Андрей Райчев и Боряна Димитрова единодушни: ГЕРБ е в трудна ситуация - без ВМРО в парламента ново правителство е невъзможно

Акценти

Андрей Райчев и Боряна Димитрова единодушни: ГЕРБ е в трудна ситуация - без ВМРО в парламента ново правителство е невъзможно

319530
на 05.04.2021
Андрей Райчев и Боряна Димитрова единодушни: ГЕРБ е в трудна ситуация - без ВМРО в парламента ново правителство е невъзможно
Автор:   ПИК

За ГЕРБ става все по-невъзможно да състави правителство, защото ВМРО не влезе в парламента. Активността беше по-висока от очакваната. Това дава съществено предимство на партиите на протеста - “Демократична България”, “Изправи се! Мутри вън!” и “Има такъв народ!”. Не е възможно да се възпроизведе досегашното правителство. Намираме се в преходен период. Това заяви социологът от Алфа Рисърч Боряна Димитрова в сутрешния блок на БНТ.

препоръчано

Според Андрей Райчев, ГЕРБ губят инициативата. Проблемът е, че всички отхвърлят възможността за коалиция в ГЕРБ: “Ще бъде пердложено ескпертно правителство”.

“Да, може да има експертно правтелство, но трябва партиите да го гласуват. Шансът да се реализира такъв тип управление е малък”, уточни Димитрова. Тя припомни, че “Има такъв народ” ще получи мандат от президента за съставяне на правителство при невъзможност на ГЕРБ да го направи. Това означава, че те могат да обединят протестните партии с подкрепа на БСП. На практика това е коалиция срещу ГЕРБ. От друга страна, ГЕРБ може да реши да подкрепи такова правителство, което означава, че то ще зависи от формацията на Борисов.

Според Райчев същестува вариант за правителство на малцинството на Слави Трифонов. То ще бъде подкрепено от ГЕРБ, защото те не желаят нови избори и служебно правителство на Радев.

“Традиционната мобилизация, която очаквахме от избирателите на ДПС, не се случи. Мустафа Карадайъ каза открито, че ДПС иска да влезе във властта, а не само да е балансьор. В момента сме в един врящ котел, в който наистина не знаем какво ще се случи”, коментира Боряна Димитрова.

Безспорната изненада е представянето на “Има такъв народ”. Според Димитрова за формацията на Слави Трифонов са гласували млади хора, които не са се чувствали представени досега. Това е причината за ръст на избирателната активност.

“БСП драматично пада. Тя има вътрешни проблеми. Има проблеми и със стратегията”, категорична беше тя. Райчев нарече загубата на БСП “безпрецедентна и унизителна”. “Корнелия Нинова направи БСП лидерска и малка партия. Ако БСП не реагира, тя ще стане една 10-процентова партия”, коментира той.

“Има места, на които има много лоша организация. Машинното гласуване създава възможност да не се стига до този хаос”, заяви Боряна Димитрова по темата за организация на изборите. Райчев прогнозира, че партията на Слави Трифонов ще стигне до 20%, а ДБ ще застига БСП.

Сподели:
Бомба x
ЗА ПЪРВИ ПЪТ: Роботът на Марс извлече 5 грама кислород ЗА ПЪРВИ ПЪТ: Роботът на Марс извлече 5 грама кислород
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Бойко Борисов: Продължаваме да подобряваме пътищата в страната (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV: Бойко Борисов: Продължаваме да подобряваме пътищата в страната (ВИДЕО)
ново
Днес: 202
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това