Археолози откриха кладенци на 2000 години в Созопол

ЧАС ПИК

Археолози откриха кладенци на 2000 години в Созопол

4833
на 21.08.2015
Археолози откриха кладенци на 2000 години в Созопол
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Два антични кладенеца от преди 2 000 години разкриха археолозите в Созопол. Те са обслужвали огромен и богат дом на местен аристократ. Единият от водоизточниците е бил разположен в двора, а вторият е бил вграден в самата резиденция. Според шефа на археологическия музей в Созопол Димитър Недев, находките са много интересни и разкриват неизвестни досега факти за които историците само са предполагали.

препоръчано

"Категорично можем да кажем, че сградата която разкрихме е най-представителният дом откриван досега в Древна Аполония. Вероятно е принадлежала на местен аристократ. Собственикът й е бил знатен и много богат", смята археологът Димитър Недев. Разкошната къща е била изградена през 5-4 век пр. Хр.

От същото време са датирани и кладенците. Богаташкият дом е имал внушителни размери, дори и за днешно време. Той е бил с над 200 кв. м. застроена площ и вероятно се е извисявал на два етажа. Сградата е била украсена с уникални стенописи, които се срещат много рядко. По външните й фасади е имало богата украса.

При разкопките археолозите са отркили откъснат керамичен капител, който е много рядък и свидетелства за високия социален статус на семейството, обитавало сградата. Намерени са и скъпи мраморни орнаменти, красили къщата отвън и отвътре.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Стрелците влизат в конфликт с шефа, Везните - в отлично настроение в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Стрелците влизат в конфликт с шефа, Везните - в отлично настроение в офиса
ПИК TV x
СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до... СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ! 20 барети охранявали денонощно бившия шеф на МВР Иван Демерджиев. Съпровождали го дори до...
ново
Днес: 5
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК