Вход
София
Времето в София 13 o C

Александър Йорданов с анализ пред ПИК: Коалиция на БСП с Христо Иванов и "Слави шоу" ще е катастрофа за страната! Йончева и Радан Кънев предадоха България заради тяснопартийни интереси

Александър Йорданов с анализ пред ПИК: Коалиция на БСП с Христо Иванов и "Слави шоу" ще е катастрофа за страната! Йончева и Радан Кънев предадоха България заради тяснопартийни интереси

на 17.09.2020
186295
0
Александър Йорданов с анализ пред ПИК: Коалиция на БСП с Христо Иванов и "Слави шоу" ще е катастрофа за страната! Йончева и Радан Кънев предадоха България заради тяснопартийни интереси

Правата на ЛГБТ обществото излязоха проблем номер 1 на Европа по време на 77-минутната реч на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Борбата с расизма, какъвто няма на стария континент, бе отбелязан от нея като много важен за решаване.

Урсула фон дер Лайен призова за създаването на единен европейски здравен съюз

Урсула фон дер Лайен призова за създаването на единен европейски здравен съюз

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер...

на 16.09.2020

Урсула фон дер Лайен забрави за християнските ценности и морал, които са крепили цивилизацията ни над 2000 г. и които сега са поставени на изпитание. А върховенството на закона мина между другото.

За коментар за бъдещето на ЕС и на случващото се в България потърсихме евродепутата от СДС и ЕНП доц. д-р Александър Йорданов

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Как разчитате речта на Урсула фон дер Лайен, г-н Йорданов? Какви са вашите изводи?

- Това бе нейната първа годишна реч на тема: „Състоянието на Съюза“. Обхвана важни проблеми, но липсваше конкретика. Поздравявам я затова, че изрази почит към всички, които спасяваха човешки животи по време на световната пандемия от Ковид - 19. Приемам и тезата й, че Европа трябва да поведе хората напред към нова жизнеспособност.

Ключова дума в словото й бе „промяна“, но в европейското разбиране тя няма нищо общо със съдържанието, което влагат в нея някои наши пишман политици, за които "промяна" означава: „стани, та да седна“. В Европа ударението се поставя както върху солидарността между гражданите и народите, но също така и между политическите им представители. А у нас наблюдаваме обратното. Политици, както от парламентарната БСП, така и от извънпарламентарни партии, се опитаха да използват кризата предизвикана от Ковид - 19, за тяснопартийни цели в стремеж да повдигат клюмналия рейтинг на своите партии. Погледнато от позицията на европейските ценности, на европейския начин на живот, това бе изключително подло и недостойно. Защото колкото и те да говорят за "върховенство на закона" трябва да ни е ясно, че няма нищо по върховно от човешкия живот. И явили се на изпит по човечност тези политици не го издържаха.

В този контекст посланието на г-жа Урсула фон дер Лайен бе еднозначно: създаване на по-силен Европейски здравен съюз и възстановяване на икономическата сила на Съюза. Оценявам думите й, че "достойнството на труда е свещена ценност". И в този смисъл не смятам, че т.нар. септемврийско народно въстание е трудова дейност. То си е типично шляене по улиците на лица, които са си надвили на масрафа.

Важен акцент в словото на Председателя на Комисията бе поставянето отново на въпроса за това как трябва се вземат решенията в Съвета. Г-жа фон дер Лайен защити теза, която и аз споделям - за необходимостта това да става с квалифицирано мнозинство, защото сегашната консенсусна процедура неимоверно затруднява ефективността в работата на Съюза.

Поставен бе и въпросът за приемането на Европейски закон "Магнитски" като реакция на опита за убийство на руския опозиционен лидер Алексей Навални. Практически това ще означава засилени нови санкции срещу лица и организации подкрепящи политиката на Кремъл. Още повече, че както подчерта г-жа фон дер Лайен отравянето на Навални не е изолиран случай, а в Брюксел са наясно и с намесата на Русия в изборните процеси в редица страни. Ние в момента се намираме в окото на урагана. Т.нар. протести у нас са доказателство, че руската хибридна война срещу нашата страна не е приключвала. Това най-добре показва поведението на президента Румен Радев на постоянна конфронтация и болна мания за съставяне на служебно правителство. Впрочем, вчера аз подписах писмо до заместник-председателя и върховен представител на представител по външните работи на Съюза г-н Жозеп Борел с настояване европейския закон "Магнитски" да бъде по-скоро приет.

Акцент, който подкрепям в речта на г-жа Урсула фон дер Лайен бе изявлението й за подкрепа за държавите на Западните Балкани по пътя на тяхната евроинтеграция. Тук България и конкретно правителството на премиера Борисов по време на българското председателство на Съвета на ЕС изигра много положителна роля. И трябва да продължим с нея, но без да подценяваме националните си интереси. Не можем да подкрепяме безрезервно Северна Македония, ако в тази държава продължава да властва доктрината на македонизма, която е антибългаризъм в постоянно действие и продължава да се прави "възродителен процес" на починали достойни хора, които приживе ясно и многократно са определяли своето българско народностно и национално самосъзнание.   

- Натрапва се обаче фактът, че при толкова проблеми на континента - пандемия и икономическа криза, Урсула фон дер Лайен говори за свободни от ЛГБТ общества, които нямат място в ЕС, и за расизма, какъвто в Европа няма? 

- Г-жа фон дер Лайен цитира североирланският социалдемократ и нобелов лауреат Джон Хюм, който почина на 3 август тази година. Според него конфликтите се пораждат от различията, а мирът означава зачитане и съобразяване именно с различията. Различията не са заплаха, а нещо естествено, квинтесенция на човечеството. С влизането си в Европейския съюз ние сме приели, че различията в Европа са ценност. Затова и отхвърляме всякаква форма на омраза. Но в този контекст не трябва да си затваряме очите за развихрилата се през последните протестърска враждебност и говор на омразата. Такива са и символите, които протестърите използваха по време на демонстрациите си - ковчези, бесилки, мъртва риба. Самите им "лидери" се самонарекоха "отровно трио". Това е антиевропейско говорене и поведение.

Г-жа Урсула фон дер Лайен настоя да бъде разширен списъкът на подсъдните престъпления в ЕС като бъдат обхвани всички такива, независимо от пол, религия и сексуалност. И заяви, че зони свободни от ЛГБТ нямат място в нашия съюз. Но това, което пропусна да коментира е, че освен "човечноста на свободата" съществува и човечността на традицията, на християнските ценности и морал, които са ни съхранили като европейска цивилизация. Насилието срещу жени например трябва да се осъжда не защото е срещу жени, а защото е срещу човешки същества. И мисля, че във всички европейски страни, включително и у нас закони които да осъждат всяко престъпление срещу човека има. Друг е въпросът дали се прилагат и как се прилагат. 

- Красимир Янков от БСП намеква, че хората около Нинова говорят за възможна коалиция с Христо Иванов и Слави Трифонов. Как ви се вижда такава формация? 

- В следващия парламент БСП ще направи опит да състави такава коалиция. Още повече, че към момента както БСП, така и "Демократична България" и "Слави шоу" партията,  се определят като опозиция на ПП ГЕРБ. Но ако Христо Иванов предприеме такава стъпка, той ще извърши голямо и непростимо предателство към българската демокрация. Голямото неизвестно е шоуменската партия, защото никой у нас към момента не знае кои са гражданите от тази партия, които ще "кацнат" в парламента. И какво точно ще вършат там. За съжаление в българската политика все повече се играе на сляпо и затова в хората остава усещането, че винаги започваме отначало, от нищото. Не умеем да градим, но сме майстори на рушенето. А добрата политика е тази, която гради мостове, а не руши надежди. 

- Ако това е бъдещото управление на страната? 

 - Ще бъде катастрофа. Но аз мисля, че „Демократична България“, ако влязат в парламента, ще решат да останат в опозиция. Така че днешната им "борба" е да го преместят, както би се изразил колегата Радан Кънев, от извънпарламентарния в парламентарния крачол. Разчитат да опозиционерстват заедно с ПП ГЕРБ, вместо да управляват заедно. А добре известно е, че промени в държавата и в живота на хората, се правят само от управляващите. Опозиция държава не оправя. 

- Вашият колега Емил Радев не веднъж е казвал пред ПИК, че в Европарламента депутатите от всички цветове се обединяват около важни за страната проблеми. Сега обаче идват други сигнали. От ЕНП идват похвали за България.  Елена Йончева и Радан Кънев искат дебат в ЕП и говорят за институционална криза и върховенството на закона в България? 

- Това, което направиха Кънев и Йончева е отвратително. Преследвайки тяснопартийни интереси те дадоха възможност на леви популисти (социалисти, крайно леви, зелени, леви либерали) да клеветят и хулят нашата страна. И не изключвам да се стигне до дебат в парламента за нарушаване  на "върховенството на закона" в България. В случая спекулацията, която те правят е очевадна. За всеки нормален човек "върховенство на закона" означава, че крадците на прехода трябва да бъдат изправени най-после пред съда, защото отдавна са се самозабравили в ненаситността си. "Протестърите" обаче делят крадците на "наши" и "ваши". И това вече не е "върховенство на закона". Добрата новина е, че десните партии в Европа членуващи в Европейската народна партия и в групата на Европейските консерватори и реформисти, няма да подкрепят левичарско-зелената кампания срещу България, инициирана от Радан Кънев и българските евродепутати социалисти. 

- Как виждате вие разрешаването на кризата в България? 

- В България една лъжа повторена сто пъти става истина. Това е обикнат похват на редица български медии и журналисти. Има президент, вярно проруски, но...законно избран. Има правителство - също законно избрано. Има и нормално работещ парламент като всички парламенти в Европа. До редовните парламентарни избори остават шест месеца, от които един месец ще са празниците - коледни и новогодишни. Сегашното искане за оставка на правителството е в услуга на Кремъл и на неколцината крадци на прехода, за които стана дума и които искат да го няма Иван Гешев. Това им е идеята за "промяна". Политическа, а и икономическа криза в България няма. Има болни партийни мераци за по-бързо попадане в състава на следващия парламент. Има и лидери на протестите, които смятат, че с комунистически мурафети като "въстания" и заплахи със смърт, ще си начешат парламентарната краста. На мен ми прави впечатление, че извънпарламентарни политици като Атанасов и Иванов, Манолова и Дончева, Петков и Костадинов и други, прегърнаха яко популизма  и го превърнаха в своя „идеология“. Това няма нищо общо с европейските политически ценности, но затова пък изцяло плуват във водите на евразийските. В това отношение те надминаха дори Волен Сидеров. Хеле пък скечовете на Христо Иванов и компания в Росенец биха всички популистки рекорди. Смешен ми е и напънът на тези ненагледни образи да се изживяват като кадровици на чужди партии. Те да казват кой трябва да бъде или да не бъде лидер на една или друга партия. Това също е недемократично антиевропейско поведение. Това е балкански селски синдром. 

- Не преживявате ли дежавю? По ваше време имаше палаткови лагери, политически протести. За 30 г. защо не успяхме да намерим пътя, че сега се връщаме пак в началото? 

-  Някога ние протестирахме, защото наистина в България бе в жестока криза. Такава бе тя през 1990-1991 г. - т.нар. Луканова зима и през 1995-1997 година - безумието, което тогава сътвориха Жан Виденов и Румен Гечев, довеждайки народа до просешка тояга. Но протестирайки срещу социалистическите безобразия тогава ние не играехме в "отбора" на един или друг олигарх. Протестирахме с искане за справедливост. Днес мнозина "протестират", за да върнат в зоната на "далаверата" неколцина олигарси, защото са от "нашите". Не е вярно, че не сме намерили "пътя". България, в сравнение с това, което бе преди 30 години,  е променена до неузнаваемост. И е променена за добро. Голям грях си слагат на душата тези, които твърдят обратното. Днес имаме тези права, свободи и възможности за реализация, за които живелите при комунистическия режим можеха само да мечтаят. Затова и протестиращите днес просто не знаят какво искат. И като нищо ще ни навлекат такива проблеми, от които свят ще ни се завие. Много от тях ще се скатаят от България. Други, богатските щерки и синчета, ще се оправят, но да му мислят онези граждани, които сега се водят по техния акъл. Защото "промяна" на движението има и когато автомобилът върви на заден ход. Най-честият резултат от "въстанията" е регресът, връщането назад. Животът не е перманетна революция, а перманентна еволюция. Запътили сме се днес към лошото и ако не се освестим овреме, ще има народ да пати.

 

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34844
архив

Близкоизточна поговорка:
Ако планината не отива при Мохамед - значи Моше е платил повече...

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравните власти с аларма: За последната седмица е отчетен ръст на смъртността от 50% (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Астролог предупреждава: В никакъв случай не се женете този четвъртък - работата ще завърши с развод
x