Вход
София
Времето в София 4 o C

Антон Тодоров хвърли бомба за размисъл: Донасял ли е президентът Петър Стоянов в ДС за Велислава Дърева?

Антон Тодоров хвърли бомба за размисъл: Донасял ли е президентът Петър Стоянов в ДС за Велислава Дърева?

на 04.01.2019
102106
44
Антон Тодоров хвърли бомба за размисъл: Донасял ли е президентът Петър Стоянов в ДС за Велислава Дърева?
Автор: ПИК
04.01.2019
44
102106

Бил ли е президентът Петър Стоянов агент на ДС? Бомбата за размисъл хвърли тези дни неуморният изследовател на архивите на бившата комунистическа полиция Антон Тодоров в предаването на Георги Коритаров по телевизия "Европа". 

Бившият депутат разказа, че в архивите на Комисията по досиетата попаднал на твърде интересна следа - агент с псевдоним Виктор клепал пред ДС известната журналистка Велислава Дърева. Става въпрос за разговори и събития отпреди 1989 г. Антон Тодоров споделил със самата Дърева каво е прочел, а тя пък си припомнила, че в тези години общувала с известен пловдивски бракоразводен адвокат.

Известно е, че Петър Стоянов, преди да се впусне в политиката, е бил спец точно по тази част, а за негови връзки с бившата ДС се заговори още през 2005 г. Тогава в. "Труд" тиражира версията, че той се крие зад псевдонима Виктор, припомня столичен седмичник.

Публикацията докара до амок не само Стоянов, но и Иван Костов. И двамата заплашиха със съд, поискаха главният прокурор и шефовете на служби да разяснят случая и да се изчисти името на президента.

Не друг, а тогавашният вътрешен министър Румен Петков излезе и героично заяви, че няма никакви данни президентът да е бил агент на държавна сигурност.

Самият Петър Стоянов пък обясняваше, че така се отвлича общественото внимание.

По ирония на съдбата или съвсем целенасочено, по същото време излезе наяве и тайната на Георги Първанов за неговото превъплъщение в агент Гоце. 

Разбра се още, че досието на мистериозният доносник Виктор е сред унищожените от ген. Атанас Семерджиев и шефката на Трети отдел на ДС ген. Нанка Серкеджиева.

Все пак явно не всичко е било заличено докрай. 

След скато Антон Тодоров се е натъкнал на някакви следи, може в един момент и да се стигне до разбулването на мистерията кой е писал доноси срещу Велислава Дърева. Повечето политически изследователи обаче са скептични, че Тодоров ще стигне докрай и ще извади документи, тъй като Петър Стоянов минава за изключително близък до ГЕРБ. 

Иначе самият Стоянов винаги е изтъквал, че семейството му е газено от ДС, но пък колко да е са били репресирани, гонени, лишавани от образование и работа? И дали биографиите им на мъченици не са ако не измислени, то силно разкрасени?

Вярно, бащата на Стоянов-Стефан, е лежал в лагер, като се твърди, че по това време е подписал декларация за сътрудничество с ДС. Подобни декларации се оказа, че са подписали и редица влиятелни фигури от прехода, заради побоите и тормоза, на които са били подлагани.

В Пловдив обаче помнят, че майката на Стоянов е била шефка на някогашното БЗНС, сателит на БКП, която е приела програмата на червената партия за своя. Според Тодоров шефския пост в БЗНС не се връзва с мъченичество, пише изданието.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 18479
архив

Мъж нахълтва разярен в кухнята. Крещи на жена си: - Всичко разбрах. Ти ми изневеряваш! - Не е вярно – отговорила жената. - Вярно е! Изневеряваш ми с някакъв водопроводчик. - Е това пък... въобще не е вярно!

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ГЕРБ дари два апарата за кръвна плазма в Плевен и Стара Загора (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Тези 3 зодии поставят партньора на първо място
x