ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Купувайте риба само от регистрирани съгласно изискванията на Закона за храните обекти. Това съветват от Българската агенция за безопасност на храните. В живо състояние се предлагат предимно сладководните видове риби, които не са претенциозни към условията на водната среда (шаран, сом, щука, бяла риба, пъстърва и др.).
Транспортирането на живата риба става чрез специализирани транспортни стредства, оборудвани с цистерни с вода и поддържане на кислородния режим. Живата риба трябва да бъде здрава, без видими наранявания, сортирана по вид и размери.
Охладената риба трябва да бъде без наранявания, с естествен, специфичен за дадения вид риба цвят. Люспите трябва да са блестящи и прилепнали към тялото. Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз, която да бъде бистра, без неприятна миризма. Очите - изпъкнали, бистри, с бляскава корнея. Хрилете – без неспецифична миризма и със светлочервен цвят. Коремът - нормален, неиздут от газове. Консистенцията на рибата трябва да бъде плътноеластична.
Опаковките, в които се предлага за продажба рибата, трябва да бъдат чисти, здрави, без страничен мирис. Охладената се опакова в каси, с добавен люспест лед, който трябва да покрива рибата. Съхранението е при температура от -1 гпадус до +5 градуса е до 48 часа, като при някои видове като шарана може да достигне до 72 часа.
Замразената риба, трябва да се съхранява при температура не по-висока от -18 градуса. Очите трябва да са бистри, със запазена цялост, повърхността на рибата да е здрава, със специфичен за дадения вид цвят. Допускат се единични механични наранявания по повърхността. Консистенция след размразяване - плътна, еластична, типична за вида. Мирисът - характерен за прясна риба, без признаци на развала.