И Африка може да плени с вкус

Световна кухня

И Африка може да плени с вкус

31733
на 30.10.2012
И Африка може да плени с вкус

Черният континент е дал на света невероятни рецепти

Африка е континент, който дава на света истинска палитра от националности, религии, кухни, традиции. На това място се сблъскват ароматните и пикантни арабски ястия с интересния и странен за европейците вкус на страните на юг от средата на материка. Изобилието на банани и кокосови орехи, заради подходящия климат, е в основата на много сладки и солени специалитети. Африка е и място, което предлага невероятни комбинации от подправки, които могат да се намерят и у нас. И така, ястието ще придобие истински африкански вкус.   Африканска фъстъчена супа   Необходими продукти: 2 ч. л. фъстъчено олио 1 ч. ч. наситнен лук 2 пресовани скилидки чесън 1/2 ч. ч. нарязани печурки 1/4 ч. л. натрошени люти чушки 1/2 ч. л. сладък червен пипер 1/2 ч. л. настърган пресен джинджифил 2 ч. ч. пилешки или зеленчуков бульон 1 малък буркан доматена салца 1/2 ч. ч. пюре от предварително сварени сладки картофи 1/4 ч. ч. фъстъчено масло   Начин на приготвяне: Загряваме фъстъченото олио до умерена температура. Запържваме вътре лука и гъбите. Прибавяме чушките, червения пипер и джинджифила. Оставяме за минута. Добавяме доматената салца и бульона. Къкри 15 минути. Сваля ме от огъня и след като се охлади я пюрираме. Слагаме картофеното пюре и фъстъченото олио. Пасираме отново. Сервираме супата топла и с пресен лук.           Доро уат   Необходими продукти: 1 пиле без кожа, разделено на порции 6 ч. ч. червен лук, нарязан на ситно 1 к. ч. смес от подправки Бербере 2 чаени чаши подправено масло 1/4 ч. л. черен пипер 1/4 ч. л. чесън на прах 1/2 ч. л. млян джинджифил сол на вкус 1/2 ч. ч. червено вино 2 - 3 ч. ч. 6 твърдо сварени яйца 1 лайм   Начин на приготвяне: Нарязваме лимона на четвъртинки. Намазваме пилето с него и го поставяме в купа. Запичаме лука до кафяво в сух тиган. Едва след това добавяме маслото. Доливаме чаша вода и виното, както и подправките. Разбъркваме всичко.  Слагаме пилето и задушаваме за около половин час. Периодично доливаме вода. Когато сосът започне да се сгъстява, добавяме и обелените и настъргани яйца. Поръсваме с пипер и сваляме от огъня.       Смес от подправки Бербере   Необходими продукти: 2 ч. л. кимион на зърна 4 пъпки карамфил 3/4 ч. л. семена от кардамон 1/4 с. л. бахар на зърна 1 ч. л. чимен на зърна 1/2 ч. л. семена кориандър 10 малки сушени червени люти чушки 1/2 ч. л. настърган пресен джинджифил 1/4 ч. л. куркума 1 ч. л. сол 2 и 1/2 с. л. сладък червен пипер 1/8 ч. л. канела на прах   Начин на приготвяне: В сух тиган се запичат семена кимион, карамфил, кардамон и черен пипер, както и бахар, чимен и кориандър. Оставяме така две минути и махаме от котлона. Оставяме да изстине 5 минути. Смиламе семената. Добавяме и изчистените от семки люти чушки, както и останалите подправки. Можем да съхраняваме около четири месеца.     Шунка и ямс на фурна   Необходими продукти: 1 кг ямс (картофи) 1 портокал 1/4 ч. л. индийско орехче 500 г шунка 1 - 2 ч. л. горчица 1 и 1/2 ч. ч. мляко 2 с. л. сусам сол и черен пипер Начин на приготвяне: Обелваме картофите и нарязваме на тънки парченца. Половината разстиламе върху тава. Отгоре подреждаме половината от портокала, индийско орехче, сол и пипер. Подреждаме шунката и поливаме с горчицата. Отгоре затваряме с останалите картофи, останалия портокал и подправките. Заливаме с млякото. Покриваме тавата с олио и печем за около 40 минути в умерена фурна – около 180 градуса. Когато стане готово, фолиото се маха и се поръсва със сусамовите семена и се пече още 15 минути или докато течността се изпари.           Супа от Конго Необходими продукти: 1 кокосов орех пилешки бульон 10 гр сметана индийско орехче   Начин на приготвяне: Разполовяваме кокосовият орех. Изливаме млякото в чаша. Настъргваме едната половина от месестата част на ренде. Втората правим на кубчета. Леко ги изпичаме. Млякото и соса се смесват със същото количество пилешки бульон. Подправяме с настърганото индийско орехче, добавяме и кубчетата от кокосовия орех. Варим до омекване. Застройваме със сметаната.         Салата от Уганда Необходими продукти: 400 гр банани 100 гр стафиди 20 гр овесени ядки 100 гр шунка 200 гр сметана 1 лимон няколко листа зелена салата   Начин на приготвяне: Накисваме стафидите във вода. Нарязваме бананите на кръгчета и смесваме с овесените ядки, като и ситно нарязаната шунка и стафидите. Правим сос от сметаната и сока и кората на лимона. Сервираме върху листа от маруля.     Риба от Нигерия  Необходими продукти: 250 гр филе от риба 25 брашно 100 гр оцет 100 гр вода 50 гр лук 5 гр черен пипер на зърна 1 дафинов лист 1 ч.л. къри 30 г олио сол на вкус   Начин на приготвяне: Нарязваме рибното филе на парчета. Солим, овалваме в брашно и пържим. Смесваме оцета и водата. Слагаме и зърната черен пипер, дафиновия лист. Добавяме и лука и варим до неговото омекване. Размиваме кърито с вода и изсипваме в кипящата вече марината. Варим още две минути. Заливаме рибата с маринатата и държим едно денонощие в хладилника.  
препоръчано

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса
ПИК TV x
Викат Бойко Рашков в комисията в парламента, която нищи ОПГ-то в Митниците! Хората на Слави: Това, което чухме от МВР, е скандално! Даваме договора с Боташ на българската прокуратура (ВИДЕО) Викат Бойко Рашков в комисията в парламента, която нищи ОПГ-то в Митниците! Хората на Слави: Това, което чухме от МВР, е скандално! Даваме договора с "Боташ" на българската прокуратура (ВИДЕО)
ново
Днес: 97
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК