Free Bet Бонус за специалистите в Спортните Залози на efbet.com (18+)
Ягодите са любим плод за мнозина. Те са богати на антиоксиданти, съдържат витамините С и В, както и калий, желязо и магнезий. Те са особено полезни за зрението, най-вече при по-възрастните хора. Според учените консумацията на ягоди помага за предотвратяването на ранните увреждания, които водят до развитието на тумори. Проучване на китайски изследователи сочи, че приемането на плода в големи количества може да се окаже помощно средство при медикаментозна терапия за предпазване от рак на хранопровода.
С крема сирене и сметана
Продукти: 250 г ягоди ,170 г крема сирене ,
120 г заквасена сметана,1 супена лъжица мед,
1 супена лъжица ягодов ликьор,
2-3 с. л. сладко от ягоди, 2 бр. малки кексчета – мъфини (може и бишкоти),3-4 готови целувки,
листа от прясна мента.
Начин на приготвяне: Ягодите се измиват и почистват от дръжките. Нарязват се на малки парчета (оставят се няколко цели за украсата.) Сиренето крема се смесва със заквасената сметана, меда и ликьора. Добавят се ягодите и всичко се разбърква много добре. Кремът се оставя в хладилник за няколко часа, докато се охлади. В големи винени чаши (моите ги потроших и затова са в по-малки, но по-ефектни стават в другите) внимателно отдолу слагам 1 с. л. сладко от ягоди, 2 с. л. от крема, кексчетата и отново крема, добавям и натрошените целувки и отново от крема. Най- отгоре нареждам ягоди и допълвам с бита сладкарска сметана и листа от мента. Отново охлаждам и сервирам.
Червено брюле
Продукти за 2 порции: 8-10 ягоди, 2 ч. л. ягодов ликьор, 2 жълтъка, 2 ч. л. захар, 200 мл течна сметана, 1 пакетче ванилия
Начин на приготвяне: Загрейте фурната на 160 градуса предварително. Почистете и нарежете на по 4 ягодите. Добавете към тях ликьора. Оставете 15-тина минути. Отделения сок поставете в купа.
В друга купа разбийте жълтъците със захарта и ванилията. Добавете сметаната и ликьора.
Разпределете ягодите в купичките. Залейте със сместа. Поставете ги във фурната във водна баня.
Печете около 35-40 минути. Извадете ги и ги охладете. Поставете купичките в хладилник.
При поднасянето украсете с ягода и сметана.
Студен сладкиш с целувки
Продукти (за 4 души): 750 г изчистени ягоди,
1 л червено вино, 3 с.л. пудра захар, 3 с. л. нишесте, 3 белтъка, 100 г захар, щипка сол.
Начин на приготвяне: Правите пюре от ягодите, виното и пудрата захар и го слагате да заври. Прибавяте нишестето и оставяте сместа да изстине в малки купички. От разбитите със захарта и солта белтъци правите малки целувки с помощта на шприц върху овлажнена хартия за печене, след което ги пускате за около 4 минути във вряща вода. След това украсявате с тях изстудените ягодови блюда.
Пълнени шоколадови яйца
Продукти: 5 шоколадови яйца , 2 яйца, 80 г захар,
300 мл сметана, 200 мл мляко, 1 пакетче ванилия,
1 с. л. брашно, 1 пакетче желатин (5 г) , ½ кг ягоди.
Начин на приготвяне: Разтворете желатина в хладка вода. Нагрейте леко млякото заедно с ванилията. Свалете от огъня. Разбийте жълтъците с част от захарта, добавете брашното и докато разбърквате непрекъснато, добавете млякото и отново върнете на огъня, докато кремът се сгъсти.
Към готовия крем прибавете разтворения желатин и разбъркайте добре. Охладете. Добавете разбитите на пяна белтъци, после разбитата с останалата захар сметана. Запълнете половинките на шоколадовото яйце с крема и сложете в хладилника.
Преди да сервирате, украсете с ягоди.