Вход
София
Времето в София 0 o C

Академик Юлиан Ревалски: БАН продължава да е най-големият и ефективен научен център в България

Академик Юлиан Ревалски: БАН продължава да е най-големият и ефективен научен център в България

на 12.10.2019
16308
7
Академик Юлиан Ревалски: БАН продължава да е най-големият и ефективен научен център в България
Автор: ПИК
12.10.2019
7
16308

Създаването преди 150 години на Българското книжовно дружество, днес Българска академия на науките, е важен акт в българската история, с който българската духовност и наука стават пълноправна част от културните процеси в Европа и към обществените изисквания на времето. Това заяви председателят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски по време на концерт-спектакъла 150 години от основаването на БАН, цитиран от Фокус.

"Кризата през 1889 г. и преходът от пазарна икономика засяга и БАН. Със закона на БАН от 1991 г. се възстановява автономията на академията. Въпреки безспорните научни постижения пред обществото се налага един преднамерено негативен образ на институцията. За да докаже своята ефективност академията сама предизвиква международен отзвук през 2009 г., който установява, че в по-голямата си част институтите на БАН извършват изследвания на много високо международно ниво. Този опит е последван от тежка и болезнена структурна реформа в БАН, но резултатът е силно нарушено финансиране и опит да се закрие академичния център", добави Ревалски. Той подчерта, че се задълбочава диалогът с държавните институции.

"Отношенията на БАН към политическото общество са били различни. Понякога по-приятни, друг път твърде усложнени, защото това са отношения между отделните цели на науката и рационалното положение на нейните резултати. Бихме могли да твърдим, че тези отношения са неоспорим индикатор за духовните ценности, за това за нас е да поддържаме статута на академията като авторитетен, духовен и научен център. През последните години се получава и взаимодействието с Народното събрание, президентството и Министерски съвет. Съвместната ни работа с редица министерствата освен в традиционните форми намира и нови измерения. Това е признак за промяна на отношението към БАН в положителната посока и ние приветстваме и адмирираме тази промяна", обясни председателят на БАН.

"В настоящето БАН продължава да е най-големият и ефективен научен център в България, осигуряващ повече от половината от научната продукция на сраната. Академията е напълно интегрирана в европейското научно пространство, тя има споразумения с над 50 научни организации и академии в света. Вчера дойде приятната новина за спечелен европейски проект. За да могат нашите изследвания да стигнат до широки обществени среди, да дават не само значими познания, но и да създават нов тип мислене морално и нравствени ценности у младите хора. БАН подкрепя четенето и грамотността,. Привлича млади учени чрез специални програми. Участието на академията в образователния процес на всички нива е изключително голямо, както с обучение на учители и ученици, така и с обучение на студенти и докторанти. Институтите по социалните и хуманитарни науки активно работят за опазване на националната идентичност", допълни още Ревалски.

"Постиженията на учените са повод за гордост и национално самочувствие. На днешния празничен ден това ни дава основание да изпитваме не само гордост, но и да се уверим, че благодарение на Вас колеги, които сте обрекли личната си и творческа съдба на Българска академия на науките ще пребъде. Честит празник", каза още Юлиан Ревалски.€€

Сподели:
Напиши коментар »
(7)
1
Сбъркана държава!!Като погледнеш комунистическата архитектура на университети и училища,руините на недовършени исторически разкопки паметници ти става ясно!!В университетите са научните центрове ,не БАН -ужас от комунизма!!!
2
БАН - черната дупка на Слънчевата система.
3
"В царството на слепите едноокият е цар."
4
БАН е създадена по съветски образец, та е един от последните бастиони на комунизма. Трябва да се закрие, само се харчат излишни държавни пари, които могат да се насочат към университетите. Наука се прави в университетите, така е в западните страни. БАН е паразитна структура, нищо не работят, само си получават заплатите всеки месец, макар и мизерни, но това са като социални помощи- и това им е много за нищо работа .Особено тия от хуманитарните науки- право, философия, социология, история- няма никакъв смисъл от съществуването им, начаса трябва да ги закрият, но държавата не смее, за да не развали рахатлъка на дъртите академици и на паразитите около тях. Ревалски реве за пари, но и тия са му много, прекалено много.
5
ИЗМИСЛЕНА КОМУНИСТИЧЕСКА (БСП-БКП) КРЕАТУРА, НЕЩО КАТО ЮГОСЛАВСКА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ
6
И Tukвата като комуняга е готов за е-БАН.
7
какво откриха учЕните от БАН през последните десетилетия след чушкопека???Най-големото държавно предприятие у нас прави въздух под налягане и храни тунеядци... 67
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас арестът на Нено Димов е:
Общо гласували: 2855
архив

Разтревожена жена влиза в полицията: 
- Току-що в тролея ми откраднаха всичките пари. 
- Как се случи? 
- Не разбрах. До мене стоеше симпатичен мъж и помислих, че има добри намерения. 
- Къде ви бяха парите? 
- В пазвата.

няма нови новини
Днес: 102
hot
най-четени новини в момента
сега
2282
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV! Грандиозен пир в Дубай: Христофорос Аманатидис-Таки привика армията си от България - ето защо...
x
ВНИМАВАЙТЕ! Токсичните химикали влияят на умственото развитие на децата
x