Ангел Найденов пред ПИК: Боли ме за ставащото в БСП! Отиваме към пълна доминация на "лявото крило"! Някои слагат равенство между русофилите и БСП – това е голям проблем

ЧАС ПИК

Ангел Найденов пред ПИК: Боли ме за ставащото в БСП! Отиваме към пълна доминация на "лявото крило"! Някои слагат равенство между русофилите и БСП – това е голям проблем

40876
на 30.06.2015
Ангел Найденов пред ПИК: Боли ме за ставащото в БСП! Отиваме към пълна доминация на лявото крило! Някои слагат равенство между русофилите и БСП – това е голям проблем

Не бива да допускаме колебание в позицията ни за ЕС и НАТО

Ангел Найденов е на 56 г., депутат от БСП с дългогодишен опит в Народното събрание. Военен министър в правителството на Пламен Орешарски. Известен с пронатовските и проевропейските си позиции, заради които вероятно бе изключен от Изпълнителното бюро (ИБ) на БСП в края на миналата година, след като Михаил Миков оглави партията. Найденов отказа да коментира пред ПИК събитията от последния пленум, на който от ИБ бяха извадени и Антон Кутев и Кристиан Вигенин. Той обаче бе болезнено откровен за това, което се случва през последните месеци в БСП.

препоръчано

Г-н Найденов, забелязвате ли, че има русофилски кръгове в БСП, които се радват на поведението на гръцкия премиер Алексис Ципрас спрямо кредиторите на Гърция и спрямо Европейския съюз?

-  Сигурно. Това не е само в БСП. Има достатъчно русофилски настроени български граждани, които отдавна гледат на Европейския съюз като на организация, която налага някакъв диктат на по-малките държави, в това число и на България.

Вие така ли виждате Европейския съюз?

-  Не, естествено (смее се). По-големият проблем е желанието на кръговете в БСП да сложат знак на равенство между БСП и русофилското движение. Нека да напомня, че консенсусът в България по отношение членството в НАТО, което пък отвори пътя и за членството ни в Европейския съюз, беше именно с позицията на БСП „за” членство в НАТО. Аз не мисля, че е възможно едното без другото. Има, разбира се, страни, които са членове само на едната организация - България не е в тази ситуация. За мен членството в НАТО и ЕС са двете страни на една и съща монета и това са приоритети, по отношение на които БСП не бива да допуска колебание или съмнения в нейната позиция.

Каква е тенденцията в БСП?

-  Аз съм казал вече, че се случва промяна на образа и на облика на партията силно наляво. Поне на този образ, който БСП има от 1997 г. насам. Това е моето заключение. Случва се пълна доминация на така нареченото ляво крило.

Това непременно лошо ли е?

-  Не казвам, че е лошо, а казвам каква е моята констатация.

Може ли да спечелите електорат примерно от „Атака” по този начин?

-  Не. Нито ще върнем хора, които по една или друга причина са били разочаровани от БСП, нито ще привлечем хора, които гласуват за други политически формации, които са по-наляво от нас. Това според мен е илюзорно.

Към кой електорат трябва да се насочи БСП тогава?

-  Млади и активни хора.

Вие самият не се ли чувствате все повече като чуждо тяло в БСП?

-  Не, не се чувствам като чуждо тяло, защото не мисля, че моето мнение е изолирано. Аз съм не просто свидетел, очевидец на промените и на развитието на БСП, но аз съм и пряк участник в тях от 1989 г. Разбира се, че ме боли за всичко онова, което се случва и което най-лаконично наричам „промяна на образа и на облика”. Но това все още не ме демотивира. Все още!

Алексис Ципрас категорично отказва да подпише споразумението с кредиторите. Правилна ли е според Вас тази позиция?

-  Не, не мисля, че е правилна.

Защо?

-  Защото изправя Гърция пред риска от не просто фалит, а от много сериозни последици с дългосрочно въздействие. Банкрутът на една държава означава проблеми, далеч по-големи и по-дълбоки, отколкото подписването на споразумението. На всичко отгоре той застрашава под една или друга форма и единственото в рамките на еврозоната и на Европейския съюз, и съответно дългосрочните планове и инвестиции и на Гърция и по отношение на Гърция. Разбира се, това има своите социални обяснения и нежеланието на Ципрас да отстъпи от предизборните си обещания и съответно правителствената програма. Най-вероятно собствената му партия щеше да го бламира в парламента, ако беше предложил одобряване на условията по споразумението. Аз обаче чувам, че по време на провеждане на референдума на практика това споразумение няма да бъде в сила. С основание тогава се поставя въпросът – какво точно ще одобрят гръцките граждани.

Същевременно обаче чуваме гласове и от Европейския съюз и от Международния валутен фонд – че те разчитат на този референдум, с което го признават.

-  Аз не съм чул, затова задавам въпроса – ако е вярно, че към момента на провеждане на референдума споразумението няма да бъде в сила, тогава какво точно ще бъде одобрено? Второ, те вероятно разчитат да бъде потвърдена необходимостта от сключване на това споразумение, което пък от друга страна ще бъде един вид пак бламиране на Ципрас, доколкото той до този момент отказва да подпише споразумението при тези условия.

Сподели:
Бомба x
СКРОМЕН ПРАЗНИК: Отбелязваме паметта на един смирен Божи угодник СКРОМЕН ПРАЗНИК: Отбелязваме паметта на един смирен Божи угодник
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Миро от Биг Брадър строял жилищен комплекс за милиони преди смъртта си САМО В ПИК TV: Миро от "Биг Брадър" строял жилищен комплекс за милиони преди смъртта си
ново
Днес: 36
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това