Актьорът-депутат Евгени Будинов: Минаваме през паметен момент. Правителството отпуска 270 млн. лева за култура, това е нечувано и невиждано

КУЛТУРА

Актьорът-депутат Евгени Будинов: Минаваме през паметен момент. Правителството отпуска 270 млн. лева за култура, това е нечувано и невиждано

37169
на 02.12.2020
Актьорът-депутат Евгени Будинов: Минаваме през паметен момент. Правителството отпуска 270 млн. лева за култура, това е нечувано и невиждано
Автор:   ПИК

Актьорът в Парламентарната група на ГЕРБ Евгени Будинов не скри въодушевлението си от новия бюджет за култура, който правителството отпуска за следващата година. След гласуваните промени парите, които ще влязат в сектора възлизат на колосалните 270 милиона лева.

препоръчано

"Моята работа в парламента е да се боря за повече пари, внимание и политики за българската култура. Бюджет 2021 е щедър към културата. Парите са с 30 милиона повече от миналата година. През 2010 г. той е бил 102 милиона. През 2021 - 245 млн. Голяма гордост за мен е, че миналата седмица в Министерския съвет бе приет Закон за филмовата индустрия, в чиято работна група съм и по който работим повече от година. Този законопроект не бе променян близо 15 години, а сега планираното увеличение за българското кино е с 25 милиона отгоре. Приветствам осигуряването на допълнителни 55 млн. лв. за сектора в Бюджет 2021. Така общата сума за култура става 270 млн. лв. само от Министерство на културата, без да включваме средствата от общините. Досега не са давани повече пари за културата. Това е бомбастична новина за българското кино. Това е нещо нечувано и невиждано досега и го прави това правителство - на Бойко Борисов, на ГЕРБ и на Обединени патриоти. Благодаря и на министър Банов, и на министър Ананиев за съдействието. Това е паметен момент за българското кино. Радвам се, че имам лична заслуга за тази бомбастична новина", заяви Будинов.

В Закона за филмовата индустрия са предвидени и данъчни облекчения и т.нар. кеш бек механизми за пари, изхарчени и вложени в българската икономика.

"Така хем държавата ще спечели, хем хората от бранша ще са доволни. Тези стимули са много важни, нашите комшии ги използват отдавна. Заради тях досега изпускахме колеми компании, като "Нетфликс" например. С новия Закон това ще бъде поправено. С тези мерки в Закона, освен, че ще бъдат привлечени свежи пари в българската икономика, ще доближим нашето кино до европейското кино, към чието семейство принадлежим с нашата уникална културна идентичност", каза още Будинов.

От парламентарната трибуна той уточни също така, че благодарение на новия бюджет ще бъдат увеличени заплатите в Сектор "Сценични изкуства". Дори театрите да не работят и да не играят през следващата година заради пандемията, те ще получават своите заплати. 10 процентно увеличение е предвидено и в бюджета за библиотеките и читалищата, както и увеличаване на бройката на работните места. Повече пари ще има и за Национална библиотеката.

"Надявам се Министерството на културата в скоро време да помисли за по-адекватни мерки и за свободните артисти. Въпреки, че бюджетът за 2021 г. е доста щедър в сравнение с предишните години, смятам, че за култура винаги трябва да се заделят и повече", добави Будинов.

Сподели:
Бомба x
МНОГО ГОЛЯМ ПРАЗНИК: Антоновден е - 16 имена черпят, прави се и този специален ритуал за здраве МНОГО ГОЛЯМ ПРАЗНИК: Антоновден е - 16 имена черпят, прави се и този специален ритуал за здраве
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО) САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО)
ново
Днес: 33
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това