовия съюз на хлебопроизводителите и сладкарите.
WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)
От своя страна Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите, заяви, че "нещо ни липсва" и държавата все още не е застанала зад интересите на своите производители.
"В момента българската преработвателна промишленост има 9 стандарта за всички основни хранителни продукти, които са БДС стандарти, а те са единствените, които не касаят просто стандарта на храната, а нейното качество. Тук стои въпросът - какво да се направи, за да се стимулира българското производство и да стане познат вкуса на българските традиционни храни", коментира Кукушева.
"Стандартите представляват печата на бранша за качество. Ние се борим за пазар, живеем в глобален свят с огромна конкуренция помежду си - и тук има лобита и в ЕС, и извън ЕС", добави тя.
Димитър Зоров я подкрепи и заяви, че държавата наистина не полага необходимите усилия, за да защити родното производство.
"Хранете се с хляб по утвърден стандарт - Бял, Типов и Добруджа. Пшеницата не е генномодифицирана, а хлябът е утвърден по БДС и е от утвърдени производители", посъветва Кукушева и добави, че 50% от хлебопроизводителите пласират незаконно на пазара своята продукция.