Ангел Кунчев скочи на Мангъров: COVID-19 не е "леко грипче", щом губим по 16 човека на ден. Доцентът разкри къде се скри ген. Мутафчийски

Здраве

Ангел Кунчев скочи на Мангъров: COVID-19 не е "леко грипче", щом губим по 16 човека на ден. Доцентът разкри къде се скри ген. Мутафчийски

163224
на 12.08.2020
Ангел Кунчев скочи на Мангъров: COVID-19 не е леко грипче, щом губим по 16 човека на ден. Доцентът разкри къде се скри ген. Мутафчийски
Автор:   ПИК

Здравните власти не срещнаха съдействие от собственика на старческия дом край Варна. Трудно го открихме, трудно срещнахме разбиране. Нещата тръгнаха, след като полицията и прокуратурата се намесиха. Не може да се каже дали лекарят, който е бил вирусоносител, е заразил възрастните хора или самият той е бил заразен от някой от тях. Това заяви пред Нова телевизия главният санитарен здравен инспектор и заместник-председател на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев по повод поредното огнище на коронавирус - домът за възрастни хора "Св. Георги" край Варна.

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

"С взетите мерки засега отстояваме. Ако обаче продължим с този темп, ще имаме затруднения с осигуряването на медицинскапомощ на всички нуждаещи се", посочи той.

Доц. Кунчев прогнозира, че се задава ново огнище на коронавирус - Добрич и Добричка област. 

Запитан дали са обсъждани изчисленията, че около 15 септември ще има недостиг на легла за заразени и болни с COVID-19, той отговори: "Дотогава има месец и половина време. Докато беше само на Балканите, ние се взирахме в ситуацията, все едно, че живеем сами на света. Заболяемостта расте навсякъде. Очевидно освен държанието на обществото, което за мен е ключово, има известни промени и в характеристиките на вируса. Заразяването става по-лесно. Достатъчно е да поговорите с положителен в рамките на час-два без маски и положението е готово. Второ - свалянето на възрастта. Заразяват се все повече млади хора". 

"По отношение на ковид има три огромни проблема - първият е доверието. Това, че обществото не вярва на това, което му казваме. В тази обстановка и докато някои колеги обикалят студиата, че това е "леко грипче" - леко, но губим по 16 човека на ден. Второто - не леглата са проблем в болниците. Здравните кадри са лимитирани. Болничната база в България е доста голяма. Можем да преоборудваме отделения. Обаче какво ще правим без специалисти, които могат да работят", коментира доц. Кунчев.

Запитан къде е ген. Мутафчийски, той отговори: "Върши си работата, занимава се с това, което му е задължение, не е длъжен да бъде всяка вечер по телевизиите".

Доц. Кунчев заяви, че в ситуация като тази, трябва да се спазват правилата и да се казва истината: "На Балканите сме в чудесна форма, всички други са с по-голям брой заразени. С развитите страни, ако се сравним - Щатите, Латинска Америка, положението там е трагично. "Чувалите" ги цитираха членове на щаба на базите на снимки и репортажи от САЩ. И чувалите съществуват, като гледам какво се случва в Южна Америка, нещата са точно така. Извинявайте, кой терористичен акт в света или намеса на чужда държава, можеше да доведе до 30% спад на БВП? И на този фон някой да казва: "Това е леко грипче", "Не ги слушайте" - проблемът съществува реално и не ни е подминал".

При коронавируса не можем да твърдим нищо. Той не се държи "като обикновен грип".

Според доц. Кунчев първите ваксини ще излязат до края на годината, но няма да стигнат до България. "Според мен първата половина на следващата година ще има ваксини, без гаранция за качеството й. За Редемсивир не смея да кажа - защото това е третото или четвъртото лекарство, за което се хващаме. Това не е панацея, някои лекарства помагат малко, други не. Ние ще имунизираме, даже ще вдигнем заложените цифри за ваксини над планирания. Ваксина за грип обаче можеш да намериш толкова, колкото си заявил. Много се надявам да дойдат ваксините навреме. Някъде над 150 000 ваксини сме поръчали. 

Доц. Ангел Кунчев отговори на въпрос дали ще препоръча ваксиниране на хората: Много сложен въпрос. Очевидно е, че през първите няколко месеца достъпът до ваксина срещу ковид ще е доста ограничен. Страните-производителки най-напред ще заводолят тях си и след това ще пуснат за останалите. Пак казвам - искам да видя реалния ефект, не ин-витро, защото имаме лош опит с ваксината срещу СПИН - с чудесни лабораторни резултати и с пълен провал на човешкия модел".  

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 28 март - Близнаците завладени от добро настроение, изкушения дебнат Стрелците
ПИК TV x
Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО) Топ конституционалистът доц. Борислав Цеков с важни подробности пред ПИК TV: Радев не може да откаже назначаване на министри! Ако никой не иска да бъде служебен премиер, трябва да ни управлява правителството в оставка (ВИДЕО)
ново
Днес: 7
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК