Вход
София
Времето в София 14 o C

Анжел Вагенщайн: Ние сме смесица от някогашни и сегашни хора

Анжел Вагенщайн: Ние сме смесица от някогашни и сегашни хора

на 28.04.2015
3285
0
Анжел Вагенщайн: Ние сме смесица от някогашни и сегашни хора
Автор: ПИК
28.04.2015
0
3285

Когато човек се зачете в старите хроники, изпитва умиление от изказа на монасите, а езикът на техните преписки е нещо много увлекателно за един писател. Обръщам с много нежност към него, защото за мен досегът с тази съкровищница е висока чест. Книгата "Съновидение за Св. Борис I" е смесица между тогавашния и съвременния български език, така както всички ние сме смесица от някогашни и сегашни хора.

Това каза пред БГНЕС големият български сценарист и писател Анжел Вагенщайн минути преди премиерата на книгата "Съновидение за в. Борис I", дала живот на филма "Борис I", с участието на Стефан Данаилов в ролята на великия български владетел. Въздействащата и проникновена творба, актуална и 30 години след написването, разказва за една от най-драматичните и влиятелни фигури в българската история – тази на княз Борис I.

Именно "разпнатият между грях и святост" владетел налага православието и славянската писменост, като превръща България в една от най-могъщите държави на своето време. Според Анжел Вагенщайн величието на княз Борис I се измерва с това, че успява да слее двуезичния, двуплеменния и двубог славянски и български народ, кога с мекота, кога с невероятно насилие. Творбата представя сложния му път от мек и нежен хан до един от най-големите владетели на България.

Необходимостта от издаването на "Съновидение за Св. Борис I" под формата на книга, Анжел Вагенщайн обяснява с необходимостта от литература и изкуство изобщо. "Текстът е писан много отдавна и по него е правен сценарият за филма "Борис I". Той е от една ера, когато чествахме 1300 години от създаването на България. Тази година пък отбелязваме 100-годишнината на българското кино. В този контекст литературата има огромно значение за развитието на киното, а липсата на литература – за кризата в киното", подчерта Анжел Вагенщайн. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34262
архив

След като изпробва в продължение на четири часа рокли в един магазин, млада дама най-сетне възкликва пред продавачката: – Най-после! Ето, вижте, това е точно обратното на онова, което търся!

x
ПЪРВО В ПИК TV: Томислав Дончев захапа Радев: Иска мерки и му ги даваме - какво предизборно има в помощта за хората в кризата?! Уж не харесва какво правим, а после казва, че е правилно (ОБНОВЕНА)
x
Ето кои са трите най-големи красавици сред зодиите
x