Асен Василев с гръмка новина пред "Файненшъл Таймс" за "Лукойл"

Епицентър

Асен Василев с гръмка новина пред "Файненшъл Таймс" за "Лукойл"

41369
на 17.10.2023
Асен Василев с гръмка новина пред Файненшъл Таймс за Лукойл
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Натискът на българското правителство върху руските енергийни активи в България е накарал "Лукойл Нефтохим" да започне процес на продажба на най-голямата си рафинерия в Югоизточна Европа - тази в Бургас.

препоръчано

Това заяви Асен Василев пред "Файненшъл Таймс". Материалът е за страната ни и руските енергийни маневри.

Василев твърди пред изданието, че вероятно има икономическа полза от смяната на собствеността и заявява, че "имаме индикации за интерес". Правителството не участва в продажбата на рафинерията, която доставя на международни клиенти повече от половината от продукцията си - включително важни доставки на дизел за Украйна в началото на руската инвазия.

Василев твърди, че рестрикциите към руската компания няма да бъдат вдигнати, докато в собствеността ѝ не се включат нови играчи.

Твърденията на Василев идват в момент, в който правителството увеличи до 50% извънредния данък свръхпечалба за компанията, който преди това беше 33%.

Според "Файненшъл Таймс", когато компанията бъде продадена, този налог ще бъде свален до 15% - очакваният размер на корпоративния данък за мултинационалните компании след Нова година.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 17 май - възможни финансови загуби за Телците, непредвидени трудности за Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 17 май - възможни финансови загуби за Телците, непредвидени трудности за Стрелците
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Борисов с първи думи за катастрофата с Кирил Петков (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Борисов с първи думи за катастрофата с Кирил Петков (ВИДЕО)
ново
Днес: 29
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК