Археолози тръгват по следите на четвъртия кръстоносен поход

Региони

Археолози тръгват по следите на четвъртия кръстоносен поход

4208
на 06.03.2021
Археолози тръгват по следите на четвъртия кръстоносен поход
Автор:   ПИК

Археолози тръгват по следите на четвъртия кръстоносен поход. В Кърджали започва проучването на средновековен замък, където през 1206 година кръстоносците разбират за смъртта на император Балдуин в Търново, съобщи БНР. Крепостта до село Вишеград е една от най-добре запазените в района със стени, които на места достигат до 10 метра. 

препоръчано

Ръководител на проучването е проф. Николай Овчаров. Според него има готовност разкопките да започнат още тази пролет. Осигурено е и финансирането. 

„Предполага се, че под крепостта има и римски кастел. По река Арда е имало важен път между Константинопол и Рим и е имало серия от такива кастели... На този етап смятаме, че този замък е бил резиденция на управителите на Източните Родопи още през 11 - 12 век“, каза проф. Овчаров. 

Работата започва още през март. С техника ще бъдат премахнати основите на три електрически стълба, захранвали бившия металургичен завод. 

„Планираме през май - юни основно да разчистим замъка, да актуваме обекта, за което вече говорим в общината, и след това с европейски проекти замъкът да бъде възстановен в една доста добра височина и осветен“, допълни археологът. 

След Вишеград археолозите отиват на Перперикон, където всяко лято по традиция се провежда научна експедиция. 

Сподели:
Бомба x
Тези пет признака показват, че партньорът ви не е единственият Тези пет признака показват, че партньорът ви не е единственият
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Народът каза - избра мен и ГЕРБ! Предлагам Даниел Митов за премиер, а Караянчева - за председател на парламента (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Народът каза - избра мен и ГЕРБ! Предлагам Даниел Митов за премиер, а Караянчева - за председател на парламента (ВИДЕО)
ново
Днес: 51
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това