Акад. Лъчезар Трайков: Експертите са Мутафчийски и Кантарджиев - не се съмнявам в тяхната добронамереност. Нека ме хулят, ако смъртността падне наполовина заради мерките

Здраве

Акад. Лъчезар Трайков: Експертите са Мутафчийски и Кантарджиев - не се съмнявам в тяхната добронамереност. Нека ме хулят, ако смъртността падне наполовина заради мерките

68165
на 20.11.2020
Акад. Лъчезар Трайков: Експертите са Мутафчийски и Кантарджиев - не се съмнявам в тяхната добронамереност. Нека ме хулят, ако смъртността падне наполовина заради мерките
Автор:   ПИК

Ръководителят на катедрата по неврология към Медицинския университет в София академик Лъчезар Трайков, който е и ректор на вуза, проговори за заразата COVID-19 и състоянието на здравната система в България. 

препоръчано

"За нас не е ново, че СЗО отрича ремдесивира. Всяко лекарство, преди да се появи на пазара минава през ревизия за ефективност и дали не дава странични ефекти. Така се търси позитивен резултат. Една химическа молекула, която влиза в организма, има ранни и късни ефекти. Под огромен стрес сме. Целият свят е пред огромно предизвикателство, не достигат лекари и легла. Ковид не е сходен с грипа, носи по-голяма смъртност. Хорта чакат да се появи ваксина, същото е и с ремдесивира. 95 процента засега са положителните ефекти от ваксината. Затова през втората половина на декември ще започне дистрибуция. От една страна, има болест с тежки последствия, но от друга - желанието на хората да се излекуват. Хорта чакат да се появи лечението. Страхът е един от щрихите на това ненормално живеене", каза Трайков.

"Така беше и с ремдесивира и хлорохина. Френски експерти още го защитават. И днес СЗО казва, че този препарат няма ефект върху тежките фази. Винаги съм чел всичко с много критично ниво. Първоначалните данни обаче са били добри, но се натрупва и опит."

Академикът каза, че не може да приеме, че зад отричането на ремдесивира стои комерсиален заговор. Той не приема тази версия.

Имам приятели и колеги, които твърдят, че са се повлияли добре от ремдесивира, и в ранна, и в тежка фаза. Факт е, че се натрупва критична маса от хора, които са оцелели, независимо че са били рискови по възраст и съпътстващи заболявания. Тези страхове могат да се прехвърлят и върху ваксината. Хората я чакат, докато живеят затворени и аскетично.

Самото изработването на ваксината срещу коронавируса, който е известен отдавна, минава сравнително бързо. Резултатите са позитивни. Страхът, че е бързо направена ваксината, кара производители да са по-внимателни. Всяка компания носи отговорността си.

Академикът коментира и достатъчни ли са мерките, предприемани от властта. Ние знаем кои са простите мерки, които ограничават инфекцията, колкото и да не ни харесва. Тази гадост се придава много лесно, затова носете маски, призова Трайков. Тези мерки са сигурни според него. Много е трудно според него хората да не са тревожни и уплашени, а маските дават увереност. 

Когато ти кажат - ти си ковид-позитивен, не знаеш дали ще си от групата на оцеляващите, или на обречените. И това няма да е ясно в 14-те дни от развитието на заболяването. Моралът на лекарите изисква да направят всичко, за да спасят пациента си. Нека ме хулят, ако смъртността падне наполовина заради мерките. Преценката е на политиците и на управниците. Експертите са Мутафчийски, Кантарджиев, не се съмнявам в тяхната добронамереност, каза Трайков.

Студентите да се включат като доброволци е сложен въпрос. За нас е най-важно да ги опазим и те да станат добри лекари. Ентусиазирани са да се срещнат с пациентите и да решават съдби с решението да влизат в отделенията. Поклон пред тези деца. Със средства на университета по 420 лева ще им се дават на месец, независимо дали и какви стипендии взимат, разкри акедемик Трайков.

Сподели:
Бомба x
7 неща, от които мъжът до вас се нуждае, за да имате щастлива връзка 7 неща, от които мъжът до вас се нуждае, за да имате щастлива връзка
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов в Котел: Радев видя, че се сгромоляса митът, че може да управлява - загроби Северна България и съсипаха държавата! Затова започнаха да натискат Трифонов и вчера му отмъстиха с унижение и обиди от агитките им на улицата - Трифонов трябва да е премиер (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов в Котел: Радев видя, че се сгромоляса митът, че може да управлява - загроби Северна България и съсипаха държавата! Затова започнаха да натискат Трифонов и вчера му отмъстиха с унижение и обиди от агитките им на улицата - Трифонов трябва да е премиер (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 111
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това