Антон Хекимян ексклузивно пред ПИК: Лена вдига телефона и казва на Терзиев кой да назначава в Столична община! Кметът действа безобразно - управлението на фирма не е като да управляваш парите на 1,5 милиона софиянци

Акценти

Антон Хекимян ексклузивно пред ПИК: Лена вдига телефона и казва на Терзиев кой да назначава в Столична община! Кметът действа безобразно - управлението на фирма не е като да управляваш парите на 1,5 милиона софиянци

250772
на 27.07.2024
Антон Хекимян ексклузивно пред ПИК: Лена вдига телефона и казва на Терзиев кой да назначава в Столична община! Кметът действа безобразно - управлението на фирма не е като да управляваш парите на 1,5 милиона софиянци
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Председателят на групата общински съветници от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян даде ексклузивно интервю за агенция ПИК, в което коментира поредицата от събития в Столична община. Защо главният архитект подаде оставка, кой командори Васил Терзиев и как върви управлението на града?

препоръчано

Интервю на Асен РАШКОВ

- Г-н Хекимян, изненадващо вчера главният архитект на София Здравко Здравков подаде оставка. Какво се случва в Столична община?

- Краткият отговор е, че чистката в Столична община продължава. Васил Терзиев и хората, които стоят до него и които той доскоро финансираше - ППДБ и в частност Лена Бориславова, колят и бесят в София.

По моя информация и наблюдения до вчера следобед не е имало никакви индикации, че Васил Терзиев ще иска оставката на главния архитект. До този момент двамата работиха заедно. В четвъртък, когато Терзиев представяше програмата си за управление, която не приехме, защото беше в нарушение на правилника, зад него бяха всичките му заместници и главният архитект. Големият въпрос е как така онзи ден главният архитект беше част от неговия екип, а вчера си подава оставката.

Според информацията, която имам, Здравко Здравков си е подал оставката под натиск. Бил е подканен да го направи.

- Но защо Васил Терзиев написа, че решението е на арх. Здравков, а той само му е приел оставката?

- Терзиев се опитва да изглежда като доброто момче в София, но е подмолен. Действията му са безобразни и затова твърдя, че става дума за чистка. Ако не искаш да работиш с този главен архитект, излизаш и мъжкарски казваш, че му искаш оставката. А не правиш подмолни игри.

- Защо Терзиев би направил подобно нещо?

- Искам да попитам дали е вярно, че по решение на Лена Бориславова, изпълнено от Терзиев, жена е назначена в началото на тази седмица в екипа на Здравко Здравков. И това е станало, без той да е питан и без тя да е идвала цяла седмица на работа.

- Казвате, че Лена Бориславова назначава хора в Столична община?

- Това е част от действителността в Столична община, която се раздира от лобитата на "Спаси София", Лена Бориславова, хората около Терзиев и различните фракции на "Продължаваме промяната". Започнаха да разпарчетосват Столична община.
Тази жена идва от екипа на инж. Братоев. Казва се Богдана Панайотова. Още по-скандалното е, че е назначена в понеделник, без да тук. Не е идвала на работа. А на всичкото отгоре е назначена на 6-часов работен ден, за да не е необходим конкурс. Така заобикалят закона.

Вярно ли е, че тя ще застане като временно изпълняващ длъжността главен архитект?

Нали разбирате колко време ще се провежда този конкурс... Докато се установят правилата, докато мине процедурата, а може и да не се стигне до избор на нов главен архитект.

- Защо Терзиев обяви тази новина във Фейсбук, а не пред медиите?

- Защото се скри за пореден път. Той се появява пред медиите, когато трябва да си направи личен пиар. Така и не отговори на въпроса защо допусна незаконните постройки на Румен Гайтанскки-Вълка да останат. Не бутнаха нито една стена, а само 12 керемиди. И вече 12 ден не отговаря на тези въпроси.

Групата на ГЕРБ-СДС го питахме многократно кога Румен Гайтански сам му е обещал, че ще си разруши незаконните постройки? Кафе ли са пили? Обядвали ли са? Румен Гайтански бил ли е в общината? Срещал ли се е с Терзиев, срещал ли се е с неговия зам.-кмет по юридическата част? Имали ли са обща среща? Има ли документ, в който Гайтански казва, че ще събори сам тези постройки. Ако няма, значи разполагаме с кмет наивник. Искаме ли София да има наивник за кмет? Дали, когато Терзиев е управлявал собствената си фирма, на мъжка дума е приемал обещания на свои партньори?

- Зададохте много въпроси. Имате ли отговор на някой от тях? Имате ли информация за среща на Терзиев с Румен Гайтански?

- Имаше едни много любопитни снимки в началото на мандата на Васил Терзиев. На тях Гайтански май се запътваше в Столична община. На тези въпроси трябва да даде отговори кметът, но той се страхува.

Те замитат скандал след скандал всеки божи ден. Смачкаха протест на гражданите срещу организацията на движението на бул. "Патриарх Евтимий". Сега смачкват втори граждански протест за ремонта на ул. "Опълченска". Там започнаха проект, без да направят обществено обсъждане, без да се допитат до хората. Управляват напук на гражданите и на инат. Каквото те са решили, това ще се случи.

- Намирате ли връзка между решението на Административния съд, с което Терзиев остава кмет на София, и освобождаването на арх. Здравко Здравков.

- Мисля, че не е случайно.

- Казвате, че освобождаването му е част от продължаващата чистка, но възможно ли е да има мотиви? Имате ли забележки към главния архитект?

- Главният архитект през годините се справяше с всеки един казус. Изключителен професионалист е. На всяка сесия гласуваме негов доклад. Този човек изпипва работата си до последния детайл. Истински перфекционист. Затова аз търся друга причина. Явно шефовете на Терзиев са бесни за нещо.

- Кои са шефовете му?

- Тези, които финансираше. Сигурно в "Промяната" са бесни и си отмъщават. Няма друго обяснение.

Те имат и да прикриват много гафове, които направиха - например за незаконните постройки на Вълка. Грандиозен гаф !А Терзиев си правеше пиар по всички телевизии, че започва това събаряне. Знаете ли кой е издал заповедта за събарянето? Здравко Здравков. Следват година и половина съдебни битки, които екипът на Йорданка Фандъкова печели. А Терзиев пусна Вълка в кошарата - даде му един гратисен период от 3 месеца, в който знаеше, че постройките не се събарят. Но той скри това от софиянци.

"Промяната" дойдоха с уверението, че ще управляват честно и прозрачно, вместо това лъжат гражданите, не зачитат протестите им.

Пореден провал на Терзиев и по тази тема!

А най-големият провал е, че твърдеше, че има екип, с който ще започне работа от ден едно. А три месеца нямаше зам.-кмет по строителството. Човекът издържа един месец на поста и беше махнат, уж по лични причини. В момента тази дейност я съвместява финансовият зам.-кмет, който отговаря и здравеопазването.

- Един заместник-кмет отговаря за строителство, финанси и здравеопазване, така ли?
- Точно така. Това са огромни пера. И затова няма почти никакво строителство в София, освен довършването на проектите на Фандъкова.

Помните ли арх. Любо Георгиев, с които Терзиев много се хвалеше. Той трябваше да направи плана за София, а си тръгна един месец след встъпването в длъжност на кмета. Просто не издържа.

Година по-късно Терзиев още няма екип. Градът остана и без главен архитект. Скандал след скандал! Искат да фалират IV Градска болница. Борим се да спасим персонала и сградата на болницата.

- Чие предложение беше това със сливането на двете болници?

- Заместник-кметът Иван Василев предлага със есемеси на нашия общински съветник д-р Койчев и на Ваня Григорова, която е председател на Здравната комисия в СОС, да бъдат съвносители на доклад за сливането. Една седмица по-късно той си сменя мнението, въпреки че беше дал страница и половина аргументи на Терзиев, че тези болници трябва да бъдат обединени. И накрая казаха, че са срещу обединението. Напълно потвърждават името си "Промяната", защото променят мнението си всеки ден. Но така вредят на града.

- Какво хубаво направи за София Васил Терзиев?

- Какво хубаво да кажа... В шок съм, защото години наред сме отразявали проблеми в София, но всекидневни скандали не помня да е имало. Минаваме от скандал в скандал. И не виждам как този град ще продължи да се развива, при условие че тези хора няма дори да могат да завършат проектите на Йорданка Фандъкова.

Те не могат да се справят, не могат да общуват с гражданите. "Спаси София" уж бяха гражданска организация, а в момента последното, което искат да направят, е да комуникират с гражданите.

- Какво стана с казуса с маркировката в София? На много места е толкова изхабена, че не се вижда и предразполага пътнотранспортни произшествия?

- Пълни безхаберници са и по тази тема. Договорите за пътна маркировка, която е изключително важна за пътната безопасност, са изтекли през юни и през юли. По закон тяхното подновяване трябва да започне шест месеца по-рано. А те не започват дори месец по-рано. Пълно безхаберие.

Помня как Терзиев в един предизборен дебат с мен, Ваня Григорова и Деян Николов обещаваше, че ще се случат чудеса в пътната безопасност, а те дори не са подновили договорите.

Доколкото чувам, искат да възложат тази дейност на една от общинските фирми, която уж временно да поддържа пътната безопасност в София. Това не са ли онези инхаус процедури, срещу които роптаеха? Общинската фирма се казва "София инвест". Запознат ли е Терзиев дали тя има потенциала да се занимава с тази дейност, или ще я преотдава на други фирми. Говорим за върволица от скандали и незаконни действия.

Месеци наред обясняваме, че организацията на движението по бул. "Патриарх Евтимий" е незаконна. Обясняваме, че има решение на съда за кметовете на "Илинден" и "Оборище", които са отстранени. Трябва веднага да се назначат временно изпълняващи длъжността кметове. Едва днес, месец по-късно, назначихме такъв кмет за "Илинден". Какво се е случвало цял месец в този район? Нищо!

Уважава ли съда Терзиев? Похарчил е незаконно 1,5 млн. лв. за тази организация на движението. Няма ли институции, които да проверят как е изхарчил тези пари? Това е евентуално престъпление в особено големи размери.

Действат арогантно и тоталитарно.

- Очаквате ли да си сложат свой човек за главен архитект?

- Няма да се учудя, ако тази дама Богдана остане на тази позиция дълго време, ако бъде избрана за временен главен архитект. Разбирате ли какво се случва? Вие сте главен архитект и ви назначават случаен човек, без да ви уведомят, без този човек да е стъпвал на работа и някой да му е видял очите. Ще получи ли заплата тази жена за петте дни, в които не е стъпвала на работа?

Най-вероятно Лена Бориславова е вдигнала телефона на Терзиев и му е казала да назначи тази жена. Терзиев не може да взима самостоятелни решения. Онзи ден застава с екипа си и до него е главният архитект. Ако възнамеряваш да го махаш на следващия ден, ще го извикаш ли, когато си представяш програмата за управление на града. Затова не мисля, че той взима решенията в Столична община. Наредено му е да махне главния архитект.

Още по-скандалното е, че той трябваше да представи 4-годишната си програма за мандата до три месеца след встъпване в длъжност. А го направи на 25 юли, 9 месеца по-късно... И я представи с някакво философско есе, в което твърдеше, че някой иска да спре устрема му! ГЕРБ ли му е виновна, че той 9 месеца няма програма?! И на този фон Борис Бонев пуска пост със същата програма. Тези хора не могат да се търпят. Ден преди кметът да си представи програмата, Бонев я кача във фейсбук с текст :"Моля, кажете ни какво да направим през следващите 6 месеца, за да бъдем успешни." Сериозно ли е политикът Борис Бонев да пита гражданите какво да направи следващите 6 месеца, така че не гражданите да са добре, а той да е успешен...

Освен че закъсня с 6 месеца за програмата, той я вкара в дневния ред и в нарушение с реда. С извънредна точка, тайно. Управлението на града не е като да управляваш фирма. Терзиев, не си управляваш фирмата. Това не са твоите пари, а на 1,5 милиона софиянци. И им дължиш отговори.

Управлението на града не е като да риташ мачле с някакъв инфлуенсър в чужбина, Има си начин, в който институцията да бъде посетена, а кметът уважен. А не да подскача като някакво кутре около инфлуенсър, чието име може никой да не помни след година.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците
ПИК TV x
Доц. Стойчев с ТОП АНАЛИЗ пред ПИК TV: Иде вяла и скучна кампания. Компромати и скандали ще има само при... (ВИДЕО) Доц. Стойчев с ТОП АНАЛИЗ пред ПИК TV: Иде вяла и скучна кампания. Компромати и скандали ще има само при... (ВИДЕО)
ново
Днес: 93
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК