ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
"Голям кулинарен речник" на Александър Дюма е една от атракциите на Пролетния панаир на книгата в НДК, който продължава до утре вечер. Литературната сензация е на щанда на водещото издателство "Милениум", който е под номер 101 на партерния етаж вляво. Там ще откриете привлекателни нови заглавия във всички жанрове с отспъпки от цените до 70%, а ако посетите щанда от 14 до 15 часа ще се възползвате от промоцията Happy hour и при покупка на повече от една книга, ще получите тази с най-ниска стойност на половин цена.
Едва ли някой допуска, че бащата на "Тримата мускеткари" и на още стотици увлекателни романи е написал само рецепти за готвене в последния труд в кариерата си. Това е книга, която предизвиква любопитство и удивление, и макар и огранизирана като речник, се чете като сборник с приказки и увлекателни истории, които отвеждат читателя в епохата на Дюма и го запознават с безброй интересни личности и събития. И все пак любовта към готвенето витае във всеки ред. Прочутият писател си е поставил за цел да напише книга, възхваляваща доброто похапване, в която да бъдат изброени всички присъщи на кухнята и кулинарията елементи: ястия, хранителни продукти, аромати, съставки, меса, напитки, начини на приготвяне, кулинарни техники, дори неприятни инциденти в кухнята, като например изгарянията и как да реагираме в такъв случай. Разказва за различни съдове, пособия, професии, свързани с готварството, и представя най-големите имена на френската кухня от своето време. Искал е да създаде том, който да бъде четен както от специалистите, така и от новаците в кулинарията. „По този начин, с научните факти, съдържащи се в нея, и с духа си, - казва той, - книгата ми няма прекалено много да изплаши начинаещите в кулинарното изкуство и, може би, ще си заслужи да бъде прочетена и от сериозните господа, и от дамите, които решат да я разлистят, дори и с риск пръстите им да се уморят.“
Кулинарията заема важна част в живота на Дюма още от ранното му детство. Дядо му по майчина линия държи гостилница във Вилер-Котре, баща му е ловец като самия него, а майка му е талантлива готвачка. През целия си живот Дюма организира празненства и пищни гощавки, като понякога и сам приготвя ястията, които ще се сервират. В замъка Монте-Кристо, той всеки ден посреща и гощава цели орди: любовници, приятели, приятели на приятелите си и други почитатели на вкусната храна.
По време на многобройните си пътувания Дюма има възможност да опита нови вкусове и да събере различни рецепти, като например тази за „Пъстърва с горчица“ (Швейцария) и „Макарони по неаполитански“. Той събира информация за кулинарните навици на местното население, среща се с признати готвачи, намира и опитва шедьоври на местната кухня или, както често му се случва в Испания и Германия, горчиво съжалява за някои недостатъци и липси в местните рецепти и вкусове.
В "Голям кулинарен речник" целта на явтора е да подтикне читателите сами да започнат да готвят и да опитват нови вкусове и рецепти. Дюма гледа на готвенето като на всяко друго изкуство – било то живопис, скулптура или литература. Читателят трябва да се престраши, да реши да се впусне в приключението и да започне да поема рискове. Той не трябва да се страхува докато опитва и да бъде спокоен – шедьоврите са по-скоро изключения. Авторът не забравя да напомни, че като всяко изкуство, и готварското преди всичко предоставя терен за експериментиране. Всеки, който има желание, трябва да се впусне, да рискува, да се отдаде на творчество и непрекъснато да търси. Така ще се обогати и дори сам ще се изненада от дързостта на творенията си. Писателят дава личен пример. Той обича да готви и да опитва нови рецепти, дори понякога резултатът да е пълен провал.
Смразяващата кръвта "Енциклопедия на серийните убийци", криминалето "Градината на пеперудите", сборникът с есета за Обетованата земя на световноизвестни автори "Царство на маслини и пепел" и историческият труд за събитието предопределило днешния облик на Европа "Френската революция" са най-новите предложения, които ще намерите на щанда на "Милениум". А всички, които искат да започнат здравословна програма за отслабване и подмладяване не само могат да си купят хитовия наръчник "Размерът има значение...", а и да се срещнат с авторката му. Днес Александра Иванова ще гостува на щанда от 11 до 14 часа, ще раздава автографи и ще разговаря с читатели и почитатели.