Внимавайте за надпис Е260 на етикета
Това лято, в сезона на салатите, търговските вериги отново са пълни с ментета на истинския оцет. Това са синтетични оцетни заместители, които развалят туршиите, вредят на здравето на хората и се произвеждат от петролни деривати. Производителите обаче заблуждават потребителите, че това е истински оцет, като използват подвеждащи картинки и надписи в етикетите си. Двата продукта стоят и заедно на един и същи рафт, без да е обозначено, че са различни.
WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)
С изображения върху етикетите на туршии, зеленчуци, салати, ябълки, грозде и детски лица, както и с надписи „винен вкус“, „винен аромат“ и „аромат ябълка“, „за консервиране и овкусяване“, синтетичните продукти, в които няма и грам естествена суровина, а само вода и Е-та, заблуждават потребителите.
Заблужденията не спират дотук. Производителите на оцетни имитации умишлено подвеждат, че продуктите им са подходящи за консервиране. Според Българската агенция по безопасност на храните и Изпълнителната агенция по лозата и виното, домашните туршии стават само, ако се влага натурален оцет - винен или ябълков. Имитиращите заместители са негодни да бъдат използвани за консервиране и развалят туршиите.
Потребителите обаче не са запознати с пазара на оцет и разнообразието на марки, не знаят за наличието на вреди от консумация на синтетични подкислители. Хората масово не знаят какво трябва да гледат на етикета и защо е добре да избират само натурален оцет.
Затова е важно да знаем как да различим натуралния продукт от синтетиката. Върху опаковката на истинския оцет в магазините трябва да пише „Оцет“, за да сме сигурни, че купуваме именно оцет, а не имитация, направена от синтетична киселина (Е260) и вода. Друго нещо, по което можем да се ориентираме дали даден продукт е менте, е цената. Според данни на НСИ, средната цена на синтетичните оцетни киселини на пазара е по-ниска с около 25% от тази на истинския оцет. За 100 буркана туршия, трябват приблизително 5 литра оцет (0,50 мл./буркан). Така, ако потребителят купи имитация на оцет ще спести средно малко над 1 лев за цялата зимнина, но ще похаби всичките 100 буркана.
Важно е да се знае и, че синтетичният оцет вреди на здравето на хората. Синтетичната оцетна киселина (Е260) в повече от допустимите 6% може при консумация да доведе до силни химични изгаряния при контакт с лигавицата или кожата, защото тя е силно токсична при високи концентрации. Такива храни не трябва да се дават на деца под 7 г.
В момента, след въведените промени в Закона за виното и спиртните напитки, всички продукти, които съдържат синтетична оцетна киселина вече се предлагат под други имена, като „кисела подправка“, „кисел продукт“ и т.н. Повечето от тези продукти обаче продължават да въвеждат в заблуждение потребителя с картинките на етикета си.