Вход
София
Времето в София 5 o C

Актрисата Деси Тенекеджиева пред ПИК: Дарих сумата от делото със Слави за талантите на Фондация "Стоян Камбарев" (СНИМКИ)

Актрисата Деси Тенекеджиева пред ПИК: Дарих сумата от делото със Слави за талантите на Фондация "Стоян Камбарев" (СНИМКИ)

на 23.10.2020
59489
0
Актрисата Деси Тенекеджиева пред ПИК: Дарих сумата от делото със Слави за талантите на Фондация "Стоян Камбарев" (СНИМКИ)

Актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева от 5 години живее в Лондон, но заради коронавируса избяга навреме от британската столица и почти половин година изкара в България. През септември тя се върна на Острова заради работни ангажименти и улучи точния момент да лети натам, тъй като в последните дни обстановката в Англия все повече се утежнява заради новата вълна на COVID-19.

Репортер на ПИК откри Деси на мобилния й телефон, а тя разказа каква е обстановката в Лондон, какво й предстои в професионален план и коментира победата си в съдебната битка със Слави Трифонов.

- Деси, разбрахме, че след завръщането ти на Острова, си била под карантина. Надявам се, че тя е била само като превантивна мярка, а не защото си се сблъскала директно с COVID-19?

- Слава на Бога, здрава съм! Но, да, трябваше да съм под карантина. Задължително! Тук правилата се спазват. 14 дни не излизах от къщи. Само с колелото до магазина и обратно. Бях стриктна в това отношение, тъй като във Великобритания освен, че има глоба в размер на 1000 паунда, влизаш и в черен списък, заради това, че не спазваш законите, което вече е с много по-сериозни последици. Двете седмици за мен минаха неусетно, понеже работех онлайн по цял ден. Конферентни видео разговори с партньорите ми в Лондон, Израел и Канада. Предстои ми да снимам сериозен филм, който продуцирам. Отделно трябваше да се върна заради ролята ми в един английски филм и под карантината имах достатъчно време и спокойствие, за да се подготвя за ролята. Започнах снимки на първия възможен ден след изолацията. Към днешна дата филмът вече е заснет.

- Филмопроиздството на Острова ясно не се влияе от мерките срещу COVID-19. Би ли повдигнала малко повече завесата на новата ти роля? А и на твоя филм?

- Влияе се и още как.. В България сме далеч по-добре в това отношение и може да се снима по-спокойно. Тук е много строго и неприятно от творческа гледна точка. Екипите са в така наречените "балони", за да може да се подмени конкретен човек, ако се зарази, без да спира целия филм. Тестове, маски, дезинфектанти, ръкавици, намалени екипи. Дори ние, актьорите, бяхме с маски и то по време на репетициите, което е доста безумно, защото ги сваляхме за снимките, а не мисля, че вирусът е толкова високо интелигентът, за да избира точно в кой момент да те нападне, но това вече е друга тема… Аз лично безумно се дразнех от това, защото репетицията е момент за съсредоточаване на актьора, освен за техническа проба на осветление и движение на камерата. Не могат да си вземат нормален фокус дори с тази маска, а и после, минава още време, за да ни оправят грима... И така цялата магия изчезва. Но ако искаме да работим в тези условия, трябва да спазваме правилата.. Ролята ми в този филм е на секси и леко крейзи психоаналитичка.

Кадър от английския филм, в който Деси е в ролята на секси психоаналитичка

А що се касае до моя филм, на който съм продуцент, живот и здраве, плановете ни са да го снимаме през лятото в България. Режисьор ще е Бен Чарлз Едуардс - млад, но вече много утвърден, признат и талантлив британски кинорежисьор. Целият екип е фантастичен, с големи звезди. Ще имам удоволствието да снимам в една от главните роли. Но в момента сме на етап финансиране и се радвам, че върви много добре, въпреки тежките времена за киноиндустрията по света в момента. Но може би точно сега независимите филми и ниско бюджетните филми до 2 милиона паунда ще имат доста по-голям финансов успех, колкото и абсурдно да звучи това за хора извън бизнеса ни. Много вярвам в този проект, смело мога да кажа, че е най-вълнуващият и обещаващ филм, по който съм работила досега като продуцент.

- В последните дни британското правителство засили мерките за борба с коронавируса. Какви нови ограничения бяха въведени?

- Тук положението наистина е много зле. Ограниченията стигнаха до там, че две домакинства нямат право да отидах заедно на заведение или ресторант. Събиране по домовете също не е позволено. Нямаш право да се виждаш на закрито дори с гаджето си, ако не живеете заедно. Сватби и тържества, също са забранени в тези условия. Всичко затваря най-късно в 22 ч. Но тепърва ще се учим да живеем така, защото строгите почти 100% карантинни мерки са от два дни буквално…"Добрата новина" е, че на открито може да общуваш в група от максимум 6 човека. Не мога да повярвам, в какви времена живеем. Като кошмарен сън е всичко…

- Ти самата страхуваш ли се, според последните данни заразените с COVID-19 в света вече са над 40 милиона?

- Нека уточним първо: това, че си носител на вируса, не значи че си болен. Много хора, знаете, го изкарват без симптоми. 40-те милиона са носители на вируса, но много малка част от тях са болни, а още по-малка имат нужда от специализирана медицинска помощ, Това ме дразни. Манипулирането на човешкото съзнание и психика. Да, имам приятели и познати, които се сблъскаха с вируса. Някои не го усетиха, други го изкараха по-тежко. За съжаление колежка на моя приятелка-гинеколог в Лондон почина на 28 години у дома си. Ето, и в България много лекари платиха с живота си. Непрекъснато има хора, които си отиват - едни от вируса, други от инфаркт или от грип... Много хора обаче избягват да ходят по болниците и то пациенти със сериозни диагнози като рак, високо кръвно, диабет.  Остават недолекувани и недиагностицирани, защото от страх да не се разболеят от коронавирус, не проследяват своите заболявания. За съжаление, ще има сериозни послествия в тази насока и много хора ще си отидат не само от това, но и от икономическите последствия - безработица, фалити, стрес, разбити семейства… Има го коронавирусът, не го отричам. Но аз съм от лагера, който смята, че затварянето на света е абсурдно и всичко това не е случайно.

Заради новите мерки на британското правителство срещу COVID-19 улиците в Лондон опустяват преди 22 ч.

- През лятото, след продължила 5 години съдебна сага, успя да осъдиш Слави Трифонов на 20 хил. лева обезщетение за претърпени неимуществени вреди, последица от нанесени обиди в 16 издания на шоуто му. Изпълни ли той съдебното решение?

- Да, веднага. Още на следващия ден, след като Върховният касационен съд излезе със своето решение, неговите адвокати се свързаха с моите. Със Слави не сме общували лично. Последно се чухме, когато заведох делото преди 5 години. Той ми се обади. Но сега беше коректен и адвокатите му предприеха изпълнение на съдебното решение доброволно. Сумата беше преведена още на другия ден, заедно със законните лихви за цялото това време и част от признатите ни разходи.

- За какво използва сумата, която съдът ти присъди?

- Сумата беше преведена на мен, като на физическо лице, разбира се. Отдавна бях решила, че ако спечеля делото, ще даря средствата на Фондация "Стоян Камбарев", с която вече единадесет години сбъдваме мечтите на младите и талантливите. Тя ще влезе във фонда за годишни стипендии на млади открития на Фондацията и за подпомагане на няколко късометражни филма.

- Една от инициативите на вашата Фондация е "Елхи на Таланта", която стартира миналия декември за Коледа. Предстои ли второ издание или заради коронавируса ще пропуснете тази година?

- Напротив, ще се състои! "Елхи на таланта" е Коледна Благотворителна и Екологична кампания в подкрепа на даровити деца от многодетни семейства в нужда и е в партньорство със Столична Община. Успехът й миналата година беше впечатляващ и затова решихме тя да стане традиционна и национална. Идеята е фирми, компании или частни лица да направят дарение, закупувайки своя жива елха, която ще краси столицата близо два месеца в центъра на алеята до НДК. На всяка елха има красива табелка, с лични празнични пожелания от дарителя. През април засадихме дръвчетата от първата кампания в Южния парк и така поставихме символично начало на Гора на Таланта. Представете си колко ще е прекрасно след 10 години в нея да има повече от 500 нови елхи!

Деси с младите таланти, които кампанията "Елхи за таланти" подкрепи миналата година

Миналата година кампанията "Елхи на Талната" събра над 50 хил. лева. Подпомогнахме 10 даровити деца от семейства в нужда, като те получиха планини от подаръци и ваучери, както и обезпечихме за година напред изкуството, на което са се отдали. Отделно ни останаха средства и за осем годишни стипенции на таланти на Фондацията. 

Щастлива съм, че Община Бургас ще се присъедини тази година и се надявам и там да успеем да направим толкова красива светеща алея с елхи като помогнем на конкретни даровити деца от там. Сърдечно благодаря на всички коледни добродетели, които ни вярват и подкрепят! Отново имаме и звездни посланици в лицето на скъпите ми приятели Мария Илиева, Миро, Любо Киров и младата Виктория - родният представител на "Евровизия". Клипът ще е готов до дни. Надявам се кампанията "Елхи на Талант"а и тази година да бъде също толкова успешна, въпреки сложната ситуация, в която се намираме, защото бъдещето е в младостта и таланта. Има смисъл.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 22320
архив

Двама приятели са в бирарията и си пийват. Единият казва:
- Хайде да направим някаква шега! Да се обадим на жените си - аз на твоята, ти на моята. Първи април е все пак.
Както решили, така и направили. Първият звъни на жената на другия от телефона му. Тя почва:
- Казах ти да не ми се обаждаш, на важна среща в работата съм точно!
- Извинете, госпожо, но вашият мъж го блъсна кола.
- Мъртъв ли е?
- Не, но го карат към болницата.
След пет минути другият приятел взима телефона на първия и набира жена му. Тя веднага почва:
- Здравей, скъпи! Няма да повярваш, какво стана! Мъжът на Светлето го блъснала кола! Та тя направо от ресторанта с любовника си са отишли у тях да го отпразнуват!

x
ПЪРВО В ПИК: Премиерът Борисов: Приехме Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 и сме готови за първите доставки на ваксини (ВИДЕО)
x
Лекар съветва: Ето как да се отървете от кошмарите
x