АЛАРМА! АЛАРМА! Всички 120 000 асансьора в България са опасни

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

АЛАРМА! АЛАРМА! Всички 120 000 асансьора в България са опасни

9394
на 08.02.2017
АЛАРМА! АЛАРМА! Всички 120 000 асансьора в България са опасни
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Всички 120 000 асансьора в България са опасни, тъй като се осъществява само формален контрол. Това каза за „Фокус“ Николай Маринков, главен секретар на Българската асансьорна асоциация.

препоръчано

По думите му по документи асансьорите в страната са най-сериозно регулираните и контролираните в цяла Европа, но в същия момент състоянието им е най-лошото и те са най-опасните в целия развиващ се свят.

„За съжаление в България има масова психоза и страх от това хората да се возят в асансьори. Никъде другаде по света няма подобно мислене и нагнетен страх в хората да се возят в асансьори“, коментира Маринков.

Той посочи, че около 90 000 от асансьорите в страната са произведени от Държавния завод за асансьори (ДЗА), съществувал до 1994 година.

„Тези асансьори са произведени по технология от 50-те 60-те години на миналия век и са с безкабинна врата. Тоест, когато човек се движи с асансьора, той вижда покрай него как минават вратите по етажите. Още от 70-те години това нещо е абсолютно и категорично зачеркнато като възможност. Още преди десетилетия поетапно асансьорите, които са били с тази технология в цяла Европа, са били оборудвани с кабинна врата. Липсата на кабинна врата при асансьорите е огромен риск, защото човек може да бъде закачен от преминаващите покрай него етажи, асансьорът да го повлече, да го раним, да го убие или да му откъсне крайник“, подчерта Маринков.

свързани новини

Главният секретар на Българската асансьорна асоциация отбеляза, че има много случаи, при които хора пренасят обемни и тежки предмети чрез асансьорите.

„Преди две години имаше случай с човек, който превозва бойлер в асансьор. Бойлерът се запречва в преминаваща покрай него стена, асансьорът продължава да се движи, размазва човека и го убива на място. Тоест, ние имаме в действителност над 100 000 от 120 000 асансьора с технология, която е абсолютно отречена в цял свят. В Сърбия, Румъния, Полша нямат такива асансьори. Ние ги имаме и живеем по този начин – опасно“, коментира Маринков.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 юли - Близнаците да очакват повишение на заплатата, успехът няма да изостави Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 юли - Близнаците да очакват повишение на заплатата, успехът няма да изостави Скорпионите
ПИК TV x
Виктор Димчев със сензационен сценарий пред ПИК TV: Радев ще ни тласка от избори в избори до края на мандата си, когато ще ни се представи като спасителя (ВИДЕО) Виктор Димчев със сензационен сценарий пред ПИК TV: Радев ще ни тласка от избори в избори до края на мандата си, когато ще ни се представи като спасителя (ВИДЕО)
ново
Днес: 112
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК