Вход
София
Времето в София -2 o C

АЛАРМА: Хидроксихлорохинът увеличава смъртността при COVID-19

АЛАРМА: Хидроксихлорохинът увеличава смъртността при COVID-19

на 23.05.2020
22695
0
АЛАРМА: Хидроксихлорохинът увеличава смъртността при COVID-19
Автор: ПИК
23.05.2020
0
22695

Хидроксихлорохинът, антималарийното лекарство, което Доналд Тръмп приема, за да се предпазва от COVID-19, е увеличил смъртността при пациенти, лекувани с него в болници по целия свят. Това сочи проучване, цитирано от британския вестник The Guardian и „Фокус”.

Индия изпраща хидроксихлорохин на ОАЕ за пациенти с коронавирус

Индия изпраща хидроксихлорохин на ОАЕ за пациенти с коронавирус

Индия се е съгласила да изпрати таблетки хидроксихлорохин...

на 19.04.2020

Основно проучване на начина, по който хидроксихлорохинът и по-старата му версия хлорохин са били използвани на шест континента - без клинични изпитвания , разкриват отрезвяваща картина. Учените посочват, че резултатите означават, че лекарството вече не трябва да се дава на пациенти с COVID-19, освен в рамките на контролирани проучвания.

Макар че публикацията в медицинското списание Lancet, не е клинично изследване, предназначено да оцени лекарството, това показва, че бързината да се използва по целия свят може да е лоша идея. Значителен брой лекари го предписват без доказателства. Мнозина твърдят, че е безопасно поради продължителната му употреба, лекуваща малария.

Лекарите побързаха да използват лекарството в случаите на COVID-19, след като френският лекар Дидие Раул заяви, че лекува пациентите си с него в болницата в Ла Тимоне, Марсилия. Тогава американският президент твърдеше, че хидроксихлорохинът - по-малко токсичен от първоначалния хлорохин,  е лек, а по-късно каза, че той сам го приема срещу коронавирус.

Лекарствата са доста безопасни за пациенти, лекувани от малария, но COVID-19 е съвсем различно заболяване.

Авторите на статията събират резултати за повече от 96 000 пациенти в 671 болници, приемащи едно от лекарствата, със или без антибиотик като азитромицин, между 20 декември и 14 април.

Доналд Тръмп: Скоро ще направя важно съобщение за ваксина срещу коронавируса

Доналд Тръмп: Скоро ще направя важно съобщение за ваксина срещу коронавируса

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че в скоро...

на 19.05.2020

Смъртността сред всички групи, приемащи тези лекарства (хлорохин, хидроксихлорохин и антибиотика азитромицин), е била по-висока, отколкото сред хората, които не са ги приемали. Един от всеки шест от тези, които приемат едно от лекарствата, е починал, докато всеки пети е починал, ако е приемал хлорохин с антибиотик, и всеки четвърти, ако е бил на хидроксихлорохин и антибиотик. Смъртността сред пациентите, които не са приемали лекарствата, е един на 11.

Статистиката не е точно сравнима, тъй като това не е клинично проучване, има разлики във възрастта, пола, общото здравословно състояние и стадия на заболяването на пациентите. Но американските автори на изследването твърдят, че ако се имат предвид тези различия, все пак има по-висока смъртност сред тези, които приемат лекарствата.

Екипът е открил също, че сериозните сърдечни аритмии, които предизвикват съкращаването на долната камера на сърцето бързо и неправилно, са по-чести при всички групи, получаващи един от четирите режима на лечение. Най-голямо увеличение е в групата, лекувана с хидроксихлорохин в комбинация с антибиотик, при която 8% от пациентите развиват сърдечна аритмия в сравнение с 0,3% от пациентите, които не получават лекарства.

„Това е първото мащабно проучване, което открива статистически стабилни доказателства, че лечението с хлорохин или хидроксихлорохин не е от полза за пациентите с COVID-19 “, казва проф. Мехра, водещ автор на проучването и изпълнителен директор на болницата за напреднали сърдечни заболявания в Бостън, САЩ.

„Вместо това, нашите открития предполагат, че той може да бъде свързан с повишен риск от сериозни сърдечни проблеми и повишен риск от смърт. Рандомизираните клинични изпитвания са от съществено значение за потвърждаване на всички вреди или ползи, свързани с тези средства. Междувременно предлагаме тези лекарства да не се използват като лечение за COVID-19 извън клиничните изпитвания", разясни проф. Мехра.

Доналд Тръмп с ултиматум към СЗО

Доналд Тръмп с ултиматум към СЗО

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че дава на...

на 19.05.2020

Други учени също предположиха, че лекарствата вече не трябва да се използват при лечение на COVID-19, с изключение на внимателно контролирани клинични изпитвания.

Сподели:
свързани новини
Доналд Тръмп спира употребата на препарата, който ползва профилактично срещу коронавируса Доналд Тръмп спира употребата на препарата, който ползва профилактично срещу коронавируса
Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви, че...
на 21.05.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 17335
архив

- Брато, ти снощи как изгърме...
- Не съм бре, що?
- Ми, викна си такси да те прибира.
- Нормално, не искам да ме глобят.
- Брато... ние пихме у вас бре?!

x
СУПЕР ТАКТИКА: Валери Симеонов буди дремещите в парламента за бюджета с цветисти забележки (ОБНОВЕНА)
x
Сигурни признаци, че партньорът ви си мисли за друга
x