Вход
София
Времето в София 7 o C

АЛАРМА: Топ имунолог с предупреждение за безразборната употреба на имуностимуланти и разкритие за повторен сблъсък с COVID-19

АЛАРМА: Топ имунолог с предупреждение за безразборната употреба на имуностимуланти и разкритие за повторен сблъсък с COVID-19

на 28.10.2020
40416
0
АЛАРМА: Топ имунолог с предупреждение за безразборната употреба на имуностимуланти и разкритие за повторен сблъсък с COVID-19
Автор: ПИК
28.10.2020
0
40416

Най-добрият прием на витамини е с естествените храни, защото усвояването на витамините и микроелементите чрез храненето няма нищо общо с усвояване чрез таблетна форма. Това обясни по Би Ти Ви водещият клиничен имунолог и диетолог. доц. Снежина Михайлова.

Не е безобидна безразборната употреба на имуностимуланти, те отключват автоимунни заболявания, опасни както самия вирус, предупреди доц. Михайлова.

Автоимунните заболявания могат да се отключат не толкова от прием на витамини, колкото от прием на имуностимулатори. Витамин Д също спада към групата на имуномстимулаторите.  Тя допълни обаче, че когато храненето не е пълноценно и разнообразно или се съмняваме в качеството на храните, е нужен допълнителен прием на витамини под формата на таблетки като профилактика на някои заболявания или превенция през есенно-зимния сезон.

Тя  коментира и мнение на зрител, който призова: "Никакви имуностимулатори, само хубави пробиотици! 90 процента от имунните клетки са в червата, приемайте пробиотици. Здрав корем - здраво тяло!" 

"Нещата изглеждат прости, за да сме здрави. Подкрепяйте физиологичните механизми на тялото си за добро здраве и силна имунна система. Спазвайте четирите Д-та: Движение, Диета, Добро настроение, Достатъчно сън", съветва доц. Михайлова. "Да, това са неща с доказан имуностимулиращ ефект. Аз залагам на тези фактори", категорична е имуноложката.

Тя разкри и как се е справило семейството й, което се е сблъскало с Ковид -19. "Коронавирусът влезе в нашето семейство като "троянски кон" - ние със съпруга ми сме лекари, работим в ковид среда. Не бяхме подготвени за този сблъсък Вирусът дойде от детето от училището. Както при всички деца, при него протече сравнително благоприятно. Много важно обаче беше да съхраним останалите членове на семейството, спазвайки всички правила, които са добре известни - дистанция, маски, изолация, което мога да кажа със сигурност, че работи, когато се спазва стриктно и съвестно."

Имунолог категоричен: Децата трябва да носят маски в закрити помещения

Имунолог категоричен: Децата трябва да носят маски в закрити помещения

"Маските пазят, както от това ти да разпространяваш...

на 22.09.2020

На въпрос изграждаме ли антитела и има ли кръвна група, която е по-рискова или по-защитена, доц. Михайлова отговори: "Антитела категорично се изграждат. Това трябва да бъде ясно за всички хора. Засега от наблюденията изводът е, че със сигурност за 7-8 месеца има антитела. Те обаче леко и плавно намаляват с времето, което е напълно нормално и това става с всяка инфекция. Инфекцията не може да ни повтори в рамките на повече от половин година. След прекаран вирус остават клетки на паметта, те са още по-важни, защото при втори сблъсък с инфекцията биха допринесли за повишаване на количеството антитела. Това е така наречената имунологична памет. Не мога да кажа обаче доколко време те ще продължат."

Според нея, в научни публикации вече се установиха няколко гена след скринингови проучвания. Има няколко генетични варианти, които предопределят по-тежкото протичане на инфекцията. Това са генетични варианти на рецепторите на имунната система. При кръвна група "0" рискът е по-малък. Но това не трябва да се абсолютизира, категорична е имуноложката.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 19087
архив

Две баби си говорят на пейката пред блока: - Пък моя внук вчера хванал някакви покемони... - Тюх, да им са не види! Днешните моми срама нямат!

x
ПИК TV ПРЕДСТАВЯ: Мегапроектът на българското правителство - ще караме ли по "Хемус" до Варна 50 години след старта на строителството (ЕКСКЛУЗИВЕН ФИЛМ)
x
САМО В ПИК! ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Близнаците са повлияни от емоцията, лъжи за лесни успехи подвеждат Козирозите
x