Вход
София
Времето в София 11 o C

Авторът на "101 мита": Не поп Кръстю, а поп Лукан и дъщеря му посочват Апостола на заптиетата. Народът ни не носи колективна вина за предателството! (ОБНОВЕНА - ВИДЕО)

Авторът на "101 мита": Не поп Кръстю, а поп Лукан и дъщеря му посочват Апостола на заптиетата. Народът ни не носи колективна вина за предателството! (ОБНОВЕНА - ВИДЕО)

на 18.05.2018
67658
17
Авторът на "101 мита": Не поп Кръстю, а поп Лукан и дъщеря му посочват Апостола на заптиетата. Народът ни не носи колективна вина за предателството! (ОБНОВЕНА - ВИДЕО)
Автор: ПИК
18.05.2018
17
67658

Три институции организираха премиерата на "101 мита от българската история" в Добрич

Любопитна дискусия се завърза около нашумялата книга "101 мита от българската история" на Веселин Игнатов по време на нейната официална премиера в Добрич.  Читателите и почитателите на автора, които дойдоха да го поздравят и да си вземат автограф от него, му зададоха най-интересните въпроси. Събитието събра гости в просторната зала на Дома музей "Йордан Йовков" в родния град на автора - Добрич преди броени дни. Инициативата за премиерата на задълбочения и пространен историографски том, тиражиран от издателство "Милениум", бе на няколко авторитетни институции в столицата на Златна Добруджа, която е и роден град на автора. Домакини бяха местната община, Регионалният исторически музей и Сдружението на писателите, председателствано от известния поет Сашо Серафимов. 

Водещ на вечерта беше филологът д-р Кремена Митева - уредник на музея на "Йордан Йовков". "Май се оказва, че Дядо Вазов е по-силен от историците. Това, което той е издигнал на пиедестал, е останало в съзнанието ни като най-величаво, този, когото е посочил за предател, се е запечатал в представите на поколенията като такъв. Литературата създава митове, което е разбираемо, но хубаво е, че има исторически книги като "101 мита от българската история" на Веселин Игнатов, които ни говорят с факти и изкореняват стереотипното мислене.", каза д-р Митева.

Можете да видите моменти от събитието в репортажа на Павлина Иванова за "Добруджа тв" - Веселин Игнатов: Най-страшният мит е този, за който няма достатъчно факти

"Книгата е капитален труд и ще достави удоволствие на много изследователи и читатели, и ще пробуди въпроси за нови изследвания.", коментира под видеото литературоведът от Добрич Драгомил Георгиев.

Публикуваме някои от най-любопитните въпроси и отговори от разговора на премиерата:

- Господин Игнатов, как и кога се породи желанието ви да изследвате толкова задълбочено българската история?

- Това е като някаква алхимия. Необяснимо е, както се казва - идва ми отвътре. Когато бях в казармата, четох едно изследване, посветено на Петър Делян на Йоно Митев и то пробуди любопитството ми. След това завърших История и български език във Великотърновския университет, посветих се на историята и на нейното преподаване в продължение на дълги години. А спомените ми с моите съученици за незабравими. През цялото време съм работил и надграждал изследванията, които виждате, събрани в новата книга.

- Какви се причини да има толкова много митове в българската история?

- Лични пристрастия, политическа конюнктура, липсата на достатъчно на брой и достатъчно достоверни извори и източници, от които може да се черпи информация. А особено за ранните периоди изворите, с които разполагаме, са чужди - ромейски. Ясно е какво диктува тяхната гледна точка. Източниците от Западна Европа, от Ватикана - предполагат същото. А дори да не са преднамерено неискрени, един французин не може да почуства като един българин събитията, които се случват тук. Нашите, българските, източници са малко, а още по-малък процент от тях са категорични. Тези, на които можем да се доверим са например надписите, като тези на хан Крум.

Тълкуването и интерпретациите още повече усложняват нещата. Всеки историк вижда оставеното от предците по различен начин. И според това кой учен е с по-висок статут в обществото се налага неговото виждане. Например Константин Иречек е един от историците, които са направили много за България. Напуснал е родината си, за да служи на Нова България. Но неговият труд излиза през 1885 г., обоснован е на определен ограничен обем източници, а след 20, след 50 години изследователите разполагат с повече материал и могат да направят различни изводи. 

- Как тогава вие самият се справяте с тази ограничена изворова база, за да стигнете до истината за събитията и личностите, които разглеждате?

- Макар и аз да не разполагам с достатъчно факти, се опитвам да аргументирам всяко мое твърдение. Може някои колеги да кажат "опитва се да развенчае митовете, а създава нов мит", защото всяка интрепретация може да изгради мит. Но аз си служа с логически съждения, които и самият читател може да проследи и да си изгради собствени изводи, които ще са по-близо до истината. Митът е историческа хипотеза. Например в очерка, озаглавен "Царицата прелюбодейка", оборвам хипотезата, че съпругата на цар Калоян - царица Ана е организирала неговото убийство и е предложила ръката си на Балдуин. Всеки може да си зададе въпроса - какъв интерес има тя... Това е посоката, в която тръгвам в този конкретен случай и става ясно, че твърденията за измяната на царица Ана е само мит. Нима една българска владетелка, която е на трона от 7-8 години, би предала съпруга си, за да предложи ръката си на един пленник, който безвъзвратно е загубил своя престол? И този мит се гради на допускания, че тя е куманка по произход, т.е. притежава пламенна женственост и огнена плът, и не цени верността, направени преди време.

- Кои от разглежданите от вас митове са свързани с политическата конюнктура?

- Преди 89-а година прабългарите бяха подценявани като предтечи на народа ни, претопили се в "славянското море". Но аз предпочитам да отдадем значимото място на древните българи. Да не смятаме, че са били кривокраки, грозни, с монголоидни черти, както дълго се твърдеше. Хан Аспарух, изобразен като Мадарския конник не е с азиатски, а с европеидни черти. Такъв е и Тервел. Конюнктурно наложен е и митът, че Стамболов е най-великият български държавник. Не може човек, който без да го бият, без изобщо да му го искат - като премиер министър - предлага на султана да ни вземе пак обратно в империята. Мит е и че е бил заместник на Левски, защото като време събитията не съвпадат. Кой е създал мита за Стамболов? Този, който е бил край него и е служел на неговите лични себични интереси.

- Къде откривате източниците, с които работите? Налага ли ви се да пътувате?

- Обиколил съм много градове из страната, в чиито библиотеки, музеи, архивни фондове съм търсил документални източинци. Бил съм в библиотеките в Плевен, Варна, Сливен, Русе, Бургас, Мелник, разбира се - в Регионалната библиотека в Добрич. Правил съм и редица проучвания на терен.

- Особен интерес будят редица митове, свързани с "най-иконичния образ на българското Възраждане", както го наричате вие - Васил Левски.

- Като дете сънувах обесването на Левски и до днес не ме напуска усещането, че са обесили мен. Интересът ми към него е оттогава. Що се отнася до източниците, свързани с биографията му, всичко е публикувано и достъпно, дори вече и в интернет, въпросът е да се изчистят множеството наслоени митове около него и най-вече най-трайният - това, че поп Кръстю го е предал. Малко са хората, които продължават да вярват в него. Самият поп Кръстю дори не е знаел, че Левски е в Ловеч и няма как да го е казал на заптиетата. На 25 декември, посред зима, Левски се показва само на двама души в града. Величка Хашнова е тази, която лично е отишла в конака или пък нейния баща поп Лукан, когото тя е известила. Разказвам за това подробно както в "101 мита от българската история", така и в монографията "Васил Левски - факти и фикции", която също е издание на "Милениум". А след това как се ражда митът, че поп Кръстю е предал Левски? Именно същите предатели - Поплуканови го създават, от една страна, за да избегнат петнтото върху себе си, а от друга, защото между поп Лукан и поп Кръстю има отколешна лична вражда. Те служат в една и съща църква, но поп Кръстю има повече "венчила", повече семейства, на които е духовен пастир.

- Но все пак става дума за предателство. Трябва ли да се чувстваме виновни като нация затова, че българин е предал Левски?

- Защо!? И лошото и доброто дело се върши от определен индивид и петното е негово, а не на цялата нация. Пълни илитерати са тези, които могат да кажат - "Ние българите сме предатели!". Ако се вгледаме в исторически събития, свързани с други народи, ще открием не по-малко потресаващи действия и събития. По време на френската революция Жозеф Фуше заповядва да разстрелят 20 хил. души с оръдия. За него Стефан Цвайг пише: "Той е изменил на всичко, на което може да измени. Кръвната му група е предател." Заради него са обезглавени Робеспиер - онзи, който го е издигнал, Сен Жус, Талейран. Но трябва ли французите да се самообвиняват за това? По същия начин турците не се срамуват от зверствата на османските султани, за много от които се знае, че са обезглавявали при възкачването си на престола първо своите десетки родни братя. 

- Казвате, че не бива да се срамуваме. Стремежът ви като писател и историк е да подхранвате националното ни самочувствие. Може ли да се нарече книгата "101 мита от българската история" патриотична?

- Да, "101 мита" е патриотчна книга. Искам българинът да се научи да разсъждава и да приема само логически аргументирани мнения за нашето минало. Да не се доверява сляпо на митологеми. Тази книга  е за хората, които се интересуват добросъвестно от българската история. Нека не обръщат внимание на тези, които се изживяват като глашатаи на собственото си его, на собствените си или на чужди неверни убеждения. Аз стоя зад всяка дума на четивото, което предлагам! Ще се радвам повече българи да прочетат книгата!

  

     

Веселин Игнатов е автор и на книгите "Васил Левски - факти и фикции", "Разстрелът на Христо Ботйов", "Хан Крум победоносецът" и "Стефан Стамболов - революционер без революция". Всички тях, както и най-новата му книга "101 мита от българската история: от Авитохол до Опълчението" можете да поръчате на тел.: 02/879 40 06, на email: sales@milleniumbg.eu или през сайта www.milleniumbg.eu. При заявка през сайта ползвате 10% отстъпка от цената. Можете да ги откриете и на столичните адреси: бул. "Княгиня Мария Луиза" 92 и ул. "Николай В. Гогол" 24 (входът е от ул. "Янтра").

Сподели:
Напиши коментар »
(17)
1
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
2
И откога цитирането на Вазов е нецензурно съдържание?
3
Отслабни без никакви усилия с диетичния спрей !Намалява апетита и подтиска чувството на глад така помага да свалиш бързо илишните килограми ! Научи повече :http://bit.ly/2DDbBNt
4
Васил Иванов Кунчев е бил бандит, рекетьор и детеубиец. Осъден е на смърт за убийството на 14-годишно БЪЛГАРСКО ДЕТЕ при опит за грабеж на богат БЪЛГАРИН. С което сам се хвали в писмото си до Бенковски. Следва да се отбележи, че във въпросното писмо той не изразява никакво съжаление за постъпката си. Единствено се тревожи, че може да бъде заловен. Четирима от съдебните заседатели, взели решение за обесването му, са били българи. Нито един от тях не е гласувал "против" или "въздържал се". Присъдата е била изпълнена в края на гр. София, който по това време е имал население от около 50 000 души. Екзекуцията е била охранявана от 4 (ЧЕТИРИ) заптиета. Т.е. ако дори ЕДИН от тези 50 000 българи е имал желание, можел е без проблеми да застреля охраната с 6-заряден револвер и да спаси Левски. Но българите чудесно са знаели що за боклук намазва въжето, така че обесването му се е превърнало във всенароден празник. :) 
5
А пък поп Лукан е бил прадядо на другаря Андрей Карлович Луканков.По бащина линия. Иначе по майчина линия другаря Андрей Карлович е от чифутляците! Невероятно добра комбинация!
6
Г-н Игнатов, поздравления за труда, но ако сте намерили информация, в която българския княз Крум се нарича хан, моля да я споделите. Към Иречек не бих бил толкова снизходителен, но това е друга тема. За Стамболов сте прав. Изключително аморален тип, убиец и крадец. Най добре го е описал Атанас Буров. Ако Вазов е казал, че в стихотворението "Левски" има предвид поп Кръстю, явно е бил подведен от поп Лукан, но в стихотворението е казано:"Той биде предаден и от един поп..." и въобще не личи кой е попа.
7
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
8
А този КОМЕНТАР № 4 харесва ли ви или И той е колега на Рошко и не подлежи на СНАКЦИЯТА ЦЕНЗУРА.Да вземете една рамка и да го поставите за идните поколения и няма смисъл да ходите пред СЪДА които ви УСЪДИ МАКАР И НЕ СПРАВЕДЛИВО ето справедливоста ЦЕНЗУРА за този които защитава Левски......??????
9
отговор на коментар
Георги, по времето, когато Вазов пише своето стихотворение, поп Лукан не е бил жив - той е убит в кланетата по време на Освободителната война. А Вазов изрично пише "и той още живее между нас". Така че, моля Ви, четете малко повече преди да пишете...
10
Ами виждаме ги какви са. Патриоти, ама докато има келепир..
11
как е убит от своите,щото разбрали,че нема КЕЛЕПИР.
12
НАПРОТИВ 11 ТОЧНО ЩОТО Е ИМАЛО КЕЛЕПИР,ПО СКОРО КРАЖБА НА ЧЕТНИЧЕСКИТЕ ПАРИ ЗА ТОВА КОВЧЕЖНИКА НА ЧЕТАТА,КОЙТО Е ЕДИН ОТ СИНОВЕТЕ НА ВИДНА БЪЛГАРСКА РЕВОЛЮЦИОНЕРКА ЗАСТРЕЛВА ХР.БОТЕВ,ЗА ДА СИ ПРИСВОИ ПАРИТЕ НА ЧЕТАТА,КОИТО СА СЪБРАНИ ОТ ХЪШОВЕТЕ И ДАРЕНИЯ НА ЧУЖДЕНЦИТЕ ПЪТУВАЛИ НА КОРАБА = РАДЕЦКИ = НАЧЕЛО С КАПИТАНА МУ.ТАКА,ЧЕ В ОСВОБОДИТЕЛНИТЕ ВРЕМЕНА НА ОТЕЧЕСТВОТО ПРИКАЗКАТА = ХУБАВА РАБОТА АМА БЪЛГАРСКА = Е БИЛА В ДЕЙСТВИЕ С ПЪЛНА СИЛА.ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ИСТОРИЯТА,КАТО НАУКА МОИТЕ УВАЖЕНИЯ,НО ЗА МЕН СИ Е ПО-СКОРО СУБЕКТИВНО СЪПОСТАВЯНЕ НА ДОСТИГНАЛИ ДО НАС ИЗТОЧНИЦИ С АРХЕОЛОГИЧНИ АРТЕФАКТИ.
13
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
14
Много интересно, триете думи, които използва коментиращия фес 4, а него самия оставяте???
15
абсолютно сте прав! Осъден е на смърт, а не на заточение в Диарбекир за детеубийство! Рекетирал е богати българи,но на процеса е пял като канарче без всякакви изтеезания и е предал организацията като комунист на Гешев.
16
Един БЪЛГАРИН никога не може даже и да помисли такива изрази ,които този тип е написал! Тази явна анти българска гнусотия, е надраскана от един враг, не само на Левски , но и на България ! Не знам защо редакцията е допуснала отпечатването му!?
17
Според книгата на Георги Войнов там пише ,че има данни ,че предателят е поп Марин Луканов.В "Изгубената България"-сайт с над 7000 снимки от различни периоди има снимка на поп Луканов и че е съратник на Левски ..Вазов в свое стихотворение пише ,че пртедателят е един поп ,но не искал да му споменава името.Поп Марин Луканов е прадядо на Луканов.Излиза ,че прадядо му предава Левски,а в днешни времена Луканов ,предава цял народ.Мафията е създадена по време на управлението на Луканов и Доган.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого бихте гласували при парламентарни избори днес?
архив

При психиатъра влиза луд, който се оплаква:
– Докторе, през цялото време усещам как по гърдите ми лазят бели мишки.
След което показва с жестове как ги отхвърля. Психиатърът раздразнено отвръща:
– Ей, ама защо ги хвърляш по мен бе, човек?

няма нови новини
Днес: 77
hot
най-четени новини в момента
сега
2398
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: След екшъна в Сливен, вътрешният министър категоричен: Няма да позволя нападение над полицай
x
Четири неща, които да избягвате на празен стомах
x