Александър Симов пред ПИК TV: Кризата в БСП се задълбочи с вкарването в листата на Калоян Методиев. Ако мандатът дойде при нас, има 25% шанс за правителство (ВИДЕО)

Акценти

Александър Симов пред ПИК TV: Кризата в БСП се задълбочи с вкарването в листата на Калоян Методиев. Ако мандатът дойде при нас, има 25% шанс за правителство (ВИДЕО)

138618
на 10.07.2024
Александър Симов пред ПИК TV: Кризата в БСП се задълбочи с вкарването в листата на Калоян Методиев. Ако мандатът дойде при нас, има 25% шанс за правителство (ВИДЕО)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

В БСП не се случва нищо ненормално, в БСП се намираме в ситуация на уставна процедура. След изборите на 9 юни БСП регистрира вероятно най-кошмарния резултат за дълги години назад в своята история. 151 хил. гласа, в числово изражение 19 и останали 18 депутати. След такава съкрушителна, катастрофална и унизителна загуба е съвсем нормално да се потърси отговорност от лидера. Така коментира журналиста от БСП Александър Симов ситуацията в партията в предаването "Видеовръзка с Цветан Фиков" по ПИК TV.

препоръчано

Той припомни, че Нинова сама е обявила, че подава оставка. Той беше категоричен, че преврат няма, а процесите следват уставната процедура по подготовка за избор на нов председател. 

"Имаме уставна ситуация, а кой ще управлява БСП, ще решат всички членове наесен. Къде тук е превратът и ненормалната история? Да, има напрежение, Нинова има своите фенове, но смятам, че на първо място те дължат уважение към нейната воля, а тя беше да подаде оставка. Контролната комисия на БСП, която е нещо като партийния Конституционен съд, взе решение, че няма право Корнелия Нинова да се кандидатира за трети мандат. Смятам, че Нинова не би трябвало да протестира срещу подобно решение, тъй като една от ключовите реформи, които тя въведе в БСП и е неин автор и вдъхновител, е да се ограничи правото на лидера до два мандата", допълни Симов. 

По думите му прекият избор натоварва лидера с голяма легитимност, но и с много отговорност и власт. Според него не е добре за БСП да влиза в поредните скандали и мелодрами, които последните шест години са я удряли в гърба. 

"Ще припомня и доброто, което Нинова направи в БСП. Идвайки, тя вля нова енергия в партията и се опита да постави по нов начин въпроса за реденето на листи. През 2017 Нинова сама каза, че един депутат трябва да е водач само на една листа, за да се концентрира върху своя регион. Тя въведе тази мандатност на депутатите, прекият избор на лидер и ограничаването на неговите мандати. При нея началото беше изключително силно и тя зададе усещането, че в БСП е възможно да се случи промяна", припомни журналистът. 

По думите му по време на тази кампания сам за себе си е разбрал, че нещата в БСП не вървят на добре. Според него след едно такова корумпирано управление на "сглобката" е било съвсем нормално БСП да тръгне нагоре, но това не се е случило. 

"Не се случи, защото инерцията на БСП беше убита от повтарянето на едни и същи водачи на листи, от повтарянето на едно и също послание, което обаче нямаше нищо общо с реалностите на днешния ден. Тогава, в средата на изборната кампания, аз схванах, че БСП се намира в състояние на огромна политическа криза. Това се допълни и с вкарването в листите на партията на бившия седесар Калоян Методиев зад гърба на цялата партия", категоричен е Симов. 

Според него шансовете за кабинет в третия мандат са около 25%, ако той бъде връчен на БСП. По думите му, БСП е длъжна, ако мандатът дойде в нея, да направи усилия за съставяне на кабинет от експерти с конкретна програма и ограничен мандат на управление. 

"Отново ще повторя и пред Вас формулата: надпартиен експертен кабинет с конкретна програма и вероятно ограничен във времето мандат. Едно пробългарско управление, което да постави и реши някои конкретни въпроси. Смятам, че този парламент дължи едни истински преговори за управление, нещо което ГЕРБ не направи, нещо което ДПС е неспособна да направи поради особеностите на политическата си ситуация. Длъжни сме да опитаме и съм наясно, че това управление, дори да бъде създадено, ще бъде мразено от всички", заключи Александър Симов. 

Целия разговор гледайте във видеото:

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 юли - Близнаците да очакват повишение на заплатата, успехът няма да изостави Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 юли - Близнаците да очакват повишение на заплатата, успехът няма да изостави Скорпионите
ПИК TV x
Виктор Димчев със сензационен сценарий пред ПИК TV: Радев ще ни тласка от избори в избори до края на мандата си, когато ще ни се представи като спасителя (ВИДЕО) Виктор Димчев със сензационен сценарий пред ПИК TV: Радев ще ни тласка от избори в избори до края на мандата си, когато ще ни се представи като спасителя (ВИДЕО)
ново
Днес: 115
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК