Вход
София
Времето в София 13 o C

Архитектът на Бузлуджа разкри колко пари са нужни за възстановяване на паметника

Архитектът на Бузлуджа разкри колко пари са нужни за възстановяване на паметника

на 27.09.2020
27783
0
Архитектът на Бузлуджа разкри колко пари са нужни за възстановяване на паметника
Автор: ПИК
27.09.2020
0
27783

Архитект Георги Стоилов, който е автор на монумента на Бузлуджа, проговори колко пари са нужни за възстановяване на паметника. Пред "Марица" академикът каза, че реновирането на комплекса е осъществимо, но са нужни поне 2-3 милиона евро.

Бузлуджа получи 60 хил. долара от „Гети“ за укрепване на стенните мозайки

Бузлуджа получи 60 хил. долара от „Гети“ за укрепване на стенните мозайки

60 000 долара отпуска фондация „Гети“ за...

на 12.08.2020

"Трябва да се възстановят покривът, стъкларията, подовете, мраморните облицовки. Смятам, че 2-3 милиона ще стигнат, въпреки че според Общоевропейската федерация за културно наследство „Европа ностра” ще са нужни 7,5 милиона. Ако има кой да ги даде - хубаво. Не знам обаче дали ще се намери такъв филантроп. Иначе няма проблеми за възстановяването - сградата има проект, работните чертежи са готови, в деловодството на БСП са. Сградата не е сериозно пострадала - покрива, стъкларията и звездата ги няма, но бетонът е здрав", категоричен е академикът.

Според него обаче не трябва да се посяга на функционалността на обекта. "Предназначението трябва да е такова, каквото е било - паметник, монумент. Чувал съм предложения за артцентър, концертна зала - това не може да стане, а и не бива."

- Осъществимо е, но са нужни поне 2-3 милиона евро. Трябва да се възстановят покривът, стъкларията, подовете, мраморните облицовки. Смятам, че 2-3 милиона ще стигнат, въпреки че според Общоевропейската федерация за културно наследство „Европа ностра” ще са нужни 7.5 милиона. Ако има кой да ги даде - хубаво. Не знам обаче дали ще се намери такъв филантроп. Иначе няма проблеми за възстановяването - сградата има проект, работните чертежи са готови, в деловодството на БСП са. Сградата не е сериозно пострадала -покрива, стъкларията  и звездата ги няма, но бетонът е здрав.

- Да допуснем, че стане чудо и се намерят пари за възстановяване на монумента. Какво трябва да е неговото ново предназначение?

- Такова, каквото е било - паметник, монумент. Чувал съм предложения за артцентър, концертна зала - това не може да стане, а и не бива.

Сподели:
свързани новини
Чинията на Бузлуджа става театрална сцена (СНИМКИ) Чинията на Бузлуджа става театрална сцена (СНИМКИ)
В събота, 19 септември, връх Хаджи Димитър (Бузлуджа) ще...
на 17.09.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34844
архив

Учителка задава въпрос на ученик:
- Какво работи майка ти?
- Майка ми е консултант.
- Чудесно! А къде работи?
- Вкъщи - непрекъснато дава акъл на баща ми.

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравните власти с аларма: За последната седмица е отчетен ръст на смъртността от 50% (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Астролог предупреждава: В никакъв случай не се женете този четвъртък - работата ще завърши с развод
x