ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Най-голям е спадът на руски туристи през лятото - 28%, а през зимата е по-малък. Проведеният тур от страна на руски туроператори и журналисти в страната, дава основание да се мисли, че ще има ръст през следващото лято на руски туристи на база на техни заявки. Така може да стигнем на нивата от 2014 г. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред журналисти, предаде БГНЕС.
В момента с руската страна се начертават конкретни мерки, за да може да се увеличи туристопотокът от Русия. Това може да стане както с подобряването на транспорта, така и с развитие на нашите програми за детски отдих и туризъм. В момента се разговаря с туроператори и хотелиери, за да може комплексната услуга, която те предлагат да бъде приемлива.
С Министерство на външните работи ще продължи работата за засилване работата на консулските ни служби и изнесени визови центрове и с възможностите за облекчаване на процедурата, увери Ангелкова. За това, че срещу Русия има наложени санкции от страните от Европейския съюз, което се отразява върху туризма между България и Русия, Ангелкова посочи, че очевидно се търси и от двете страни възможности за засилване на туристопотока. Руснаците имат желание да развиват туристопотока между двете страни, заяви тя. Вярвам, че през следващата година ще се увеличи туристическият поток от Русия.
Според нея основният спад на руснаците е по линия на руските социални програми. Ангелкова посочи също, че няма държава- членка на Европейския съюз, която да издава визи на границата. Прави го единствено Турция, но тя пък не е страна-членка на ЕС. Също така няма и безплатни визи за руснаците в нито една страна на ЕС, защото всички споразумения за издаване на визи и условията по тях за трети страни (извън ЕС) се съгласуват в ЕС. Кипър в това отношение е изключение и търпи наказания и преразглежда тази визова политика.
Относно храната, която не отговаря на изискванията за деца, Ангелкова посочи, че това е нещо, което може да бъде поправено и в момента се водят разговори с хората от бранша. Освен това вече са въведени и изисквания каква точно да бъде храната за “ол инклузив”, за да отговаря на всички изисквания.