Айсберг, колкото Лондон, се откъсна от Антарктика

Европа

Айсберг, колкото Лондон, се откъсна от Антарктика

4889
на 26.02.2021
Айсберг, колкото Лондон, се откъсна от Антарктика
Автор:   ПИК

Айсберг, почти колкото Голям Лондон, се е отделил от Антарктика близо до британска станция на ледения континент, пише вестник The Guardian.

препоръчано

Отцепването е станало малко над 20 км от британската изследователска станция „Халей“, но в базата по това време не имало никой и не е възникнал риск за човешкия живот. Айсберг с площ 1270 кв. км и дебелина от 150 метра се е отделил и е навлязъл във водите на океана.

Британската антарктическа служба(БАС), която експлоатира базата „Халей“ е ограничила дейността си от 2017 г. поради опасението, че айсбергът е можел да се отцепи във всеки един момент.

Големите пукнатини в леда на тази част на Антарктида са открити за първи път преди десетилетие и оттогава БАС наблюдава района, опасявайки се от точно такова събитие. БАС разполага с набор от GPS устройства в района. Тези данни предават информация за движението на леда обратно до централата на агенцията в Кеймбридж.

Адриан Лъкман, британски изследовател на ледниците и професор по геология в университета Суонзи в Уелс, изследва изображенията на тежестта през последните седмици и преценява кога голяма част от леда може да се откъсне от ледника.

„Въпреки че отчупването на големи части от антарктическите ледени шелфове е напълно нормална част от начина, по който те работят, големите събития като това, , остават доста редки и вълнуващи“, каза експертът от дистанционното наблюдение. „С три дълги разлома, които активно се развиха в района през последните пет години, всички ние очаквахме, че ще се случи нещо грандиозно.

„Времето ще покаже дали това отелване ще отключи още парчета през следващите дни и седмици. В Университета в Суонзи изучаваме развитието на разломите на ледения шелф, защото някои водят до големи събития, а други не, и причините за това може да обяснят защо изобщо съществуват големи ледени шелфове."

Сподели:
Бомба x
Четири начина да се чувствате по-енергични през деня Четири начина да се чувствате по-енергични през деня
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Радев с първа публична поява от месец насам - мълчи за изборите и парламента (ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Радев с първа публична поява от месец насам - мълчи за изборите и парламента (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 48
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това