Вход
София
Времето в София 19 o C

Ангел Кунчев: Когато няма ваксини, дезинфектът играе ключова роля срещу COVID-19 (ВИДЕО)

Ангел Кунчев: Когато няма ваксини, дезинфектът играе ключова роля срещу COVID-19 (ВИДЕО)

на 06.08.2020
15077
0
Ангел Кунчев: Когато няма ваксини, дезинфектът играе ключова роля срещу COVID-19 (ВИДЕО)
Автор: ПИК
06.08.2020
0
15077

Докато няма лекарство или ваксина, дезинфектантите играят ключова роля в превенцията. Това обяви държавният здравен инспектор Ангел Кунчев в уебинар, посветен на COVID-19 и мерките за дезинфекция. Използването на такъв тип препарати по време на пандемия е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19, допълни още здравния експерт на първото по рода си събитие за очакваната втора вълна на коронавируса.

Инициативата "COVID-19: ситуацията, пациентите, решенията, прогнозите” е на Националната пациентска организация и поставя началото на поредица от уебинари с практическа насоченост по въпроса към пациенти и техните близки, работодатели и служители, заети в сферата на обществените услуги, работещи в обществени институции и т.н.

В рамките на събитието стана ясно още, че на пазара има над 100 вида козметични продукти, които претендират, че са дезинфектанти, но те не могат да гарантират здравето на потребителите. Ето защо хората трябва да четат внимателно етикетите, където е указан номера на разрешителното от МЗ. В допълнение, за да бъде един дезинфетант сигурна защита срещу бактерии и вируси, включително и коронавирус, той трябва да съдържа поне 70 на сто спиртно съдържание и да е в течно състояние, а не под формата на гел.

Съдържанието на дезинфектанта трябва да е адекватно на нуждите, допълни д-р Тодоровска. Според нея при всички параметри, цената също е фактор – той трябва да бъде достъпен за всички, които искат да опазят здравето си и на своите близки. Колкото и да се контролираме, все пак докосваме лицето си, затова дезинфекцията и миенето на ръцете е изключително важно, предупреди още д-р Тодоровска.

Според здравните експерти въпреки широката кампания за предпазване от COVID-19, напоследък се забелязва изчерпване на обществената енергия по тази тема. „Виждаме как хората буквално пренебрегват дори мерки, които бяха свикнали да спазват. „Това заплашва човешки животи, особено на хора, които са възрастни или с хронични заболявания“, сподели председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. Според него социалната дистанция и правилната дезинфекция са най-сигурните начини да защитим здравето на нас и на нашите близки, особено ако попадат в рисковите групи.

На уебинара бяха обсъдени още мерките, които държавата и местните власти трябва да предприемат, за да гарантират, че дезинфекцията на обществени места, включително в заведенията за обществено хранене и магазините е достатъчно ефективна, за да се гарантира здравето на посетителите.

От началото на пандемията в България, Националната пациентска организация (НПО) постоянно инвестира усилия в превенцията срещу COVID-19. Създаден е информационен сайт www.covid.npo.bg, в който на достъпен език е публикувана достоверна научна информация към специфичните групи пациенти с хронични заболявания и лекуващите им лекари, както и информационна линия 0800 14 515 за консултация на пациенти по конкретни заболявания от медицински специалисти.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 17398
архив

– Петьо, имаме ли друг шампоан?
– Не! Защо ти е?На този какво му е?
– Ами тук пише за суха коса! Аз моята коса вече я намокрих…

няма нови новини
Днес: 15
hot
най-четени новини в момента
сега
2011
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
Премиерът Борисов: В условията на пандемия светът повече от всякога се нуждае от ООН като морален лидер (ВИДЕО)
x
Има ли ползи от несериозната връзка
x