Ето защо трябва да ядете по-често черен ориз

ШАРЕН СВЯТ

Ето защо трябва да ядете по-често черен ориз

12974
на 30.11.2020
Ето защо трябва да ядете по-често черен ориз
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Белият ориз е широко разпространен, но това не може да се каже за неговия брат – черният ориз. Ако по принцип обичате ориз, не се лишавайте от удоволствието да ядете черен ориз, защото той е полезен и ще ви очарова със своя ядков вкус.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

препоръчано

Черният ориз е известен още като „забранения ориз“. Много отдавна в древен Китай черният ориз се е смятал за толкова рядък и питателен, че кралските особи са го запазвали за себе си. Те дори вярвали, че мистериозните черни зърна ще им дадат по-дълъг живот. За щастие, днес черният ориз е достъпен за всички нас. Което означава, че може да се радваме на неговия интересен вкус и полезните вещества, които предлага.

В черния ориз има по-голямо количество протеини, отколкото в традиционния бял ориз. Това го прави по-умният избор, ако искате да трупате мускулна маса или просто се нуждаете от по-добър източник на растителен протеин. Желязото в черния ориз пък е важно за кръвоносната система и доставката на кислород до всяка клетка в тялото. Липсата на желязо в организма може да доведе до анемия – често срещан проблем при жени, малки деца и възрастни хора.

Консумацията на фибри е много важна за здравето на храносмилателната система. Черният ориз превъзхожда белия ориз и по количеството фибри, които се съдържат в него. Всъщност черният ориз се причислява към пълнозърнестите храни, които са известни с наличието на повече фибри. Консумацията на достатъчно фибри не само подобрява работата на червата и подпомага отслабването, но и намалява риска от някои заболявания като диабет и сърдечно-съдови проблеми.

Черният ориз е богат и на много антиоксиданти. Характерният му цвят се дължи на антоцианините – пигменти с мощни антиоксидантни свойства. Всъщност черният ориз има най-високата антиоксидантна активност от всеки вид ориз. Наред с антоцианините в черния ориз могат да бъдат открити и други фитохимикали, с което неговите антиоксидантни свойства се увеличават. Както всички знаем, антиоксидантите са изключително важни и предпазват от развитието на редица заболявания.

Черният ориз има мек, ядков вкус. Ако предпочитате белия ориз, със сигурност ще намерите черния ориз за по-странен. Когато обаче черният ориз е приготвен добре и е съчетан с подходящите храни и подправки, той може да бъде изключително вкусен. Може да приготвите ризото с черен ориз или пък да го комбинирате със зелени листни зеленчуци, овкусени с подходящ дресинг.

Имайте предвид, че черният ориз се готви малко по-дълго от другите видове ориз, но накисването и изплакването му предварително, може да намали част от необходимото време за сваряване.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! БСП дава договора с Боташ“ на КПКОНПИ и прокуратурата, Нинова разлютена: Тези, които са го подписали, да си понесат отговорността (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! БСП дава договора с "Боташ“ на КПКОНПИ и прокуратурата, Нинова разлютена: Тези, които са го подписали, да си понесат отговорността (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 80
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК