Вход
София
Времето в София 22 o C

Александър Симов: Защо речта на Радев отново ядоса властта? Президентът е като кост, жестоко заседнала в гърлото на ГЕРБ

Александър Симов: Защо речта на Радев отново ядоса властта? Президентът е като кост, жестоко заседнала в гърлото на ГЕРБ

на 15.09.2019
68169
49
Александър Симов: Защо речта на Радев отново ядоса властта? Президентът е като кост, жестоко заседнала в гърлото на ГЕРБ

При първото си (и единствено доскоро) обръщение към парламента, в мига точно след клетвата си като президент, Румен Радев успя сериозно да бръкне в здравето на управляващото мнозинство. Още тогава той обвини ГЕРБ, че обезценяват думите, че ги използват безогледно и прахоснически, но след тях не следва нищо. И понеже вече се беше извъртяла цялата парламентарна процедура по опитите да се направи нов кабинет, и то без успех, новозаклелият се държавен глава се обърна към депутатите и им каза: "Имате още една седмица". Леле, талибан камикадзе да се беше промъкнал в пленарната зала, сигурно нямаше да предизвика такъв експлозивен ефект. Депутати станаха от местата си, гневно напускаха, подвиквания, викове... След това лавината от придворни коментари беше като ураган с код "червено" - Радев показал, че не уважава парламента, проявил огромно неуважение, обидил Народното събрание, изпуснал си нервите и какво ли още не. Историята показа, че не възмущението на управленския елит, а президентът беше прав. 43-тото Народно събрание беше с почти отрицателен рейтинг, напълно обезсмислено от плаващи коалиции, исторически компромиси, реформаторска циклофрения и всякакви други форми на обществена гадост и отвращение. Още тогава стана ясно, че на "Дондуков" 2 идва човек, който няма намерение да прави реверанси пред силните на деня, ще отстоява своите позиции с упоритост и целенасоченост и най-важното - няма да се потопява в новговора на българското парламентарно безвремие, което пръска думите в безреда като милионер бонвиван в консуматорска еуфория.

От онзи миг насам стана ясно, че Румен Радев е като кост, която жестоко е заседнала в гърлото на ГЕРБ и те няма да успеят да я изкашлят лесно и просто. Времето на луксозната ваканция, когато всички власти бяха под тяхна окупация, свърши. В квартала дойде човек, който отказва да се примири с безвремието и с властта на хулиганите, които си мислят, че тяхното време никога няма да свърши. И така, вече близо три години във висините на властта има буря, която понякога утихва, друг път се изостря, но никога не престава. Тя мина през различни фази - парламентарни комисии, медийни престрелки, удари под кръста, вестникарски интриги, жълта помия, ровене в личния живот, намеци, директни обвинения, пръскане на слюнки и обливане с мръсотия, но продължава с упоритост, която предвещава още доста буреносни дни за властта.

Подобен сценарий се разигра и при второто обръщение на президента към народа и парламента в началото на есенната сесия. Този път очевидно ГЕРБ бяха получили команда да кротуват, да се опитват максимално да спазват етикета, за да може мъчението да мине максимално бързо и с минимум щети. Въпреки това обаче Радев остана верен на себе си. Всички се чудеха защо този път президентът е решил да избере тази форма да се обърне към хората. Придворните политолози бяха заредени с опорни точки още преди изявлението да е започнало и чакаха то само да свърши, за да започнат да обикалят медиите като пеперудки, пълни с тълкувания и премъдрости. Всички бяха наясно, че парламентарният момент на президента няма да е развято бяло знаме и само чакаха да видят какво точно иска да каже.

Нека да обобщим набързо посланията на Радев. Те са важни, защото бурята от емоции, която се изля, доста често няма нищо общо с казаното. В България за политически анализ често минават мелодраматични спазми, които презират реалността и нагло я пренебрегват. Заради това нека първо да обобщим контекста. Противно на очакваното - успехът на европейските избори не донесе чаканото спокойствие на ГЕРБ и на Бойко Борисов. В политическо изгнание беше пратена дясната ръка на премиера Цветан Цветанов, а заедно с него бяха пенсионирани и цяла кохорта от негови муджахидини, настанени на ключови кметски места из страната. Борисов използва изборите като начин да започне чистка в партията, разчитайки, че неговата харизма продължава да работи и този лифтинг ще се размине без тектонични експлозии и разпад на организации. Този залог се оправда, но само донякъде, защото голямата развръзка се отложи за местните избори, които рязко повишиха политическия си смисъл. Междувременно свинската чума опустоши цял отрасъл в страната, а гневните протести рязко придобиха нови градуси. Борисов, който така и не спря да функционира в предизборен режим, не слезе от джипа, а продължи обиколките из страната с надеждата, че присъствието му навсякъде ще бъде необходимият отговор на проблемите. Само че напрежението не стихна. Опитите да убеди народа, че индустрията процъфтява, а инвеститорите се редят на опашка, за да дойдат в страната, също се разпаднаха като нескопосана шега и така лятото се оказа не сезон на спокойствието, а време на стаено напрежение. Дежурните по любов медии направиха и невъзможното да свалят този градус с приповдигнати заглавия, но и това се оказа недостатъчно. Медийната реалност трудно надделява над реалните проблеми.

Точно в този миг Радев се появи в парламента и предупреди, че властта се е концентрирала в една малка група от хора, а това няма нищо общо с демокрацията. Президентът се опита да разпръсне розовата мъглица и да постави реалните проблеми - бягството на млади хора, липсата на перспектива, неслучилата се децентрализация. И най-накрая предупреди, че ако всички тези проблеми не бъдат решени, улицата може да измете властта и сама да потърси промяната.

Не знам, имам чувството, че ако държавният глава беше стоял, без да каже дума в продължение на 20 минути, ГЕРБ пак щяха да видят в това коварна атака срещу правителството и управлението, но констатациите на президента ги вбесиха отново. "Той повтаря думите на Корнелия Нинова", изсъска шефката на парламента Цвета Караянчева. Лидерката на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова обяви Радев за най-негативния президент, а фейсбук суфльорът на властта Антон Тодоров отново потъна в проклятия и обиди. Оказа се, че в България, ако имаш достатъчно съвест да не повтаряш като папагал опорните точки на властта, веднага те записват в графата "враг". Защото речта на Радев съвсем не беше конфронтационна. Той не се опита да сваля властта, нито да прави политически провокации. Ако тръгнем да разсъждаваме в дълбочина, можем да видим в нея дори призив управлението да свали розовите очила и да започне да решава реалните проблеми, а не измислените. И точно този призив му спечели друг "анализ" - че той нарушавал ролята си на обединител на нацията. Не знам, някои хора май наистина са пускани от летяща чиния на Земята. Да си обединител, не означава да премълчаваш. Да си обединител, не означава да си сляп за откровените злоупотреби с власт и за изгарящата бездна, която се отваря между властта и обикновените хора. Всъщност Радев влезе именно във функциите си на обединител, защото постави на масата проблемите на хората, които не биват чути и които не попадат в новините. Това е моралният смисъл от президентската институция. Това е същината на "президент на всички българи". Защото истината е, че една огромна част от българския народ просто няма премиер. Разходките с джипа създават изключително измамното усещане за достъпност, а по същество е точно обратното. Това е управление само за богоизбрани. Само за тези, които по някакъв начин са привлекли вниманието на премиера. Всички останали тънат в медиен мрак и отчаяние.

Друга част от дежурните политшамани на ГЕРБ започнаха конспиративно да търсят под вола теле и да твърдят, че президентът се включвал в предизборната кампания. Всъщност подобен анализ само показва, че България има проблем с демокрацията. Демокрация означава да можеш да изтърпиш чуждата гледна точка, дори да се опиташ да потърсиш рационалното зърно в нея. Така се прави в зрелите демокрации. В демокрацията от джипа обаче всеки глас, който не се вписва в общия хор, започва да бъда разглеждан като заплаха, като нещо, което на всяка цена трябва да бъде отстранено. Проблемът е, че президентските избори са далеч напред във времето, а властта кашля точно тук и сега. Така или иначе обаче - обръщението на Радев беше глътка свеж въздух в атмосфера, отровена от приповдигнати заглавия и патетични политически клетви. Ясно е, че думите у нас наистина са обезсилени, инфлацията ги е хванала страховито, но това, от което ГЕРБ трябва да се плашат най-много, е, че думите на Радев се чуват. Те отекват, коментират се, получават политическа плът, а това винаги е началото на промяна. Президентът се опитва да направи така, че думите отново да имат значение, и досега му се получава повече от добре.

Сподели:
Напиши коментар »
(49)
1
шумкарско говедо ,заседнала ти е кост на тебе в червената куха кратуна!
2
президентът по конституция кост ли е или обединител на нацията, нека лицето радев си прочете конституционните права и задължения, а симов прави както венаги мечешка услуга напъвайки се да бъде оригинален и верен, нека се мъчи, нека се учи... но трудно се учитова това момченце
3
след изборите всички герберасти ще ги eбeм в гъpлата
4
РусофилЯ Малинов не е ли в основата на УДУРМЯТА ЗА СПИРАНЕТО на сигнала на БНР с цел гражданска война ...АМИ ДА ! ТОВА е истината , комунистите в БНР сами си спряха сигнала !
5
Руска шпионска кост, Сашко, анти демократична, русофилска ? Обичаща Русия за пари, пред България.
6
ХА-ХА-ХА!!! ТОЗИ, НАРИЧАН ПРЕЗИДЕНТ БИЛ ЗАСЕДНАЛ ВГЪРЛОТО НА ГЕРБ КАТО КОСТ???? ТОВА Е ПОРЕДНИЯ ВИЦ, А ТОЗИ СИМОВ Е АБСОЛЮТЕН НЕЩАСТНИК - ИЗПЛУВАЛОТ БЛАТОТО - БСП ТОЗИ РАДЕВ НЕ ЗНАЕ КЪДЕ СЕ НАМИРА - НАЙ-СЛАБИЯ ЧОВЕК ДОСЕГА В ПРЕЗИДЕНСТВОТО - ПЛЕВНЕЛИЕВ Е ЦВЕТЕ В СРАВНЕНИЕ СТОЗИ,ДЕТО ПО ПОВОД И БЕЗ ПОВОД ВСЕ РУГАЕ БЪЛГАРИЯ И ДЪРЖАВНОСТТА
7
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
8
След изборите всички бс-педерунгели като теб мръсна твар ще л-апате вибраторите на жените си !
9
А Радев е толкоз прозрачен , дори не е КОСТ в нечие гърло ...по скоро е тъп и зъл пролетар !
10
Кво става с ПИК? Кви са тия статии? Да не са го купили БСП олигарси? Да хвалят Президента! Нечувано и невиждано до сега:)))!
11
Трябва да изпълни плана на ген. Решетников и да компрометира и дестабилизира страната. Червеното лицемерие все пак би трябвало да има мярка и да предполага някакво дъно. Но за нашите социалисти-комунисти няма спирка, няма спирачка. Те винаги са готови на черното да кажат бяло – чекиста от КГБ да приветстват като светец, милионера и развратник със светски изкушния да словославят като месия, поругателят на националната ни история и достойнство да превъзнасят като защитник на българщината. Това е резултатът от гузната съвест на БСП. Независимо под каква форма са мимикрилали, винаги остават руска и съветска военизирана структура в България, пета колона, която е готова да потопи страната в кръв.
12
...глупости, това е най слабия президент ,някога управлявал Бг.....
13
Не бе Саше не кокал,а Не можеш да преглътнеш червеното потниче на Майчето онези Букви не можеш да преглътнеш но сега на изборите главния готвач ще те удари по гърба и всичко ще свърши благополучно даже и гърбицата ще ти изчезне и няма да плюеш другаря Коритаров при следващата покана да развиеш на къде върви или трябва да върви България,че преди някой ден Коритото сложи чистачки.....но не можаха да пренощуват някой го открадна......????
14
БСП се превърна в тролска партия бълваща лузърски фейк и хейт. Логично е да няма мераклии за кметове които да финансират престъпно Нинова, Кире и сие.
15
Гологлавия глашатай на все по- самозакичаващата му партийка отново се опитва да изгражда образа на Матросов , заставяйки на амбразурата , но ако оня е загинал в името на някаква фикс идея, това влечуго ще е първото, което ще изхвърли скунксова та си воня и жлъч към Импексова и шайката й гладни гларуси....
16
Ама много си прост, бе Саше!
17
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
18
iskatsi...parite....svedite....ama..tesa..poxar4eni....za...rokli..na...desa...
19
Пекинската патица, сготвена и показана на гостите, се срещна със сатъра. Паулу Куелю.
20
Ако за едно съскане на патката се полагат счупена ключица и прещлени, за пикаджийските кофи с помия предполагам следва да се полага черна патка. Кало башно, евалата дашно! Оф оф оф оф... кеееф!
21
prostetemu..toi..neznae..kakvo..pravi....
22
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
23
поне една кост в нечие гърло от властта,значи отново е настъпила диктатура.
24
Симов, щом президента е "кост заседнала в гърлото" на ГЕРБ - означава, че скоро ЩЕ БЪДЕ ИЗПЛЮТ и изхвърлен на боклука!
25
Другарю Симов, има такава Държава, в която " Премиера неуморно създава, Президента брзпощадно руши " ( по Дебелянов ) ! Нещастници клети, отрепки мизерни, на некадърна партия винаги "верни" ! Един кандидат за кмет не можете да намерите ? И отново с вашите номера , " подкрепяме " предложен от инициативен комитет ! И , ако стане , да, това е нашият кандидат, ако не, той не е нашият !?! Генът на "върти опашката " ! Боже, пази България , от червени бездария !
26
Митко не се учудвайте че четеш подобна статия в Пик.Нито е първа ,нито ще е последна.Този сайт си е създал успешно имидж, на анти бсп и от тази позиция манипулира много ловко в тяхна полза.
27
къдрокос гигант на мисълта
28
В годините на развития социализъм, другарите дето бяха по-равни от равните, завършваха като Манолова висши партийни школи.Там ги обучаваха по елитните дисциплини яденИе и пиенИе.Учеха и езици,като телешки паниран,свински пържен и т.н. А на другарките в по напреднала възраст дори им усигоряваха млади, напращяли комсомолчета да им погадаличкват да не казвам кое, че няма да сбъркам
29
отговор на коментар
на сашето черепа лъщи като войнишка алуминиева манерка
30
Ние всички в герб освен ще обичаме да лижем задника на Америка сме арогантни крадливи и нямаме никакъв мозък в главите си.
31
Ние всички в герб освен ще обичаме да лижем задника на Америка сме арогантни крадливи и нямаме никакъв мозък в главите си.
32
Симов, ШУТ и циркаджия, въобще човек ли се бе уроде???
33
отговор на коментар
№ 31, това се отнася единствено и само за тебе и семейството ти порче червено !!!
34
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
35
Тоя симов не беше ли долния изявен старозагорски гей, псевдожурналист от вестник с 2 броя тираж, чиито статии и роднините му не четат, дошъл в София по гол разпран гъз и продължаващ основно да заработва чрез него?
36
Симов не беше ли платил на арабка за да се води женена за него за да му прикрива гейските наклонности?
37
Защо давате трибуна на това нищожество . Нека da се изявява по БСП-TV!
38
ПИК, поздравления, че сте пуснали тази статия. Явно вече усещате на къде духа вятъра.. Е, ще има споазумение и за вас с прокуратурата. Ще намалят 2-3 години.
39
2 за ПЕ*ДЕ*РАСЕТЕ ОТ БСП
40
Симов....дърта миризлива циганка да ти се изсе...ре в устата пак ще бълваш глупости бе боклук такъв. Ти си толкова тъпо и просто парче,че трудно се намира по голям боклук от теб. Живей и грухти свиньо мръсна.
41
№6 много вярно го казвате! Браво! Това не е президент на всички българи! Той е едно лаещо псе! Нооо забележете към кого лае: към управляващите и НС. А към БСП и Русия (дето го хрантутят)-НИКОГА.ЧЕРВЕНА МАЙМУНА!!!
42
отговор на коментар
Само комунист може да бъде толкова извратен в действия и изказ
43
изпълнени с всякакъв вид неправда, нечестие, лакомство, омраза; пълни със завист, убийство, крамола, измама и злоба; шепотници, клеветници, богоненавистници, нахални, горделиви, самохвалци, измислители на злини, непокорни на родителите си, безразсъдни, вероломни, без семейна обич, немилостиви; които, при все че знаят Божията справедлива присъда, че тия, които вършат такива работи, заслужават смърт, не само ги вършат, но и одобряват ония, които ги вършат.
44
“ядосал“ властта,щото той не е от нея,а е някакъв случайно попаднал,пришит в нея извънземен извратен,който поради липса на какво да прави, почнал да се оножда със спомагателният си персонал,така нареченият робот “Деса“!!Оттам много вероятно е да му са се повредили базисни платки в т.наречената му глава,като част от тялото,което се изразява в сричане,мъкане и повтаряне на едни и същи мантри и опорни точки,явно зададени като базисна програма от “извънземният“ му създател!!!Това му състояние погрешно се е втълпило в главата на другия съпридружаващ робот“ Симо“ като състояние наречено кост в гърлото или по точно,кой ни с,ра в гащите!!
45
Много си тъп бе Сашеее ! На европейските избори БСП произведе едно голямо ПРЪЦ а ти твърдиш че било вятърът на промяната !
46
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
47
Ама ти си бил прекалено семпъл бе Сашко. Как пък Господ не ти е дал нещо ?
48
ДО 43! ТИ, КАТО ЦИТИРАШ БИБЛИЯТА, НЕ СИ ЛИ ДАВАШ СМЕТКА, ЧЕ ТОВА СЕ ОТНАСЯ ДО ОЛИГАРХИЧНО-ПОЛИТИЧЕСКАТА И МЕДИЙНА ШАЙКА НА СЕГАШНА БЪЛГАРИЯ И ТОЧНО ТОЗИ ЦИТАТ ПРЕКРАСНО ИМ ПАСВА?! НА ДУХОВНО ПРОСТИ МАРГИНАЛИ-ФАНАТИЦИ НЯМА КАК ДА ДАДЕШ РАЗУМЕН СЪВЕТ! НО, И ДА ПРЕМЪЛЧАВАШ Е ГРЯХ! ЗАЩОТО Е ПИСАНО: ,,С мълчание ли ще посрещнете злото? - казва Господ!"! ЗАТОВА, МОЙ НАЙ-ВИСШ ГРЖДАНСКИ И ЧОВЕШКИ ДЪЛГ ПРЕД ЦЯЛОТО ЧОВЕЧЕСТВО Е, ДА ПРОСЛАВЯ НАШИЯ ГОСПОД ИИСУС ХРИСТОС, КОЙТО КАТО ЧУ СТЕНАНИЯТА НА БЪЛГАРСКИЯ ПОРОБЕН НАРОД, ИЗПРАТИ СПАСИТЕЛ В ЛИЦЕТО НА ПРЕЗИДЕНТ Р.РАДЕВ!
49
ееее значи и ПИК се оказаха долни спящи клетки на БСП, Внимавайте българи да не ви подхлъзнат тук
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого ще подкрепите за кмет на София?
Общо гласували: 13976
архив

Разговор между колеги:

- Ти ходи ли на лекар?

- Ходих вчера.

- Той намери ли ти нещо?

- Да! Имах триста лева и той ми ги намери всичките.

няма нови новини
Днес: 74
hot
най-четени новини в момента
сега
2223
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Михаела Маринова разбива клишета - вижте как поп звездата тества любовта на футболист на ЦСКА с театър и симфоничен оркестър
x
Кои са най-големите късметлии тази есен според зодията
x