Вход
София
Времето в София 10 o C

Археологическите проучвания в „Тракийски и античен град Кабиле“ започват на 1 октомври

Археологическите проучвания в „Тракийски и античен град Кабиле“ започват на 1 октомври

на 30.09.2020
29459
0
Археологическите проучвания в „Тракийски и античен град Кабиле“ започват на 1 октомври
Автор: ПИК
30.09.2020
0
29459

Редовните археологически проучвания в Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“ започват на1 октомври 2020 година. 

Тракийският и античен град Кабиле е един от най-емблематичните

археологически обекти от Античността, разположени в Югоизточна Тракия. В

хронологически план градът съществува от IV в. пр. Хр. до кр. на VI в. сл. Хр.

През римската епоха от 136 г. сл.Хр. е един от най-значителните римски военни лагери в провинция Тракия.

През 2014 г. Регионален исторически музей – Ямбол стартира дългосрочен

проект за издирване и проучване на римския военен лагер в Кабиле. Като част от нея бе финансирането на мащабно геодезическо проучване в непроучените части на археологическия резерват. Съобразно резултатите от него бяха предприети проучвания в най-перспективния участък, в резултат на което към този момент изцяло е проучен трибунориума (къщата на военния командир), улиците около него и част от представителна сграда.

През настоящата година екипът на Регионален исторически музей – Ямбол под ръководството на ас. д-р Стефан Бакърджиев и Мирослав Козарев за трета поредна година ще продължи разкопките на представителната сграда. Тя е много масивна и с площ от над 2000 квадратни метра. Изградена е с няколко

строителни техники, които са свързани и с различни строителни периоди от

нейното функциониране. Към момента от самата сграда е проучена голяма

галерия с настилка от строителна керамика споена с хоросан. Проучванията през 2018 и 2019 г. показват, че тази покрита галерия има два строителни периода. В посока изток към Източната порта, галерия преминава в голям по площ двор с настилка от тръмбована пръст и чакъл. В дворното пространство през 2018 г. беше разкрит и мраморен постамент за статуя и напълно запазен надпис от 166-169 година след Христа, издигнат от Елий Руф, префект (командир) на разположената в Кабиле кохортата, по повод изграждането на нови бани във военния лагер.

Проучванията показват, че сградата е построена вероятно в последната четвърт или в края на II век след Христа, има различни преправки от края на III век и началото на IV век и е унищожена в по време на готското нашествие през

377/378 г. Местоположението на проучената в рамките на военния лагер сграда, нейната големина и представителност дават основание да се предполага, че това е Принципията (щаба на военната част) на римския военен лагер в Кабиле.

Археологическите проучвания през 2020 година се извършват с финансиране от Министерство на културата по проект на Регионален исторически музей – Ямбол в размер на 22 822 лева.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 32018
архив

"Скъпи, Дядо Коледа! Много, много искам кученце тази година. Моля те, моля те, моля те да ми подариш кученце!" Иванчо.
Отговор:
"Иванчо, твоето мрънкане може да мине пред родителите, но при мен няма да стане. Отново ще получиш пуловер!" Дядо Коледа.

няма нови новини
Днес: 314
hot
най-четени новини в момента
сега
3235
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ГОРЕЩО В ПИК TV: Радев кацна и обвини Естония в активно мероприятие след скандала, че е укрил контакт с болен от коронавирус (ОБНОВЕНА)
x
Пет признака, че сте преболедували коронавирус, без да сте разбрали
x