Археологическа находка във Видин! Откриха кости на кит на 10 млн. г. (снимки)

Региони

Археологическа находка във Видин! Откриха кости на кит на 10 млн. г. (снимки)

10474
на 07.08.2015
Археологическа находка във Видин! Откриха кости на кит на 10 млн. г. (снимки)

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

На уникална находка са се натъкнали археолози във Видин. Те са открили кости от китоподобен бозайник на повече от 10 милиона години в района на новооткритото депо за битови отпадъци край Видин, съобщава Tribali.info.

препоръчано

Костите са намерени случайно от работник на обекта, който ги е занесъл във видинския музей. Прешлените са от опашната част на кита, заяви главен аситент д-р Латинка Христова от Националния природонаучен музей след оглед на намереното.

"Находката са няколко броя прешлени и кост от таз, най-вероятно. Костите са на китообразно и датировката им е от Неогена. През Миоценската епоха районът на Видин е бил част от океана Паратетис. Той е бил плиткоморски басейн, образувал се в резултат на отделянето му от Тетиския океан и бил много богат на живот.

Нашият музей няма средства да откупи находката. Препоръчвам на колегите от видинския музей да направят това и да направят експозиция при тях", заяви Христова.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени
ПИК TV x
Виктор Димчев с убийствен сценарий пред ПИК TV: Тримата големи трябва да се разберат или приключва парламентарната република. Реална е заплахата от... (ВИДЕО) Виктор Димчев с убийствен сценарий пред ПИК TV: Тримата големи трябва да се разберат или приключва парламентарната република. Реална е заплахата от... (ВИДЕО)
ново
Днес: 80
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК